Acasa Grădină Totul despre zambile. Flori de primăvară în ghiveci și în grădină

Totul despre zambile. Flori de primăvară în ghiveci și în grădină

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 628 vizualizari 16 minute timp estimat

Este momentul să aflăm totul despre zambile. Pe de o parte pentru că au aparut deja în magazine, pe de alta pentru că sunt printre florile primăverii care-ți pot bucura casa, curtea și jardinierele de pe balcon și terasă. Un motiv în plus este și acela că sunt foarte simplu de îngrijit și sunt foarte frumoase. 

Zambile în ghiveci

Zambilele în ghiveci sunt decorative și pot preveni depresia de iarnă din februarie și martie, mai ales atunci când primăvara se lasă așteptată. 

În plus, dacă nu poți avea zambile de grădină, poți avea zambile pentru ghiveci. În această variantă florile durează mai mult, înfloresc repede și, după ce plantele se ofilesc, și-și consumă ciclul de viață, le poți replanta pentru o nouă înflorire. Dacă vrei zambile pentru ghiveci te poți bucura de flori câteva săptămâni.

Bulbii trebuie plantați în vase mici, cu pamânt de flori, amestecat cu nisip. Pune bulbii, ideal câte unul în fiecare ghiveci, pentru a mări efectul decorativ. Alege trei-șapte bulbi cu flori de culori diferite, pune-i în vaze identice și așează-i într-un loc luminat, lângă o fereastră. Dacă mergi pe varianta de zambile în ghiveci, și le-ai plantat singură, acestea trebuie udate puțin, dar în fiecare zi, pentru că aerul din casă este uscat și accelerează evaporarea apei din sol.zambile

Plantate în ghiveci au o evoluție mult mai rapidă decât cele de afară și poți avea flori în circa două-trei săptămâni. Fertilizatorul nu este neapărat necesar, deși acesta va accelera procesul de înflorire. Folosește puțin, amestecat cu apa de udare, până ce bulbul încolțește. Prea mult fertilizator va accelera procesele și floare nu va dura. După ce zambilele pentru ghiveci au înflorit, oprește udarea, adăugând apa, doar o singură dată pe săptămână. Îndepărtează frunzele, treptat, iar după circa o lună poți scoate bulbii din pământ. 

Bulbii de la zambilele pentru ghiveci se depozitează într-un loc întunecat, răcoros, împachetate în hârtie de ziar, pentru 3-4 luni. Le poți replanta pentru o nouă înflorire în casă, la finele lunii august și vei avea zambile în casă la începutul toamnei. De regulă bulbii pentru ghiveci rezistă pentru două-patru seri de înflorire. 

Zambile de grădină

Zambilele de grădină se plantează toamna, dar dacă iarna este blândă și temperaturile nu scad cu mult sub zero, le poți planta și în februarie. Fie că plantezi zambile de grădina toamna, fie că o vei face în mod excepțional în această perioadă, mereu trebuie să alegi bulbi de zambilă mari, grei și solizi. Evită bulbii moi și pe cei care miros urât. Mirosul de pământ reavăn este semnul unor bulbi de zambile sănătoși, iar mirosul neplăcut dovedește că bulbii sunt bolnavi sau au putrezit și trebuie aruncați.

Plantare

Plantează bulbii de zambile grupa, în linie sau în cerc. Sapă un șanț de 20 de centimetri adâncime, și 30 centimetri lățime. Pământul scos amestecă-l cu nisip, iar la fundul șanțului pune un strat de pietriș. Pune solul pregătit apoi plantează bulbii de zambile. Această operație este utilă și pentru crini, lalele, brândușe și alte flori cu bulb. Bulbii se plantează la 15-20 centimetri adâncime și la 10-15 cm distanță unul de altul. Pământul trebuie să fie reavăn. După plantare bulbii se udă puțin. Este bine de știut că bulbii sunt sănătoși au înmagazinat suficientă apă și nutrineți pentru a trece peste perioada de iarnă care a mai rămas și să susțină răsărirea plantelor.

Alege pentru șirul de zambile de grădină un loc care, primăvara, este scăldat de soare pentru că aceste plante au nevoie de mult soare. Ia în calcul că spectacolul pe care-l fac zambilele înflorite este cu atât interesant cu cât sunt mai multe și mai grupate. În grădină, în condiții prielnice de sol, soare și apă, zambilele pot rămâne înflorite până la două săptămâni. În perioada de înflorire zambilele de grădină trebuie udate numai dacă nu plouă mai mult de o săptămână. Oricum apa nu trebuie niciodată să băltească.

După înflorire

După înflorire frunzele zambilelor vor furniza nutrienții necesari bulbilor. În mod natural frunzele se vor usca la sfârșitul lui august. Atunci poți scoate bulbi sau îi poți lăsa în sol, deși această variantă poate duce la putrezirea lor sau pot fi distruși de dăunători. Sfatul nostru este să nu umbli la bulbii de zambile de grădină, dacă acestea au înflorit și s-au dezvoltat frumos, decât dacă vrei să desfaci bulbii și să înmultești florile. Operațiunea de face toamna târziu sau în februarie, dacă vremea este bună.

Zambilele din grădină sunt foarte ușor de cultivat, având necesităţi modeste în comparaţie cu alte plante. Foarte importantă pentru o înflorire sănătoasă şi abundentă este perioada de repaus cu temperaturi scăzute şi umiditate redusă din timpul iernii. Cu toate acestea, zambilele din grădină pot da uneori semne de îmbolnăvire. Descoperă care ar putea fi cauza și care sunt cele mai bune soluții pentru a le însănătoși.

👉 Cele mai potrivite 9 plante de interior pentru oamenii ocupați

zambile de gradina

Zambilele din grădină: simptome, boli și remedii

Cele mai comune semne de boală ale zambilelor din grădină și remediile pentru fiecare situație în parte. 

Frunzele prezintă linii gălbui, neuniforme, dinspre vârful frunzei spre bază, uneori chiar şi tulpina. Cu timpul devin maronii şi se usucă.

  • Această boală este produsă de o bacterie numită Xanthonomas hyacinthi. Se spune că nu rezistă peste iarnă, dar că este transmisă la plantare dacă nu se folosesc unelte dezinfectate. Atunci când cumperi bulbii, trebuie să ai mare grijă ca nu cumva aceştia să fie deja afectaţi: se verifică dacă sunt moi sau dacă prezintă caracteristici suspecte. Această boală nu poate fi tratată. Trebuie distrusă planta infectată cu tot cu bulb. Deoarece, odată cu scăderea temperaturilor din timpul iernii, boala se elimină din pământ, nu este necesară o dezinfectare suplimentară.

Plantele nu se mai dezvoltă, stagnează brusc. Frunzele se îngălbenesc, la fel şi tulpina florală, care se desprinde de bulb cu mare uşurinţă.

  • Este vorba despre o ciupercă numită Sclerotinia bulborum, care este foarte invazivă, putând afecta şi plantele din vecinătate. Este foarte important să se facă o dezinfectare a solului în care va fi plantată zambila, mai ales dacă este cunoscut faptul că au mai fost cazuri în acel loc. De asemenea, pudrarea bulbilor cu fungicide înainte de plantare ar putea fi o metodă de prevenire foarte eficace. În cazurile grave, plantele infectate trebuie înlăturate pentru a evita extinderea bolii.

Zambilele din grădină se decolorează pe toată suprafaţa, creşterea stagnează şi plantele putrezesc încet, fiind acoperite cu o depunere gri-cenuşie.

  • În această situație plantele sunt atacate de mucegaiul cenuşiu. Este recomandată evitarea lucrărilor în jurul plantelor atunci când pământul este umed. În ceea ce priveşte combaterea, se vor folosi fungicide conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Frunzele zambilelor se încreţesc uşor, devin diforme şi prezintă pete decolorate pe suprafaţa lor. De cele mai multe ori, primele semne se observă la baza plantei. Unele specii prezintă şi alte simptome, precum pete la baza florii sau pe aceasta. Florile care mai există se ofilesc şi, în timp, întreaga plantă piere.

  • Din păcate, zambila a fost afectată de un virus letal numit virusul mosaic. Acesta nu poate fi combătut, plantele infectate vor fi distruse pentru a preveni extinderea lui şi la alte specii. Se va încerca combaterea insectelor care pot împrăştia boala.

Zambilele din grădină se dezvoltă în limite normale, dar nu înfloresc.

  • Nu au avut parte de repausul cu temperaturi scăzute şi umiditate redusă specific sezonului rece. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori dacă sunt cultivate în interior, la ghiveci. În acest an, plantele nu va mai înflori. Îşi vor relua înflorirea în primăvara următoare doar dacă este asigurată perioada de repaus. Pentru aceasta, dezgroapă bulbii şi ţine-i într-o încăpere răcoroasă şi cu umiditate redusă.

zambile si alte flori de primavara

Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară! 

Plantează bulbii cu flori de primăvară în ghivece și ține-i la căldură pentru a-i face să înflorească mai repede. Cele mai potrivite pentru această operaţiune sunt brânduşele, narcisele, zambilele, mărgăritarul şi lalelele. Deoarece puţine sunt plantele care înfloresc în timpul iernii, există o metodă prin care bulbii cu flori de primăvară sunt forţaţi să înflorească mai devreme, pentru a ne putea bucura şi iarna de parfumul şi culorile lor. 

Există o metodă prin care poţi păcăli bulbii cu flori de primăvară să înflorească înainte de vreme.

„Înşelă” natura

  • Foloseşte ghivece scunde şi largi, decorative, şi umple-le cu un substrat alcătuit din trei părţi pământ bun de grădină, o parte turbă şi o parte nisip. 
  • Alege bulbi mai mari şi frumoşi, care nu au semne de boli şi nu sunt moi sau zgâriaţi. Este foarte important ca bulbii să fie în perfectă stare, deoarece efortul de creştere şi înflorire este mult mai mare la aceste plante decât la cele care cresc în condiţii normale. Bulbii sunt foarte sensibili, aşa că manevrează-i cu atenţie: nu-i zgâria şi nu-i apăsa prea tare atunci când îi pui în pământ.
  • Pune bulbii în pământ, lăsând mugurii afară. Poţi pune mai mulţi bulbi în acelaşi recipient, cât de aproape posibil, dar fără să se atingă – astfel vei avea mai multe flori. În mod normal, într-un ghiveci cu un diametru de 15-20 cm încap 4 bulbi de lalele sau de zambile, 6 bulbi de narcise sau 10 bulbi de brânduşe.
  • Udă-i imediat după plantare şi ai grijă ca pământul să nu rămână niciodată uscat.

După plantare

  • Pune ghivecele într-un loc rece şi întunecos, în pivniţă sau chiar afară, într-un loc ferit de vânt, acoperite cu o cutie pentru a sta la întuneric. Acest tratament impulsionează formarea şi dezvoltarea rădăcinilor. Atenţie! Temperatura nu trebuie să se menţină între 0-8 grade Celsius, îngheţul putând fi fatal.
  • Bulbii sunt ţinuţi la rece până în momentul în care plantele au crescut 5-10 cm, în funcţie de specie. În acest moment pot fi aduşi în casă, unde vor fi ţinuţi până când înfloresc. Pământul trebuie să fie în permanenţă umed.
  • După ce au terminat de înflorit, taie florile uscate şi pune ghivecele într-un loc însorit. Aşteaptă ca frunzele să se ofilească complet, apoi scoate bulbii şi depozitează-i într-un loc răcoros. Anul următor pot fi plantaţi în grădină.
  • Tot secretul înfloririi timpurii constă în temperatura mediului ambiant. Zambilele vor înflori timp de două săptămâni dacă temperatura camerei se află între 18-20 grade Celsius.
  • Bulbii pot fi plantaţi în ghivece cu pământ sau în pahare de sticlă, într-un substrat nutritiv decorativ.

Acum te poți bucura de frumusețea și parfumul zambilelor și în extrasezon. Iar asta poate face ca primăvara să vină mai repede.

👉 Flori de alun. Semnele primăvării și cultura alunului

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro