Acasa Grădină Mușcatele. Cum le îngrijești și ce trebuie să știi despre ele

Mușcatele. Cum le îngrijești și ce trebuie să știi despre ele

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 532 vizualizari 13 minute timp estimat

Muscatele (Pelargonium spp.) sunt originare din Africa, în principal din regiunea de sud a continentului, unde au evoluat în condiții de climă caldă și uscată. Această caracteristică la face rezistente la temperaturi ridicate și secetă. Speciile de mușcate au fost aduse în Europa în secolul al XVIII-lea, iar de atunci au devenit plante ornamentale foarte populare. Fac parte din familia Geraniaceae și sunt iubite pentru aspectul lor decorativ și înflorirea repetată, de durată, dar și pentru frunzele lor lobate. Florile mușcatelor sunt mari, bogat colorate. Pot fi albe, roz, roșii, mov sau chiar bicolore.

Perfect adaptate pentru a evolua în ghivece și jardiniere, sunt una dintre cele mai frecvente alegeri pentru balcoane, terase, ferestre sau grădini, în timpul verii.

Mușcata este o plantă perenă, astfel că poate să înflorească pe tot parcursul anului dacă primește condițiile optime de îngrijire, dar are nevoie d eo perioadă de repaus iarna, pentru a genera un nou ciclu lung de înflorire. 

Cum se îngrijesc mușcatele

Una dintre caracteristicile mușcatelor este că nu sunt deloc pretenţioase şi se adaptează în orice condiţii de climă și sol. Cel mai bine mușcata stă în ghivece, florile sale frumose fiind un magnet pentru fluturi și ținând la distanță muștele și țânțarii.

Atunci când alegi o muşcată este bine să ştii că plantele de talie mare ating înălţimi de 80-100 centimetri, fiind foarte potrivite pentru grădini. 

Pentru a le oferi o dezvoltare sănătoasă și, mai ales, înflorire abundentă, mușcatele au nevoie de o temperatură optimă cuprinsă între 18 și 20°C în timpul zilei și între 10 și 12°C în timpul nopții. Aceste valori oferă un mediu propice pentru procesele metabolice ale plantei, promovând formarea bobocilor florali și înflorirea viguroasă. Peste 30°C, nu mai înflorește.

Ține mușcatele în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei, ca măsură de protecție împotriva frigului, pe care-l suportă cu dificultate, mai ales dacă este pe perioade lungi de timp. dacă vrei să le protejezi de frig. Transplantarea din solul grădinii în ghivece este foarte bine suportată de mușcate. Muşcatele cresc bine în pământ de grădină îmbogăţit cu turbă şi nisip.

Împrospătarea substratului

Schimbarea pământului și a ghivecelor este o operațiune importantă pentru menținerea sănătății plantelor. Mușcatele care stau doar în ghiveci au nevoie de sol proaspăt, dacă nu schimbat complet, atunci cel puțin în strat nou la suprafaţa ghiveciului. 

Se recomandă schimbarea completă a solului din ghiveci la intervale de 1-2 ani sau atunci când observați că rădăcinile ocupă complet spațiul ghiveciului și ies prin orificiile de scurgere a apei. Ideal operația se face primăvară, evitând perioadele extreme sau stresante pentru plantă.

Alege ghivece noi cu un diametru cu 2-5 cm mai mare decât cele anterioare, și asigură-te că au orificii de drenaj pentru a preveni acumularea excesivă de apă în substrat.

Concomitent cu transplantarea în sol nou taie tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţime, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari și întinerirea plantei.

Planta are nevoie de un sol calcaros, permeabil, are nevoie de apă din abundență, dar fără a suporta apa băltită (un motiv în plus pentru a sta în ghivece, cu strat de pietriș la bază, pentru stimularea drenajului). Face flori în valuri, toată vara, iar pentru a-i prelungi perioadă de înflorire, florile ofilite trebuie rupte. Poți stimula înflorirea administrând îngrășământ, dar în cantități moderate și relativ de rar. Este suficient de două-trei ori în cele trei luni de vară.

După ce trece perioada de înflorire tulpinile se retează de la bază, se răresc udările și nu se mai administrează îngrășăminte.

Mușcatele au nevoie de lumină

Pentru a înflori corespunzător, lumina joacă un rol esențial. Lumina stimulează producția de flori. Soarele este vital pentru ele, le ține sănătoase și stimulează înflorirea. Totuși, trebuie ferite de expunerea directă și continuă la soare care le arde frunzele.

Pentru o înflorire abundentă le sunt necesare 6-8 ore de soare direct pe zi, de aceea, dar au tendința de a înceta să înflorească în perioadele caniculare.

Deși muşcatele înfloresc primăvara şi vara, poți avea mușcate cu flori şi iarna, dacă le ţii într-o încăpere luminoasă şi caldă. 

Cum trebuie udate mușcatele

Vara florile trebuie udate de 2-3 ori pe săptămână. Dacă stau în soare trebuie udate zilnic, iar mușcatele care stau în casă trebuie udate de trei ori pe săptămână. Udă mușcatele numai dimineața sau seara, după ce trece soarele, iar plantele se răcoresc.

Nu lăsa apa să stagneze în vasele de scurgere. Cea mai bună apă pentru udat e cea de ploaie. Mușcatele trebuie îmbăiate din când în când, cu apă de ploaie sau cu apă stătută.

Periodic, rupe vârfurile lăstarilor pentru a stimula planta și îndepărtează florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci.

👉 Glicina mov, cea mai frumoasă plantă cățărătoare

muscate calliopi

Mușcate, floarea balcoanelor vesele 

Veselă și colorată, mușcata este perfectă pentru a împodobi balcoanele. Mușcata este spornică și rezistentă, ceea ce o face ideală pentru decorarea ferestrelor, a teraselor mici și grădinilor rustice. 

Mușcata se simte bine în orice fel de vase, dar le preferă pe cele din lut nesmălțuit, care respiră. Nu le pune în vase de plastic și nici în ghivece de metal. 

Tăierea muscatelor este obligatorie. La plantele tinere, este bine să se ciupească vârfurile vegetative pentru stimularea ramificării și dezvoltarea ramurilor laterale. Este important ca ustensilele să fie curate și dezinfectate pentru a se evita infectarea țesuturilor. 

Și mușcatele curgătoare trebuie tăiate. Vor crește rapid în primăvară. Tăierea nu este la fel de 

drastică ca la celelalte, dar trebuie făcută. La iernat se depozitează în locuri întunecate la temperaturi între  7-10°C. La 2-3 săptămâni se verifică ghivecele și se udă moderat doar atunci când substratul este aproape uscat. 

Dacă temperaturile la care iernează sunt mici, dar neapărat pozitive, necesitățile plantei vor fi mici, așa că nu trebuie udate mai des de două ori pe lună.

Aroma mușcatelor 

Interesantă este aroma specifică a muscatei. Unele pot avea miros de măr sau de scorțișoară, trandafiri, mentă, lămâi, nucșoară, ananas, lămâi verzi, portocale sau nucă de cocos.

Un truc: congelează flori de mușcată în apă, iar cuburile de gheață adaugă-le în apă sau ceai.

Îngrijirea mușcatelor iarna

Din noiembrie, până la finele lui februarie mușcatele trebuie să intre în perioadă de pauză pentru a inflori bogat, din nou.

Dacă sunt fertilizate și ținute în locuri calde și luminoase, mușcatele nu vor ieși din perioada de vegetație. Probabil că vor pierde o parte din frunze, o serie de ramuri vor trebui tăiate, dar nu-i exclus să continue să înflorească. Problema este ca au nevoie de fertilizat potrivit, pentru că în caz contrar se vor epuiza. Cele mai bune locuri pentru mușcate, iarna sunt terasele, verandele și serele. Pervazurile nu sunt ideale, dar sunt acceptabile.

Plantele care stau afară ies din vegetație la finele lui octombrie, mijlocul lui noiembrie și trebuie îngrijite corect pentru a reveni cu frunze și flori, primăvara.

Înainte să cadă prima brumă (înainte de mijlocul lui noiembrie, ideal), chiar dacă mai au încă flori, trebuie tăiați toți lăstarii muşcatei la două-patru noduri (aproximativ 10 cm de sol). Ramurile bătrâne, lignificate pot fi tăiate şi mai scurt, la unul-două noduri. 

Pentru evitarea contaminării plantelor cu virusuri, spălaţi cu apă caldă şi ştergeţi cu alcool instrumentul folosit la tăierea lăstarilor înainte de a începe procedura, dar și de fiecare dată când treci la o altă plantă.

Ghivecele se păstrează în încăperi răcoroase, lângă ferestre, în care temperatura nu scade sub 1°C şi nu depăşeşte 12°C.

După tăierea lăstarilor, planta nu se mai udă decât foarte rar, doar pentru a evita deshidratarea completă a substratului. E suficient o dată pe lună cu 100 ml apă.

Pentru a evita apariţia de mucegaiuri ori a altor microorganisme provocatoare de boli, tratează planta cu un fungicid sau pudrează atât tăieturile, cât şi ramurile şi substratul cu praf de cărbune de lemn ars (sau cărbune pentru grătar). 

muscate tiroleze

Soiuri de mușcate 

Mușcatele nobile sunt o varietate recunoscută pentru frumusețea și eleganța lor. Au flori mari, de obicei, cu petale dese aranjate și o formă mai compactă și distinctă față de alte varietăți de muscate. Florile mușcatelor nobile sunt de obicei mari, cu petale bogat colorate.  Au nuanțe de roz, roșu, alb sau alte culori vibrante. Ele pot avea, de asemenea, modele interesante sau pete de contrast.

Aroma poate varia de la dulce și florală până la note mai picante sau citrice, în funcție de varietate.

Mușcatele tiroleze sunt o varietate distinctivă, cunoscută și sub numele de „mușcate cascadă” sau „mușcate alpine”. Au tulpini lungi care atârnă. Sunt ideale pentru ghivece suspendate, balcoane sau alte locuri unde pot fi lăsate să se extindă liber.

Mușcatele Calliope sunt o varietate hibridă, cunoscute pentru aspectul lor compact, rezistență la intemperii și înflorirea abundentă pe tot parcursul sezonului cald. Acestea sunt rezultatul încrucișării dintre Pelargonium zonale și Pelargonium peltatum, combinând caracteristicile ambelor specii pentru a obține plante robuste și decorative. Au o creștere compactă și viguroasă, cu tulpini puternice și frunze lucioase. Ele formează ciorchini densi de flori, care acoperă plantele într-un mod spectaculos.

Toate cele de mai sus te pot ajuta să întreții cu succes mușcatele și să te bucuri de frumusețea lor.

👉 Grădină suspendată, la ultimul etaj în București

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro