Acasa Grădină Tot ce trebuie să știi despre leuștean. Cultivarea leușteanului

Tot ce trebuie să știi despre leuștean. Cultivarea leușteanului

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 484 vizualizari 13 minute timp estimat

Merită să încerci să cultivi propria ta tufă de leuștean, tocmai pentru că este una dintre cele mai iubite și utilizate plante aromatice. Una dintre particularitățile care evidențiază această plantă aromatică este faptul că este intens folosit în gastronomia românească, dar ocazional este prezent și în preparatele din Bulgaria, Turcia, Italia și Grecia. Levisticum officinale, aceasta este denumirea latină a leușteanului. Plantă perene (te vei putea bucura de prosperitatea tufei mai mulți ani la rând, dacă îi acorzi foarte puțină atenție), face parte din familia Apiaceae, este originară din sudul Europei și vestul Asiei. 

Leușteanul este cultivat în principal pentru aroma sa, fiind folosit ca plantă aromatică, dar are și multiple beneficii medicinale. Mai mult, rădăcina de leuștean este comestibilă, la fel cu este și cea a pătrunjelului. 

  • Cum cultivi leușteanul în grădină
    • Leușteanul cultivat din semințe
    • Transplantarea leușteanului
    • Când semeni leușteanul
    • Unde semeni leuștean 
    • Recoltarea frunzelor de leuștean
  • Leuștean în ghiveci
  • Leușteanul, o farmacie în miniatură

Cum cultivi leușteanul în grădină

Câteva sfaturi care să te ajute să rezolvi cultivarea leușteanului, mai ales atunci când încercările anterioare au eșuat, îți vor fi de folos. 

În primul rând trebuie spus că leușteanul este o plantă solidă, robustă, perenă care nu are inamici naturali și care se poate dezvolta spectaculos, dacă reușești și depășești dificultatea de a prinde leușteanul și de a obține o tufă sănătoasă. Cultivat în grădină, leușteanul trăiește în medie 7-10 ani și are tendința de a forma tufe care se pot regenera singure dacă solul este bine fertilizat și afânat corect primăvara. 

Leușteanul formează o rădăcină solidă, adâncă și pentru că este o plantă foarte puțin pretențioasă, rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț suportă bine aproape orice loc în grădină. Rădăcina leușteanului este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară și înaltă. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. În plină vară, leușteanul înflorește repetat din iulie până în septembrie și are flori galbene, albe sau verde deschis în manunchi des sub formă de umbrelă, din care se vor forma semințele. 

Leușteanul cultivat din semințe

Leușeanul poate fi cultivat cu succes din semințe. Condiția principală este ca semințele să fie sănătoase și să provină de la plante aclimatizate bine la arealului geografic unde le vei semăna. O tufă pornită din semințe va fi mai sănătoasă și va avea o evoluție mai bună, cu plante mai rezistente, comparativ cu ceea ce poți obține prin transplantarea unei rădăcini. 

Plantarea semințelor se face într-o jardinieră în casă. Ține semințele în apă la temperatura camerei, pentru două-trei ore, înainte de a le semăna și cerne pământul în care vor fi semănate. Solul ideal este cel din mușuroaiele de cârtiță amestecat cu pământ de flori. Este bine să știi că solul pe care cârtițele îl scot la suprafață este aur curat pentru toate plantele aromatice, în general, iar pentru leuștean – mai ales dacă îl vei ține în ghiveci, miraculos. 

florile leusteanului

Transplantarea leușteanului

Transplantarea rădăcinii poate fi un succes doar dacă o recoltezi cu tot cu solul care împachetează rădăcina. Extragerea doar a rădăcinii – care este pivotantă și are multiple ramificații – o poate compromite. 

Leușteanul nu suportă pământul lutos și nici pe cel calcaros, având întotdeauna nevoie de pământ care să dreneze bine apa, deși acesta trebuie bine tasat. Calitatea solului este principala condiție pentru a obține o tufă sănătoasă care se se regenereze natural, din rădăcină mulți ani la rând.

Când semeni leușteanul 

Vei putea avea leuștean la tine în grădină, direct din semănarea semințelor. Contează însă când le semeni. Sunt două perioade propice pentru această operație.

Prima este toamna, de la finele lui octombrie, până la mijlocul lui noiembrie, a doua este primăvara în luna martie, dar înainte să înflorească forsythia. Pământul trebuie să fie bine afânat, iar solul bine umezit. Semințele se acoperă cu un strat subțire de pământ bine mărunțit. Plantele răsar, după semănarea de primăvară, în circa două-trei săptămâni, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Este necesară rărirea parcelei, dar numai anul următor primei semănări. 

Leușteanul este o plantă solidă și rezistentă la maturitate, dar în primele luni de vegetație este delicat și sensibil așa că dacă îl sădești în grădină protejează plantele mici, abia răsărite cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticlă, în fiecare noapte până la finele lunii aprilie sau atâta timp cât este necesar dacă temperatura noaptea scade sub 5 grade Celsius. Este bine să știi că sunt suficiente câteva nopți cu temperaturi care ating zero grade, sau care coboară sub această valoare, pntru ca plantele mici și firave, abia încolțite să se oprească complet din vegetație. 

Unde semeni leuștean 

Unul dintre detaliile de care trebuie ținut cont pentru a avea o tufă sănătoasă și bogată de leuștean este alegerea locului unde îl plantezi. Leușteanul are nevoie de soare, dar preferă lumina de dimineață și lumina indirectă, fiind mai bine adaptat pentru zonele umbrite și mai umede ale grădinii.

În consecință, plantează-l în locurile care sunt umbrite la amiază, în apropierea gardurilor. Un loc ideal este sub copacii cu umbra rară, într-un loc mai jos din grădină. Evită plantarea într-un loc aglomerat cu alte verdețuri și departe de alte plante aromatice. Esența sa este foarte puternică și ca „contamina” tufele de cimbru, de exemplu și zona unde crește pătrunjelul. 

leustean in gradina

Recoltarea frunzelor de leuștean

Recoltarea frunzelor și a tulpinelor tinere nu se face niciodată mai devreme de 5-6 luni de prima apariție. Cu alte cuvinte în anul de primă răsărire te vei putea bucura de frunzele de leuștean din cultura ta proprie numai din august încolo. 

Recoltarea din tufele mai mari de un an se poate face începând din mai, dar cu milă pentru a-i lăsa plantei suficiente frunze care să o alimenteze cu energie. 

Nu recolta niciodată semințele după prima înflorire. Este bine ca tufa să-și parcurgă un ciclu complet de viață tocmai pentru a fi rezistență și a crește bogat. Din anul al doilea vei putea să folosești și florile – foarte parfumate și semințele, iar la finele lui octombrie vei putea culece integral tufa. 

seminte de leustean

Leuștean în ghiveci

În linii mari cultivarea în ghiveci este identică cu cea din grădină. Folosește pentru binele plante un vas înalt, ca să existe loc pentru dezvoltarea rădăcinii. Alege pentru ghiveci un loc solitar, departe de alte plante, la lumină. Cel mai bine este să-l așezi la o fereastră spre vest. 

Trebuie udat regulat, dar numai atunci când solul la suprafață este uscat. Udă planta direct, la suprafață, din abundență (ca o ploaie de vară) lasă apa să se îmbibe bine în sol și să să se dreneze, și aruncă surplusul adunat în vas, la 2-4 ore după ce l-ai udat. Pune la baza ghiveciului un strat de pietriș fin, amestecat cu pământ, pentru a oferi și nutrienți pentru rădăcina adâncă, dar și pentru a drena ușor excesul de apă. 

Leușteanul în ghiveci trebuie fertilizat. Poți folosi inclusiv fertilizanți naturali, dar și apa de la fiertul cartofilor.  O cale bună de a oferi nutrienți este să adaugi sol nou deasupra după ce vei fi îndepărtat circa 2-4 centimetri din solul de la suprafața ghiveciului. O astfel de strategie elimină necesitatea de a schimba solul și, deci, nu vei deranja rădăcina. Repetă operația aceasta primăvara și toamna.  

Tunde complet tufa la finele lui noiembrie, și ține planta într-un loc răcoros și întunecat pentru circa 60-70 de zile. În acest interval vei uda planta puțin la fiecare 10-15 zile. După această perioadă de pauză, așează vasul la lumină. Ulterior, împrospătează solul la suprafață, dar cu mare atenție ca să nu distrugi mugurii. Leușteanul în ghiveci va reveni la viață în aproximativ 15-20 de zile.

👉 Cultivă plante aromatice în bucătăria ta

Leușteanul, o farmacie în miniatură

Leușteanul nu este doar o plantă aromatică, ci și o minunată plantă medicinală. Are o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.

Leușteanul este o farmacie parfumată în miniatură și este un excelent remediu pentru tratarea, ameliorarea și prevenirea unor afecțiuni, atunci când este consumat sistematic. Dozat și utilizat corect este eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale.

Uleiul obținut din semințele pe care le face leușteanul toamna scade tensiunea și stimulează diureza. Ceaiul din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac.

Frunzele proaspete de leuștean dau o aromă specială mâncărurilor. Folosește-le în salate, în toate mâncărurile gătite cu frunze verzi (spanac, ștevie). PUne leuștean în supe și ciorbe, în tocănițe combinat cu mărar și pătrunjel. Ideal  în proporții egale pentru o combinație de arome cu totul unică. 

Dacă ai leuștean în grădină, adună semintele. Lasă-le să se usuce și macină-le, înainte să le folosești. Sunt fantastice la condimentarea cărnii de porc, pui și vită sau pentru a da arome biscuiților sărați și sărățelelor și chiar a pâinii făcute în casă.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro