Acasa CasăBalcon De ce este necesară izolarea balconului închis

De ce este necesară izolarea balconului închis

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 334 vizualizari 7 minute timp estimat

Izolarea balconului închis transformă acest spațiu într-o extensie utilă a apartamentului. Poate fi spațiu de relaxare sau poate deveni o zonă utilă suplimentară care să extindă spațiul locuibil. Spre deosebire de balconul deschis, cel închis este funcțional în tot timpul anului, dacă acesta este izolat corect. 

Un balcon închis și bine izolat termic oferă posibilitatea amenajării lui în mod practic. Izolarea corespunzătoare a balconului reprezintă un aspect esențial pentru asigurarea confortului termic în toată locuință, atât în sezonul rece, cât și în cel cald. Procesul de izolare trebuie să respecte regulile,să utilizeze materialele potrivite, pentru că doar în acest fel se poate obține un rezultat conform așteptărilor. Această măsură de izolare constituie singura soluție eficientă pentru menținerea căldurii în sezonul rece și a temperaturilor plăcute în perioada caldă a anului, prevenind în același timp problemele precum umezeala, formarea condensului și apariția mucegaiului.

Neglijarea izolării termice poate duce la apariția condensului și a mucegaiului, afectând nu doar aspectul estetic al spațiului, ci și sănătatea. Mucegaiurile sunt un factor favorizant pentru apariția a diverse alergii, afecțiuni respiratorii și probleme cutanate.

Aspecte cheie pentru eficiența izolării balconului

Transformarea balconului într-un spațiu izolat și confortabil necesită utilizarea materialelor potrivite. 

Tâmplăria de tip termopan asigurând o izolare termică de calitate și închizând practic spațiul balconului, fără a bloca lumina naturală, și este cel mai important element. Următoarele etape esențiale includ izolarea podelei, a pereților laterali și a tavanului. Niciuna dintre acestea nu trebuie ignorată, indiferent de faptul dacă vecinii din etajul inferior, superior sau cei din laterale au sau nu balcoanele închise și izolate.

Izolarea pereților, podelei și tavanului balconului se realizează cu materiale precum vata minerală, polistiren expandat și cel extrudat, adezivi adecvați, folie anticondens, gipscarton antiumezeală și vopsea lavabilă antimucegai. Fiecare dintre acestea oferă eficiență maximă împotriva principalului inamic: condensul și mucegaiurile care apar ca urmare a formării condensului. 

Este bine să știi că strat de polistiren expandat trebuie să aibă o grosime de cel puțin trei centimetri. Acesta se montează doar peste folia anticondens, obligatorie în acest spațiu. Ulterior peste polistiren se montează gips-cartonul. Pentru pereții care corespund unor zone închise, sau care comunică cu interiorul se poate renunța la vata de sticlă.

Pentru izolarea podelei, se recomandă utilizarea polistirenului extrudat, cu stabilitate termică și rezistență la compresiune. Peste acesta se aplică șapa, iar apoi linoleum, parchet rezistent la umezeală sau gresie. Polistirenul extrudat va avea și el o grosime de minimum trei centimetri.

În funcție de tipul balconului, poziția acestuia, etajul la care se află poate fi necesară și o rețea de drenaj al apei pluviale.  Aceasta este utilă pentru a preveni infiltrarea și scurgerea apei: Se montează fie la partea superioară a balconului, fie sub ferestrele termopan.

👉 Minigrădini pe balcon. Soluții răcoroase pentru zile toride

balconului închis

Ventilația, dezumidificarea și încălzirea

Ventilația dezumidificarea și încălzirea sunt cele trei condiții care împiedică formarea condensului în sezonul rece. Folosite corect aceste funcții mențin atmosfera din balcon plăcută și sănătoasă. Astfel, spațiul devine unul funcțional, în mod real. Acestea sunt necesare chiar dacă izolarea balconului închis a fost făcută. 

Ventilația previne condensul din balconul închis

Ventilația adecvată a balconului izolat este una dintre soluțiile sigure care previn formarea condensului. Inevitabil temperatura din balcon va fi mai mică decât în restul locuinței. Acest fapt favorizează formarea condensului mai ales că suprafața vitrată a acestuia este mare. 

Uscărea rufelor, plantele sau comunicare dintre balcon și bucătărie impune montarea unui sistem de ventilație. Menținerea ferestrelor rabatate poate fi o alternativă viabilă, dar aceasta va duce la piredrea de căldură în sezonul rece. Există sisteme de ventilație care elimină umiditatea și recuperează căldura, reprezentând astfel o soluție practică și eficientă pentru un balcon închis, izolat, care servește multiple scopuri.

Dezumidificatorul, inamicul mucegaiului 

Dezumidificatorul casnic este cel mai eficient aparat pentru eliminarea excesului de umiditate. Aparatul poate colecta chiar și zeci de litri de apă pe zi, în funcție de model. Singura grijă pe care trebuie să o ai este aceea de a goli regulat rezervorul. 

Principiul după care funcționează dezumidificatorul este de a aspira vaporii din aer și de a curăța atmosfera în același timp.  Combină acțiunea dezumidificatorului cu cea a unui aparat de încălzire uscat. Vei obține rezultate bune. chiar dacă temperaturile de afară scad. 

Dacă este prea frig în balcon, pe ferestre va apărea condensul. La fel se întâmplă atunci când încălzești excesiv fără a ventila. 

Încălzirea balconului

În timpul iernii, încălzirea balconului închis este o necesitate. Soluția optimă este utilizarea unei surse suplimentare de căldură. Este important de menționat că un balcon închis nu ar trebui încălzit niciodată cu surse de căldură care produc vapori, cum ar fi flacăra aragazului sau radiatoarele cu incandescență. O opțiune eficientă poate fi reprezentată de un calorifer electric sau un calorifer adițional conectat la circuitul termic al centralei de apartament. 

Sursele de căldură trebuie să genereze doar căldură uscată pentru a preveni formarea condensului,. Detliul este foarte important mai ales atunci când diferența de temperatură între interior și exterior este mare.  

Deși la prima vedere pare un demers complicat, izolarea balconului închis sporește considerabil confortul din casă, atât din perspectivă estetică, dar mai ales din punct de vedere termic.

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro