Acasa Casă Reguli de amenajare interioară. Și cele mai frecvente greșeli

Reguli de amenajare interioară. Și cele mai frecvente greșeli

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 639 vizualizari 19 minute timp estimat

Ne plac casele prezentare în reviste. Frumusețea și unitatea stilistică a acestora se bazează pe inspirația specialistului dar și pe o serie, destul de numeroasă, de reguli de amenajare interioară. 

În acest articol vei găsi cele mai importante și mai utile reguli de amenajare interioară pe care dacă le vei aplica în mod constant, dar în egală măsură echilibrat și adaptat cu nevoile tale reale de locuire, vei putea obține ambianța de revistă, confort și satisfacția generatoare de bine de a avea o casă frumoasă. 

  • Reguli de amenajare interioară pentru case mici
  • Trucuri de amenajare care funcționează în orice spațiu
  • Idei de amenăjari interioare cu bani puțini
  • Reguli de amenajare interioară de la designeri
  • Cele mai frecvente greșeli de amenajare interioară

Reguli de amenajare interioară pentru case mici

interior

Mergi pe varianta unui spațiu deschis între hol, camera de zi și bucătărie. Prin simpla dărâmare a pereților, evident numai dacă construcția și structura de rezistență permit acest gen de modificare poți câștiga patru-cinci metri în plus de suprafață locuibilă la care se adaugă posibilitatea unei amenajări mult mai confortabile și multifuncționale în același spațiu.

Folosește piese de mobilier rabatabile și transparente. Acestea lasă spațiul fluid și liber. Piesele de mobilier dinamice, precum scaune pliabile, masă extensibilă care se mărește de la două la patru sau șase persoane, mesele etajate și pliabile, otomanele care includ spațiu de depozitare și altele asemenea sunt printre cele mai eficiente reguli de amenajare interioară pentru casele sau camerele mici. 

Amenjează multifuncțional fiecare cameră. Fiecare zonă trebuie să aibă mai multe utilități, ceea ce face psihic ca apartamentul mic să pară mai mare, iar fiecare membru al familiei va avea zone utile. Singura zonă care trebuie să rămână izolată și intimă este cea a dormitorului, sau – cel mai bine, doar a unei părți din acesta. 

Adoptă varianta open space. Este soluția care fluidizeaza spațiul, integrează zonele cu destinații diferite și aduce spațiu suplimentar. 

Reguli de amenajare interioara

Trucuri de amenajare care funcționează în orice spațiu

Există trucuri de amenajare care funcționează doar în anumite spații, dar există și reguli de amenajare interioară care se pretează perfect pentru orice spațiu. Acestea pot transforma casa sau camera într-un loc plăcut, elegant și echilibrat. Completează mereu aceste reguli de bază cu amprenta ta personală.

Un pat mai mare. Nu există dormitor în care să nu încapă un pat mare. Mai bine renunți la unele elemente de mobilier, decât să înghesui. Un pat mare face o cameră să pară mai mare. Trebuie, totuși, să găsești un echilibru între dimensiunea camerei și cea a patului.

Zugrăveala închisă la culoare. Acesta este unul din regulile importante în amenajările interioare. Există ideea că un perete vopsit în culori închise micșorează spațiul, când, de fapt, se întâmplă exact pe dos. Dacă îți planifici să decorezi o cameră mică, ia în calcul și culorile închise, nu doar alb sau alte culori pastelate.

Amestecul de stiluri. Acesta este un truc foarte bun în decorațiuni interioare, este reconfortant și o idee foarte bună, mai ales dacă vrei să faci o cameră modernă și elegantă, menținând în același timp o atmosferă confortabilă. Adaugă accente clasice și de epocă într-un decor modern. Merge de fiecare dată.

Lămpi supradimensionate. Aceasta este o soluție care dă un aspect impunător, menținând în același timp confortul. Este una dintre micile trucuri de amenajare interioară care transformă o cameră banală într-una spectaculoasă. Lămpile supradimensionate dau un efect dramatic și o stare de spirit romantică și primitoare.

Plante mari. Este una dintre regulile de bază în amenajările interioare și este mereu folosită de specialiștii în decorațiuni interioare. Este una dintre cele mai bune metode pentru a umple un spațiu gol și a da armonie, unitate și echilibru spațiului. În plus, plantele sunt foarte versatile și arată bine în orice fel de decor.

Reguli de amenajare interioara

Idei de amenăjari interioare cu bani puțini

Folosește aceste câteva idei de amenajări interioare cu bani puțini pe care le poți aplica în funcție de personalitatea și stilul casei tale și care vor da strălucire interiorului fără să fie nevoie să faci un efort financiar important. 

Adaugă oglinzi.  Toată lumea știe că oglinzile sporesc lumina din casă, dau amplitudine și sunt un detaliu care aduce strălucire casei, fiind unul dintre cele mai bune și mai simple trucuri de amenajare. Ia în calcul că poți pune oglinzi și pe ușile dulapurilor din dormitor, de exemplu. 

Folosește caloriferul ca accent pentru cameră. Sunt în fiecare cameră și sunt la vedere. Din acest motiv este bine să le iei în calcul și să le folosești ca accesoriu de accent pentru cameră. Locul va deveni mai plăcut și vei scăpa de ideea că trebuie mascat. 

Ideea noastră: zugrăvește cu alb trei pereți ai camerei, mai puțin cel pe care se află fereastra și caloriferul. Pe acesta zugrăvește-l într-o nuanță închisă, mată. Poate să fie un verde intens, albastru sau chiar negru. Efectul va fi major și va da amplitudine camerei. La final, în funcție de culorile de accent din cameră (care pot fi galben, portocaliu sau roșu), vopsește caloriferul exact în această culoare. Adaugă o perdea scurtă, până la nivelul caloriferului, într-o nuanță asemănătoare cu peretele (verde vaporos, bleu deschis sau gri perlat, strălucitor). Efectul este impresionant!

Accente și accesorii

Accente pentru pereți – Utilizează stickere decorative. Sunt extrem de binevenite, schimbă complet decorul și se potrivesc în orice fel de amenajare atâta vreme cât sunt corect alese. Florile abstracte sunt perfecte pentru un decor modern, siluetele se potrivesc în dormitor, modelele cu animale merg excelent în camera copiilor.

Accesorii metalice – Este spectaculos efectul pe care îl aduc într-o cameră detaliile metalice. Fie că este vorba despre un abajur sau de un obiect decorativ, metalul, cu strălucirea lui, poate da eleganță și valoare oricărui decor. Obiectele de cupru, cele aurii și cele din bronz sunt detalii inspirate și trucuri de amenajare simple care scot din anonimat o cameră. 

Ideea noastră: abajururi aurii sau în nuanța cuprului, binevenite în orice stil de amenajare interioară.

Detaliile pieselor de mobilier.  Nu este nevoie să cumperi mobilă nouă! Detaliile sunt cele care pot schimba complet fața unor piese de mobilier. Unele dintre acestea pot fi vopsite pentru a primi un suflu nou, iar pentru altele este suficient să schimbi mânerele, feroneria. Efectul este sigur!

Reguli de amenajare interioară

Reguli de amenajare interioară de la designeri

Este foarte ciudat, dar dacă apelezi la sfaturi de la designeri pentru decorațiuni, este posibil ca recomandările lor să încalce regulile din cărți. Mai mult, dacă mergi pe mâna unui specialist în amenajări interioare, ia în calcul faptul că niciodată opiniile a doi dintre ei nu vor coincide, și că fiecare în parte poate avea păreri diferite de ale celuilalt.

În principiu, este normal să fie așa pentru că orice spațiu interior este perceput de fiecare în parte în acord cu personalitatea și percepția proprie despre ceea ce înseamnă amenajări interioare. Dar, chiar și în aceste condiții, este de remarcat faptul că, dacă mergi pe mâna acestor sfaturi de la designeri și dacă adaugi detalii care îți definesc personalitatea, finalul unei amenajări interioare o să fie nu doar spectaculos, ci și în deplin acord cu cei care vor folosi acel spațiu. Probabil că este vorba despre chimie și despre o reacție specială și misterioasă între toți cei implicați!

5 reguli de amenajare interioară de la 5 designeri de top

Prima regulă atunci când decorezi o casă este că poți încălca aproape toate celelalte reguli.” – Billy Baldwin (Billy B.). Cu acest principiu par să fie de acord toți designerii. Interesant este că, deși toate regulile sunt mereu încălcate, a încălca regulile a devenit… o regulă! Cu toate acestea, este necesar, totuși, să găsești un echilibru, astfel încât decorul să nu devină învechit, plictisitor sau prea aglomerat.

Nu lipi niciodată mobila pe pereți. Dacă vei trage scaunele mai spre interiorul camerei (chiar și cu câțiva centimetri), vei aduce instantaneu căldură și fluiditate într-un spațiu.” – Betsy Burnham. Toți specialiștii în design sunt de acord cu faptul că o casă trebuie să fie confortabilă, să reflecte interesele și pasiunile proprietarului și să nu fie prea serioasă. Dinamismul și jocul volumelor sunt, însă, esențiale indiferent de restul detaliilor.

Petele de culoare sunt sarea și piperul unei încăperi.” – Christina Murphy. Scoate toate detaliile colorate, toate accentele de culoare dintr-o cameră și ai să vezi ce dezastru rămâne în urmă. Accentele de culoare (pături, vaze, tablouri, perne sau covoare) sunt la fel de importante ca și culoarea generală din încăpere, iar fără acestea camera este nefinisată și neprietenoasă. În plus, cromatica unei încăperi chiar îți afectează starea de spirit! Acesta este unul din acele sfaturi de la designeri de care trebuie neapărat să ții cont.

Privește în sus

Tavanele trebuie tratate cu maximă atenție, pentru că sunt cel mai neglijat spațiu dintr-o cameră.” – Albert Hadley. Este o regulă de aur de care trebuie să ții seama dacă vrei o casă ca în reviste. Tavanul îndeplinește câteva funcții importante în cameră: reflectă lumina naturală a soarelui, adaugă adâncime și culoare spațiului și, decorat corect, poate aduce o notă de fantezie încăperii.

Folosește ceva neașteptat, contrar regulilor. Un model inspirat sau o anumită textură aplicate pe un spațiu mic pot da o notă deosebită încăperii” – Lindsay Coral Harper. Este întotdeauna amuzant când intri într-o casă și găsești ceva neașteptat. Este unul din cele mai simple și mai practice sfaturi de la designeri. Un living sobru cu un tavan puternic colorat, un hol alb și o scară multicoloră sau un dormitor simplu, alb, cu un tapet pe dulap. Enumerarea poate continua și nu are final!

interrior

Cele mai frecvente greșeli de amenajare interioară 

Uită-te în casă și vezi dacă ai comis și tu cele mai comune greșeli în decorarea locuinței. Culmea este că aceste cele mai comune greșeli le facem tocmai din dorința de a avea o casă frumoasă. Cele mai comune greșeli în decorarea casei sunt efectul unui talmeș-balmeș de stiluri și culori. Urmează excesul și lipsa amprentei proprii în amenajare. Toate duc la un rezultat neplăcut din punct de vedere estetic.

Iată care sunt cele mai comune greșeli în decorarea locuinței:

Aglomerația. Este important să determini în casa ta zonele pe care vrei să le arăți și cele pe care vrei să le ascunzi. Însă acest lucru nu înseamnă că aglomerezi lucrurile unele peste altele. Rafturile numeroase și dulapurile cu uși închise prin care nu se vede nimic vor da casei tale un caracter închis.

Nu alegi o temă sau o culoare dominantă. Nu trebuie să faci un decor uniform. Nu vrei să ai o cameră asortată. Mergi pe contraste și culori complementare.

Când prea mult, strică 

Prea multe nuanțe de lemn. Lemnul de culoare închisă, foarte exotic de altfel, nu se potrivește în orice interior. Pe de altă parte, lemnul luminos, asociat cu un mobilier în stil scandinav, este și el foarte pretențios. Combinarea celor două nuanțe este neplăcută și dă un aer neprietenos și încropit camerei, chiar dacă fiecare piesă în parte este modernă și frumoasă.

Prea multe elemente strălucitoare. Ceea ce strălucește nu este mereu indicat pentru a fi folosit în decor. Este necesar să găsești pentru decor ceva frumos, sobru, calitativ și elegant. Într-un decor clasic sau contemporan chic, decorațiunile aurii și argintii își pot găsi în continuare locul lor, dar într-o „versiune mai ușoară”. Alege o față de pernă argintie, o lampă aurie. Și, foarte important: nu pune un metal vechi, cum ar fi zincul, într-un decor cu lemn modern. 

Iluminatul excesiv. Lumina este esențială, dar casa ta nu trebuie să arate ca un stadion de fotbal, deoarece nu este nici funcțional, nici estetic. Trebuie, în primul rând, să pui accent pe lumina naturală și să identifici punctele fierbinți. Acestea sunt cele unde faci cele mai multe activități (masa, birou). În orice cameră trebuie să-și găsească loc o lampă de birou, un lampadar.

👉 Amenajare în stil minimalist. Caracteristici, sfaturi și beneficii

Adoptă punctual fiecare dintre aceste reguli de amenajare interioară, combină inteligent și evaluează prin propriile tale criterii rezultatul. Dacă simți că este bine, atunci, foarte probabil, așa este. Dacă ceva te deranjează, atunci este clar că trebuie să schimbi.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro