Acasa Idei practice Îngrășăminte pentru plantele de interior. Ce trebuie să știi

Îngrășăminte pentru plantele de interior. Ce trebuie să știi

Autor: Echipa Casa si gradina
1 comentariu 768 vizualizari 11 minute timp estimat

Vorbim despre tipurile și modul de utilizare pentru substanțele cu rol de îngrășăminte pentru plantele de interior. Plantele din ghiveci nu beneficiază de aportul de nutrienți al celor care cresc în solul din grădina. Soluția sta în utilizarea de îngrășăminte chimice sau, cel mai bine, de îngrășăminte naturale.

Îngrășaminte naturale pentru plantele de interior

Utilizarea îngrășămintelor naturale pentru plantele de interior este cu atât mai buna cu cât plantele din ghiveci stau în casa împreună cu noi, iar chimicalele folosite pentru plante ajung inevitabil în aerul din casa. Dar acesta nu este singurul motiv.

Îngrășămintele naturale furnizează substanțe nutritive esențiale plantei, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, într-o formă ușor asimilabilă. Acestea mențin echilibrului solului și oferă o eliberare lentă a substanțelor nutritive, ceea ce poate contribui la o creștere uniformă și la sănătatea plantelor de interior pe termen lung.

Îngrășăminte pentru plantele de interior

Tiprui de îngrășaminte naturale pentru plantele din casă

Zahărul – acesta este cu certitudine cel mai folosit îngrășământ natural. Amesteca o linguriță de zahar într-un pahar cu apa și folosește soluția pentru a uda solul plantelor din ghiveci. Este util tuturor plantelor și stimulează procesul de creștere.

Zațul de cafea – este foarte folosit pentru conținutul ridicat de azot, fosfor, minerale și potasiu care fac din zațul de cafea un îngrășământ natural de înalta calitate. Acest tip de fertilizator nu presupune niciun efort. Pur și simplu colectați zațul de cafea, răspândiți-l pe un ziar și lasați-l la uscat – astfel, zațul se vă răspândi mai ușor.

Zațul de cafea poate fi folosit că îngrășământ pentru brazde, plante în ghivece și jardiniere dar și pentru plantele de interior. Florile de interior tolerează zațul o data la 6 luni. În schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zaț de până la 4 ori pe an. Este indicat să presați ușor zațul pe pământ în jurul plantei și, apoi să-l încorporezi în sol.

Pentru plantele din ghivece și jardinière, zațul poate fi amestecat cu pământul, chiar în momentul plantarii sau atunci când transferi planta într-un ghiveci nou și înlocuiești substratul. Trandafirii, mușcatele, hotensiile, rododendronii și azaleele sunt câteva dintre plantele care reacționează foarte bine la zațul de cafea că îngrășământ.

Apa în care ai fiert legume – este un îngrășământ natural foarte bun datorita vitaminelor eliberate în apa în timpul procesului de gătire. Pur și simplu răcește apa și folosește-o pentru udarea plantelor din ghivece o dată pe săptămână.

Cel mai bun îngrășământ pentru flori

Apa minerala care urmează să fie aruncata pentru că și-a pierdut din acid poate fi, de asemenea folosita că îngrășământ. Plantele pot beneficia de conținutul ridicat de minerale. În lista cu îngrășăminte pentru plantele de interior, apa minerală este una dintre cele mai versatile și sigure soluții. Nu poate face rău niciunei plante și va fi de folos tuturor.

Cojile de banane sunt bogate în minerale și pot fi puse la baza ghiveciului sau al jardinierelor. Una doua bucăți sunt suficiente și funcționează că un fertilizator cu descompunere lenta pe termen lung. Este ideala pentru plantele anuale pe care le ții în jardiniere și ghivece și un miracol pentru trandafiri.

Cenușă – rezultata din arderea lemnelor este un îngrașământ natural de foarte bună calitate fiind o excelența sursa de minerale. Cenușă conține fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și sulf toate minerale esențiale pentru plante indiferent de tipul acestora. Pur și simplu amestecă două-trei linguri de cenușă în solul pe care îl pregătești pentru plantele din ghiveci. Poți presară cenușă și deasupra solului din ghiveci.

Amesteca cenușă cu apa până rezulta o pasta semilichida pe care o pui deasupra solului. Este suficienta o lingură din acesta soluție pentru un ghiveci. Tratamentele se pot aplica la fiecare șase luni sau chiar mai des la plantele care fac flori multe, pentru a stimula înflorirea și pentru a susține vitalitatea generală a plantei.

Cenușa are un pH acid, iar acesta nu este potrivită pentru toate plantele, ca să o tranformi într-o soluție eficientă, combină cenușa cu coajă de ouă pisară sau cu apa în care ai fiert orez ori cartofi, echilibrând astfel pH acesteia.

Cel mai bun dezinfectant pentru flori

Ceaiul de coji de ceapa este un dezinfectant natural. Prepara un ceai din 50 de grame de foi de ceapa și un litru de apa. Toarnă apa clocotita peste foile de ceapa, lasă să infuzeze 3-4 ore, strecoară soluția și pune-o într-un pulverizator. Stropește frunzele și solul pentru a preveni înmulțirea microorganismelor și a dăunătorilor. Tratamentul este perfect pentru toate plantele de apartament și pentru cele care stau în ghivece sau jardiniere pe balcoane și terase, dar și pentru trandafiri și pantele din grădina.

Îngrășământ natural pentru flori cu drojdie este o soluție ideală pentru plante. Pune drojdie proaspătă sau uscată  în apa în care ai fiert orezul și pastele, în apa în care stă la înmuiat fasolea și alte leguminoase și udă plantele cu această soluție, o dată pe lună.

Îngrășăminte pentru plantele de interior

Îngrășământul chimice pentru plante – 7 sfaturi utile

Deși este esențial pentru sănătatea și frumusețea plantelor de interior este important să știi când este necesar să utilizezi îngrășământ pentru florile din casă. Pentru a avea plante cu frunze mari, sănătoase, în culori intense, care să înflorească abundent, trebuie să înveți cum să aplici îngrășământul potrivit.

1. Trebuie să folosești neapărat îngrășământul pentru plante atunci când frunzele se îngălbenesc și cad, planta se îmbolnăvește frecvent, nu crește, nu înflorește sau produce flori foarte mici.

2. Îngrășământul pentru plante se aplică doar în perioada de activitate vegetală a plantei respective. Aceasta corespundei, de obicei, perioadei de la începutul primăverii la începutul toamnei. Pentru unele plante, precum ciclamena sau steaua Crăciunului, perioada de activitate vegetală începe toamna și se termină la sfârșitul primăverii, în timp ce altele, precum violetele africane, sunt active întregul an.

3. În niciun caz nu se aplică îngrășământ plantelor atacate de ciuperci sau dăunători. Îngrășământul pentru plante este hrană, nu medicament și trebuie utilizat când planta este sănătoasă. Plantele bolnave trebuie întâi vindecate, apoi se reia aplicarea regulată a îngrășământului. De asemenea, nu se aplică îngrășământ plantelor proaspăt transplantate până nu dau primele semne că s-au prins.

4. Se recomandă respectarea întocmai a rețetei de pe eticheta recipientului cu îngrășământ. În orice caz, este de preferat să se aplice îngrășământ mai puțin și mai des decât mult și rar.

5. Este important și cum folosești îngrășământul. Udă bine pământul înainte să aplici îngrășământ, altfel riști ca rădăcinile plantelor să se ardă. Din același motiv nu aplica îngrășământ concentrat direct pe frunze.

Fiecare plantă cu îngrășământul ei

6. Îngrășământul pentru plante trebuie aplicat în funcție de compoziția chimică diverselor grupe de plante: pentru plante care au nevoie de un sol acid (azalee, conifere), bogat în fier (citrice), decorative prin frunze sau decorative prin flori, plante cultivate pentru recolta de fructe. Dacă nu ești sigură ce tip de îngrășământ trebuie folosit, alege unul cu o compoziție echilibrată.

Tipuri de îngrășământ

7. Există mai multe tipuri de îngrășământ, aplicarea corecă pentru fiecare fiind esențială pentru bunăstarea plantelor de interior.

  • Îngrășământul pentru plante sub formă lichidă se aplică ușor împreună cu apa de udat, planta îl asimilează mai bine și mai repede.
  • Îngrășământul sub formă de pulberi și cristale are o acțiune îndelungată, însă dacă pământul se usucă în totalitate sau dacă substanța nu se diluează bine, există riscul să ardă rădăcinile plantei.
  • Batoanele de îngrășământ se înfig în sol până la jumătate. Acțiunea lor se desfășoară pe durata unui sezon întreg de activitate vegetală (durează de la patru la șase luni). Se folosește în special la plantele de interior decorative prin frunze.
  • Îngrășământul sub formă de granule se amestecă bine cu pământul înainte de plantare pentru a se repartiza uniform în întreg ghiveciul sau în groapa în care vei pune planta. Substanțele nutritive eliberate vor fi absorbite într-o perioadă de la trei la nouă luni.
  • Îngrășământul foliar se aplică direct pe frunze și se absoarbe cel mai repede, efectele asupra aspectului general al plantei fiind extrem de vizibile. Este indicat plantelor de apartament decorative prin frunze, care nu înfloresc și nu fac fructe.

Toate cele de mai sus sunt câteva dintre informațiile generice pe care este bine să le știi despre diversele tipuri de îngrășăminte pentru plantele de interior.  Cel mai important este să le folosești adecvat, în cantitatea și cu frecvența ideală. Și dacă nu știi exact ce și cum se potrivește plantelor tale, testează. Aplică cantități mici și urmărește evoluția.

👉 Cele mai potrivite 9 plante de interior pentru oamenii ocupați

Sursa foto: https://unsplash.com/

1 comentariu

Zalma 17 mai 2024 - 00:06

Sugestiile despre utilizarea zahărului, zațului de cafea, apei de legume și altor ingrediente naturale sunt inovatoare și ecologice. Este o resursă excelentă pentru oricine dorește să își îmbunătățească practicile de grădinărit fără a recurge la chimicale. Mulțumesc pentru sfaturi!

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro