Acasa Casă Ce trebuie să știi despre stilul Boho în amenajările interioare

Ce trebuie să știi despre stilul Boho în amenajările interioare

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 278 vizualizari 9 minute timp estimat

Stilul Boho, numit și Bohemian sau Boho Chic este o lume a confortului și este una dintre alegerile frecvente în amenajările interioare pentru care optează oamenii tineri, dar nu numai. Curentul stilistic a evoluat de-a lungul timpului, devenind un stil de viață distinct în moda și designul contemporan. 

Caracteristicile definitorii ale stilului Boho sunt ignorarea normelor stricte de design, în favoarea unui  aspect mai relaxat și, mai ales, nonconformist, valorizarea elementelor vintage, mai ales a celor cu accentele etnice. O caracteristică o reprezintă culorile vii, uneori abundente și într-o aparentă disfonie cromatică. 

Varianta mai cultă a stilului, Boho-chic este un look Boho mai curat. Piesele pot fi mai potrivite, mai coordonate și folosesc culori mai neutre decât boho, dar stilul este încă foarte expresiv.

Istoria Boho

Decorul boho este despre libertatea de exprimare prin alegerile tale interioare. Adesea asociat cu mișcarea hippie din anii `60 și `70, originile sale datează din Parisul secolului al XIX-lea. Susținătorii inițiali ai „la vie bohème”, acest grup de artiști, scriitori, interpreți și nomazi erau adepții unui stil de viață ieșit din cutumele vremii. 

Adepții se exprimau creative și au definit noi standarde de frumusețe, diferite de rigorile tradiționale, îmbrățișând neconvenționalul. Valorile și idealurile lor au fost adoptate ulterior de hipioții care întruchipează acea viață „On The Road”, transformând-o în stilul Boho de astăzi.

Amenajările interioare în stil Boho 

Atmosfera Boho este relaxată, eclectică și individuală. Această estetică are la bază principii boeme, etnice și vintage, care concură pentru a desena un spațiu care emană căldură și personalitate. În general, cheia stilului Boho în amenajările interioare constă în creativitate, și amestecul de stiluri. Boho încurajează colectarea de obiecte care au o poveste și crearea unui spațiu care să reflecte personalitatea locatarilor. 

Deși este un stil foarte personal, are câteva elemente comune care-l definesc, după cum urmează: 

➽ culorile predominante în amenajările interioare Boho includ nuanțe de maro, ocru, verde, albastru și burgundy, care generează o atmosferă prietenoasă; 

➽ utilizarea unei varietăți de țesături și texturi este esențială în decorul Boho, de la covoarele cu motive etnice sunt un element cheie în decorul Boho, lor li se adaugă pernele decorative, păturile cu imprimeuri tribale din materiale naturale, precum bumbac sau lână, contribuie la atmosfera texturată și confortabilă; 

➽ mobilierul Boho este un amestecul de piese diverse, adesea vintage sau de inspirație etnică; o să găsești scaunele colorate, mese din lemn masiv, dulapuri antice și piese artizanale, toate fiind elemente care adaugă un caracter distinct și autentic spațiului; 

➽ stilul Boho-chic combină elemente boeme cu influențe contemporane, putând fi întâlnite piese de mobilier cu linii mai moderne, dar cu accente boeme, cum ar fi scaune din ratan, mese din lemn brut sau piese de mobilier pictate manual;

➽ utilizează mai ales accesorii artizanale, obiectele de artă și sculpturi provin din diferite culturi; plantele sunt foarte prezente în decorul Boho, aducând o notă de prospețime și naturalețe în spațiu și contribuie la atmosfera vibrantă;

➽ decorul Boho este unul luminos și primitor; este folosită în principal lumina naturală, iar cea artificială este moale și caldă. 

👉 Cum amenajezi debaraua. 10 idei eficiente 

Mobilier cu poveste

Unul dintre detaliile de accent care evidențiază și marchează stilul Boho, inclusiv Boho-chic este mobilierul din ratan. Textura naturală și sursa organică este în centrul atenției și oferă o atmosferă relaxată. De la scaune și canapele la mese mai mici, piesele din ratan se îmbină perfect, generând ansamblul primitor și confortabilă. 

Lemnul este un alt element foarte prezent. Definesc stilul finisajele finisajele vopsite în alb, cele pictate și mobilierul de epocă, dar cu accente rustice. Sentimentul pe care-l generează este nostalgia și frumuseța uzată de timp. 

Piesele de mobilier sunt unice într-o amenajare Boho și Boho-chic, nu există unitare estetică, iar fiecare piesă are personalitate pe care o împrumută spațiului. Un decor Boho poate părea dezordonat, lipsit de unitate, dacă este privit punctual, dar ansamblul este cald, confortabil și primitor, în primul rând. Dar, în fapt, fuziunea diferitelor texturi, modele și materiale creează un amestec armonios, care reflectă individualitate și creativitate.

dormitor-in-stilul-Boho

Stilul Boho, amenajarea fără reguli

Stilului de decor Boho nu are reguli, ci doar o sumă de criterii care vin nu din definirea în sine a stilului, ci din expresia libertății individuale și din nevoie de confort. Decorul boem este definit de o absență a structurii, favorizând în schimb o estetică relaxată și lipsită de griji. 

În amenajarea Boho este vorba despre sine, despre personalitatea și descoperirile celor care locuiește în acea amenajare. Ideea de „descoperire” se referă atât la experiența personală, cât și la ceea ce ai găsit și ți-a plăcut în călătorii, în bazarul cu antichități sau la piața de vechituri. Boho încorporează un amestec de culori, modele și texturi care pot primi funcții noi diferite de cele pentru care au fost create. 

În general, cu interioare boho, culorile pereților sunt variante ale culorilor pe pământ, dar accentele sunt extrem de viguroase și vii: verde, galben, roz și roșu. Este comun un aspect texturat cu tapetul junglă și pernele cu model strălucitor din materiale lucioase. Boho-chic are nuanțe mai calme și culori pastelate inspirate de Art Deco.

Cum aduci stilul Boho în casa ta

Stilul Boho și Boho-chic este lejer și îmbină vechiul cu noul pentru o estetică care reflectă propriile experiențe de viață. Cum aduci stilul Boho în casă? 

Alege culori bogate și saturate. Tonurile calde potrivite sunt culoarea șofranului, rubiniu, roz intens, magenta și galben auriu. Culorile reci sunt verde ametist, turcoaz și negru. Nu trebuie să alegi între culorile calde și cele reci, ci combină-le astfel încât spațiul tău să radieze entuziasm și energie. Păstrează tonurile neutre pentru piesele mari și mobilierul tapițat. 

Amestecă modele și texturi. Pentru a reflecta atmosfera boemă alege modele din alte părți ale lumii. Gândește-te la mozaicuri, geometrii, imprimeuri tribale. Combină texturile netede, moi și pufoase cu cele aspre. 

Îmbină vechiul cu noul. Simte-te liber să îmbini piesele vintage cu cele noi și să experimentezi într-o gamă largă de stiluri de decor. Autenticitatea este importantă, așa că caută materiale naturale precum lemnul, pielea și sisalul. 

Expune-ți comorile. Decorează cu piesele pe care l-ai găsit în călătorii. Cu cât sunt mai rustice și mai autentice cu atât mai bine. 

Una dintre cheile decorului Boho pentru casă este confortul, așa că caută mobilier moale, tapițat și adaugă o mulțime de perne și otomane. Mobilierul și accesoriile cu linii moi se îmbină bine cu culori bogate și multiplele modele.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro