Acasa Idei practice Alegerea unui generator de curent pentru casă: ghid practic

Alegerea unui generator de curent pentru casă: ghid practic

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 321 vizualizari 15 minute timp estimat

Un generator de curent pentru casă este o alternativă independentă față de sursa principală de energie electrică a furnizorului propriu. Generatorul este o mașină autonomă, care poate furniza energie electrică atunci când alimentarea obișnuită, din rețea, este întreruptă. Generatoarele pot furniza continuu energie electrică atâta timp cât sunt alimentate cu combustibil și sunt modalitatea prin care se poate obține energie electrică acolo unde rețeaua electrică nu există. 

Generatoarele pot oferi energia electrică unor sisteme și instalații a căror funcționare devine riscantă în cursul penelor de curent. Este cazul centralelor termice pe gaz, lemne, cărbune sau alte tipuri de combustibili, dar și al frigiderului și al altor aparate esențiale. Un ghid care să te ajută să alegi un generator electric care să poată face față cu succes la nevoile casei tale, dar și care sunt caracteristicile de funcționare ale acestuia, nu poate să fie decât necesar și util. 

Ce este un generator electric 

Generatoarele transformă energia mecanică în energie electrică, prin inducție magnetică. Un generator este un motor electric care funcționează în sens invers. Combustibilul pune în funcțiune rotorul, iar acesta, prin mișcarea în câmp magnetic, produce curent electric.

Motorul cu combustie internă al generatorului poate fi alimentat cu:

  • benzină –  generatoarele pentru uz casnic de putere mică și medie; în aceasta categorie se află și generatoarele de putere mică, portabile, care pot porni motorul mașinii, pot fi folosite pentru camping.
  • motorină – în cazul celor cu putere mare, destinate uzului industrial, spitalelor și altor unități care au un consum mare de electricitate pe care trebuie să-l asigure generatorul;
  • gaze naturale și biocombustibil – ocazional, deseori pentru uz continuu în zonele unde sursele de electricitate, pe cablul de tensiune nu sunt accesibile – cabanele din munți, case izolate. 

Parametrii generatorului

Un generator de curent pentru casă sau pentru un scop industrial are o serie de parametri care definesc caracteristicile acestuia. În funcție de valorile acestora există și diferențele dintre aceștia, cea mai importantă fiind puterea generatorului. Aceasta se măsoară în watt și arată puterea maximă pe care o poate produce.  

Generatoare pot furniza curent monofazat, așa cume ste cel utilizat pentru necesitățile domestice, respectiv de toate electrocasnicele din casă, de la televizor la încărcătorul pentru telefon și de la centrala termică, până la becuri. În funcție de frecvenţa de lucru, indicatorul care arată tipul de curent furnizat, generatorul poate produce și curent trifazat, utilizat de aparatele industriale și utilaje electrice de mare putere.

Motorul generatorului poate fi unul în doi timpi sau în patru timpi, și este descrisă de capacitatea cilindrică, care influențează direct puterea generatorului. 

Componentele unui generator electric

Dacă mașina transformă energia pe care o produce motorul în mișcare care permite deplasarea, generatorul este un fel de mașină fără roți care transformă combustia în curent electric. Indiferent de capacitatea generatorului, de tipul de combustibil folosit și de puterea electrică pe care o generează, un generator de curent pentru casă va avea un motor, ca sursă de energie mecanică. Aceasta este transformată cu ajutorul alternatorului  în energie electrică, prin procesul de inducție.  

Una dintre componentele importante ale generatorului este regulatorul de voltaj. Acesta controlează tensiunea produsă de generator și o „filtrează” astfel încât curentului continuu, produs de inducția magnetică, devine curent alternativ. Totodată nivelează variațiile de intensitate și le stabilizează. Curentul electric obținut fiind astfel menținut la o valoare constantă lipsită de oscilații care să afecte funcționarea aparatelor pe care le alimentează. 

Pentru că generatorul de curent pentru casă funcționează prin combustie, are nevoie de un sistem de răcire, ca orice alt tip de motor cu ardere internă. Randamentul motoarelor cu combustie este subunitar, astfel o parte importantă din energia produsă se transformă în căldură. Un generator de curent pentru casă este conceput să funcționeze intervale importante pe timp de ordinul orelor, în continuu, astfel că sistemul are nevoie de un circuit de răcire eficient, care variază de la un tip de generator la altul. 

Generatorul are și o baterie care realizează aprinderea, un sistem complex de lubrifiere, panou de control și reglaj și o carcasă solidă. Indiferent dacă este un generator de putere mică sau mare carcasa și cadrul solid permit funcționarea în siguranță.

generator electric pentru casa

Tipuri de generatoare electrice

Există mai multe tipuri de generatoare electrice, care au caracteristici diferide adaptate nevoilor, astfel: 

  • în funcție de tipul tensiunii electrice generate: 
    • generator monofazic (220V);
    • generator trifazic (230V și 400V).
  • după modul de pornire: 
    • la sfoară – pentru cele utilizate ocazional (nu au baterie); 
    • la sfoară și electric (la cheie) – pentru cele utilizate rar sau de persoane care nu au abilități tehnice; 
    • cu pornire/oprire automata, programată – acestea pornesc când alimentarea cu energie s-a oprit și o fac automat; sunt generatoarele folosite la spitale sau la alte unități unde energia electrică este esențială (centralele nucleare, hidroelectrice)  și au putere mare și foarte mare. 
  • după sistemul de carcasă:
    • capotate (cu carcasă și izolare fonică) – sunt rezistente la intemperii (ploaie, ninsoare, viscol), recomandate pentru zone rezidențiale; 
    • fără carcasă (open frame) – pentru depozitarea și funcționarea în zone acoperite; sunt mai sensibile la condițiile atmosferice, dar mai ieftine și cu sisteme de răcire mai simple și mai fiabile. 

Un generator de curent pentru casă are montate cel puțin două prize la care pot fi conectate prelungitoare și sisteme de triplu stecher, pentru a alimenta aparatele esențiale. Generatoarele de mare putere sunt conectate la rețeaua electrică a sistemelor care trebuie menținute în funcțiune. 

Deoarece motoarele acestora funcționează prin ardere internă, generatoare, toate, indiferent de tipul lor, sunt mereu plasate în exterior, în timpul funcționării.

Cum alegi un generator de curent pentru casă

Regula general valabilă este ca puterea electrică generată să fie echivalentă cu cea a aparatelor și dispozitivelor a căror funcționare trebuie susținută, în cazul unei pene de curent. 

Acestea sunt criteriile principale care trebuie luate în calcul: 

  1. Generatorul trebuie ales în funcție de consumator (monofazic sau trifazic).
  2. Gabaritul – deși nu sunt foarte voluminoase, generatoarele pot fi destul de grele. Foarte multe modele au mânere și roți atașate, care fac ușoară mutarea acestora. 
  3. Locul unde funcționează generatorul depinde dacă acesta are sau nu carcasă. Cele cu carcasă pot sta în aer liber, cele fără, nu. 
  4. Nivelul de zgomot este, de asemenea, important și variază în funcție de puterea motorului. În general, nivelul de zgomot poate varia de la 55 la 85 de decibeli (nivel considerat silențios), dar poate ajunge până la peste 100 de decibeli.
  5. Modul de pornire trebuie și el luat în considerare și depinde în mod esențial de frecvența utilizării, dar și de tipul aparatelor care sunt conectate la acesta. Astfel, un generator cu pornire automată este de preferat, dacă se utilizează o centrală termică, pentru că previne riscul de supraîncălzire. Pe de altă parte, dacă generatorul este utilizat frecvent, este indicat unul care pornește la cheie (ca motorul automobilul) și are demaror electric și baterie proprie. Generatoarele cu pornire la sfoară sunt mai ieftine, dar sunt recomandate pentru o utilizare ocazională. În plus, este necesară forță fizică pentru a-l porni. 
  6. Consumul este direct proporțional cu puterea generatorului, în timp ce tipul de combustibil poate varia. Cel mai des este utilizată benzina fără plumb sau motorină standard, iar nivelul mediu de consum este de 0,3 – 0,5 litri de combustibil/oră de funcționare. 

👉 Cum alegi becul potrivit și ce trebuie să știi despre acestea

Când este necesar un generator electric pentru casă

Necesitatea unui generator de curent electric pentru casă vine tocmai din funcția pe care acesta o are. Scopul este de a furniza energie electrică, atunci când alimentarea de la distribuitor este întreruptă. Mai exact, iată care sunt situațiile în care ai nevoie de un generator:

  1. în sezonul rece, pentru menținerea în siguranță a centralelor termice – pe gaz, lemne, cărbuni sau alți combustibili solizi, a căror funcționare depinde de alimentarea cu energie electrică;  
  2. pentru alimentarea cu energie a pompelor care pun în circulație agentul termic, inclusiv în cazul circuitelor pentru sistemul de incalzire prin pardoseala, pentru a preveni supraîncălzirea;
  3. pentru a furniza energia necesară iluminatului interior;
  4. ca sursă de curent electric, în cazul unor activități care se desfășoară prin intermediul dispozitivelor electronice, cum sunt școala online și lucrul de acasă, menținând activă și conexiunea la internet; 
  5. pentru a furniza energia necesară funcționării unor dispozitive medicale utilizate acasă (aparate de respirat sau nebulizatoare, de exemplu) sau a altor sisteme de siguranță; 
  6. cu scopul de a alimenta și menține în funcțiune aparatele frigorifice casnice sau pentru a putea utiliza plitele electrice.

Generatorul de curent are utilitate complexă și diversă

Un generator se dovedește mai mult decât necesar atât în cazul în care întreruperile de alimentare cu energie electrică sunt frecvente, cât și pentru locuințele izolate, ca sursă de energie electrică, precum și în situațiile în care perioada de întrerupere a alimentării de la rețea este de lungă durată (din cauza fenomenelor meteo sau a altor evenimente naturale: inundații, cutremure). 

Un generator de curent pentru casă îți permite să utilizezi diferite instrumente care funcționează pe bază de curent (aparate de sudură, pompe de stropit, de exemplu), într-o locație fără acces la electricitate. 

Aparat util, fiabil și foarte performant, generatorul electric este genul de aparat care nu doar că te ajută în situații complicate, dar contribuie la evitarea unor pericole majore, cum este cazul supraîncălzirii centralelor termice pe lemne și gaz, iarna, în cazul întreruperilor de curent de lungă durată.

👉 Ce este necesarul termic al unei locuințe și cum îl calculezi

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro