Acasa Grădină Iunie în grădină. Sfaturi, idei și plante medicinale

Iunie în grădină. Sfaturi, idei și plante medicinale

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 367 vizualizari 17 minute timp estimat

În iunie în grădină se poate face orice: se plantează, se seamănă, dar se culeg și primele roade. Luna iunie este prima lună de vară, iar tradiția spune că este una dintre cele mai agitate perioade în grădină pentru că primăvara se amestecă cu vara. Tot în iunie începe pregătirea pentru toamnă și iarnă.

Am făcut o listă cu câteva din cele mai comune activități de grădinărit din iunie. Luna iunie este luna teilor în floare, se scutură salcâmii, trandafirii sunt în plină efervescență, lavanda înflorește și este perioada în care culegi primele roade ale muncii din primăvară.

  • 12 activități de grădinărit din iunie
  • Iunie în grădină. 12 sfaturi
  • Grădina de iunie
  • Plante medicinale pe care le poți culege în iulie

2×6 activități de grădinărit din iunie

  1. Pune la uscat levănțica dacă vrei să o păstrezi mai apoi în săculeți care să-ți aromeze casa. Important este să o culegi cât mai devreme pentru ca aroma să reziste cât mai mult.
  2. Fixează araci în pământ pentru răsadurile care cresc, astfel încât să nu se îndoaie și să riști să pierzi legumele, mai ales că iunie este sezonul lor.
  3. Taie plantele înflorite pentru a încuraja o a doua rundă de explozie florală în grădină. În plus, cu această ocazie poți să-ți decorezi casa cu multe buchete și aranjamente de sezon. Azaleele trebuie tunse și trebuie tuns și rărit gardul viu, corectată tufa trandafirilor (se taie ramurile bolnave, care nu au produs lăstari, lastarii anemici).
  4. Tunde gardul viu. Nu uita să verifici întâi dacă există cuiburi de păsări între crengi și frunze.
  5. Dacă ai ghivece cu plante exotice în casă, acum este momentul să le scoți în curte pentru un aspect văratic.
  6. Udă grădina la fiecare două zile, dar numai pe înserat sau dimineața foarte devreme, și doar în zilele cu cer acoperit.

👉 Luna mai în casă și în grădină. Idei și sfaturi. Verifică și vezi dacă le-ai făcut petoate. Nu e încă timpul pierdut! 

Fertilizarea, etapă esențială în iulie în grădină

  1. Una din cele mai frecvente activități de grădinărit din iunie este administrarea de îngrășăminte la plantele care sunt înflorite și la cele cărora vrei să le stimulezi activitatea. Îngrășământul se aplică după o zi cu ploaie. Ia în calcul că în perioadele foarte calde toate plantele își încetinesc creșterea și absorb mai greu substanțele fertilizatoare, astfel că, uneori aplicat în exces sau fără să fie cu adevărat nevoie, un îngrășământ poate duce la arderea rădăcinilor.
  2. Printre activitățile de grădinărit din iunie se numără și tunderea arbuștilor decorativi, a viței sălbatice și glicinei. Tunderea le ajută să se dezvolte mai ușor și să înflorească mai frumos.
  3. Pe lista cu activități de grădină din iunie se numără și recoltatul de semințe de la plantele anuale, care și-au epuizat înflorirea în această perioadă. Alege doar plantele sănătoase, care au avut o înflorire abundentă.
  4. Anumite părți din grădină trebuie săpate și reînsămânțate dacă plantele sau recoltele produse s-au epuizat (salata de exemplu, florile de primăvară). Sapă oriunde se poate. Se spune că o sapă bună face cât o ploaie!
  5. Verifică pomii fructiferi. Toți au legat rod și luna iunie este cea în care pot apărea primele atacuri ale dăunătorilor. Aplică tratamente cu insecticide sau fungicide, acolo unde este cazul, respectând dozele prevăzute pentru fiecare tip de dăunător și condițiile de aplicare a tratamentelor.
  6. Una din cele mai populare activități de grădinărit din iunie este cea legată de tăierea, plantarea (pentru unele soiuri) și îngrijirea trandafirilor, pentru că nu există grădină fără trandafiri, iar aceștia sunt cele mai iubite flori.

👉 Bujorii de grădină. Plantare, îngrijire și câteva curiozități. Ține cont de sfaturi ca să ai spectacol de flori primăvara viitoare. 

Iunie în grădina. 6+6 sfaturi

  1. Luna iunie este ultima în care se mai pot pune seminte. Până la Sfinții Petru și Pavel poți pune răsaduri. Așa că iunile este momentul pentru răsaduri de roșii, căpșuni și orice mai vrei tu! Plantează într-un colț din grădină două-trei cuiburi de bostani de toamnă. Sunt foarte decorativi si vei avea dovleac pentru plăcinte!
  2. Adună apa de ploaie. Luna iunie este ploioasă, iar lunile următoare, apa o să fie din ce în ce mai prețioasă.
  3. Tunde des gazonul, chiar și de două ori pe săptămâna.
  4. Iunie este prin definiție luna plantelor perene, timpul în care plantarea acestora este cea mai potrivită. Indiferent de plantă de care vorbim, plantarea trebuie să înceapă cu prepararea solului.
  5. Curăță și înmulțește trandafirii. Taie florile și frunzele uscate pentru a stimula apariția altora.
  6. În grădină de legume, începe cât mai devreme cu putință plantarea legumelor de vară (porumb, fasole, ardei, vinete, roșii, dovleci, etc).

Prima recoltă din grădină

  1. Recoltează legumele pe măsură ce ajung la maturitate. Dacă nu faci asta oprești plantele din producție.
  2. Fă primele conserve pentru iarna. Este vremea dulceții de căpșuni, de caise și cireșe amare.
  3. Pregătește locul pentru a fabrica compost.
  4. Verifică starea elementelor din lemn din grădină. Trebuie revopsite/lacuite după caz, iar iunie este momentul optim. Este momentul perfect pentru a face construcții din lemn în grădină, fie că este vorba despre un chioșc sau o bancă, un leagăn de grădină sau o masa cu scaune.
  5. Vopsește ceea ce vrei să vopsești din casă și din grădină. Acum este momentul pentru a recondiționa mobila din bucătărie. Iunie pentru casă și grădină este momentul ideal pentru repatații capitale, zugrăveli noi, reamenajări. Ai toată vara înainte pentru a le termina. Iar zilele lui iunie sunt cele mai lungi!
  6. Curăță garajul, locul pentru unelte, repară căsuța din grădină (dacă o ai), repară căsuțele pentru păsări și vopsește-le, repară acoperișul, verifică centrale termică, repară hidroforul și curăță puțul.

iunie in gradina

Grădina de iunie

Grădina de iunie este plină de culori, de flori şi de parfum, însă şi de foarte multă agitaţie, căci există o mulţime de lucrări care trebuie îndeplinite acum. Nu mai sta pe gânduri şi apucă-te de treabă!

Plantează bulbi

Nu te gândi că sezonul bulbilor s-a încheiat o dată cu primăvara. Există bulbi care înfloresc vara şi toamna, aşa că, dacă nu ai făcut-o până acum, poţi începe să plantezi brânduşele de toamnă, ciclamenul, gladiolele şi crinii. Nu tunde frunzele plantelor cu flori de primăvară înainte să se fi ofilit de tot, pentru a avea suficient timp să înmagazineze substanţele nutritive.

Iunie, luna perfectă de plantare pentru perene și anuale

Însămânţează plante anuale care cresc repede şi iubesc căldura, precum cosmosul (Cosmos bipinnatus), garofiţa, floarea soarelui, micsandra, nu-mă-uita, sau plantează ochiul boului şi regina nopţii, pentru a avea flori până târziu în toamnă.

Acum este momentul în care poţi separa plantele perene cu flori de primăvară. Îndepărtează imediat florile ofilite ale plantelor de vară şi vei avea tufe aspectuase, cu o perioadă de înflorire prelungită. Tot acum poţi semăna căldăruşe, barba caprei (Aruncus diocius), astilbe, nemţişor (Delphinium elatum), cerceluşi şi planta flox de grădină, salvie şi iarbă de şoaldină (Sedum spectabile).

Iunie în grădină – legume și fructe

  • Răreşte fructele pomilor din livadă. 
  • La muri şi zmeuri, tunde până la pământ crengile care au făcut fructe, imediat după recoltare. 
  • Tunde şi vârfurile ramurilor tinere, pentru a îndesi tufa. 
  • NU aplica îngrăşământ răsadurilor de roşii decât după ce au terminat de înflorit! Prea mult îngrăşământ va stimula creşterea frunzelor şi tulpinilor în detrimentul florilor şi al fructelor. 
  • Plantează dovleci, broccoli, varză, conopidă, spanac, mazăre, pătrunjel şi rubarbă. 
  • Pe măsură ce apar pepenii, pune o scândură sub ei, pentru a-i feri de umezeala pământului şi de insectele dăunătoare.
  • Arborii, arbuştii şi plantele lemnoase se tund primăvara, cu excepţia pinilor. Aceştia trebuie tunşi în iunie, pentru a le menţine forma şi a se îndesi. Tot acum se tund şi se dă formă şi gardurilor vii şi se curăţă leandrul, după ce a terminat de înflorit.

musetel

Plante medicinale pe care le poți culege în iulie

Am pregătit o listă de plante care se culeg în luna iunie pentru a vă ajuta în completarea rezervelor pe care le puteți folosi cu succes tot timpul anului.

Urzica

Deși am asociat-o în anii copilăriei cu o plantă care ne face rău urzica are niște proprietăți tămăduitoare aproape incredibile. Ea te ajută să combați anemia, oprește procesul de multiplicare al bacteriilor, este bună împotriva crizelor de tuse, scade nivelul de glucoză din sânge și te ajută în tratamentul problemelor digestive. Ele nu sunt folosite fără rost nici în industria cosmetică deoarece ajută la combaterea mătreții.

Pătlagina

Cine nu știe deja cât de bun este siropul de pătlagină pentru vindecarea tusei? Ceaiul de pătlagină elimină toxinele din corp. Dar ea face mult mai mult de atât. Ea este folosită în cazul unor tăieturi deoarece poate opri sângerarea. Patlagina tratează și mușcăturile sau înțepăturile de insecte și poate fi folosită pentru a combate herpesul sau alte inflamații ale gingiei. Tratează arsurile vaginale și ajută și în cazul ochilor inflamați.

Mușețelul

Din seria de plante medicinale care se culeg în iunie, mușețelul adună cele mai multe beneficii. Ceaiul de mușețel te ajută să scapi de migrene. Această plantă elimină dermatita și ajută la tratamentul arsurilor pielii. Abscesele și durerile de dinți sunt mai suportabile datorită mușețelului. 

Tot el îmbunătățește sistemul tău digestiv și te ajută și la tratamentul constipației. Femeile care suferă de cistită se pot trata cu băi cu mușețel și prin consumul de ceai. Tot el te ajută și la alinarea durerilor cauzate de menstruație. Compresele din ceai de mușețel au capacitatea de a trata mai rapid anumite răni. Un mic secret:  o cană de ceai de mușețel elimină apetitul pentru o țigară.

Gălbenelele

Încă de mici am reținut faptul că este bine să ai în casă o cremă de gălbenele. Această  plantă medicinală are proprietăți antiinflamatorii și acționează și ca antibacterian și antiseptic. Ceaiul de gălbenele este ideal pentru consum simultan cu administrarea de antibiotice și în orice tratament care scade eficiența sistemului imunitar. Sunt bune împotriva anemiei dar ajută și la vindecarea tulburărilor menstruale. 

Pot trata diferite probleme ale pielii iar consumul regulat de ceai de gălbenele previne o serie de tumori care provoacă cancer. Gălbenelele mai sunt folosite în cazul tratării degerăturilor sau arsurilor dar ajută și la ameliorarea simptomelor anumitor boli genitale, cum ar fi candidoza.

Teiul

Teiul este una din plantele accesibile tuturor deoarece crește în diferite condiții de mediu. El ajută la tratarea insomniilor, la tonifierea mucoasei gastrice și este folosit pentru a trata diferite probleme cardiovasculare. Tot teiul te ajută și la reducerea cearcănelor sau la ameliorarea tusei convulsive. Ceaiul de tei este ideal în cazul răcelilor deoarece scade temperatura corpului în cazul unei febre și provoacă și transpirația pentru a elimina virusul din corp.

Lista de mai sus poate fi completată și cu alte plante medicinale ce se culeg în luna iunie, cum ar fi: păpădia, salvia, cimbrul sau sunătoarea. 

Acesta este planul de lucru din iunie în grădină. Spor, ploaie curată și soare! 

Sursa foto:123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro