Acasa Grădină 9 curiozități despre trandafiri

9 curiozități despre trandafiri

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 466 vizualizari 15 minute timp estimat

Află câteva dintre curiozitățile și secretele legate de trandafiri. Sunt cele mai cultivate flori, îi poți găsi în toate grădinile din lume, indiferent de latitudine. Cresc viguroși și în țările nordice și la Ecuator, dar și în Australia. 

Trandafirii englezești sunt cei mai apreciați, dar primii care au făcut o grădină de trandafiri au fost francezii. Împărăteasa Josephine a plantat trandafiri în ceea ce avea să fie prima grădină de trandafiri din lume. Se întâmpla la sfârșitul anilor 1700. Grădina are și azi peste 250 de soiuri de trandafiri și este una dintre cele mai bogate grădini de trandafiri din lume. 

Trandafirii sunt mult mai mult decât un clișeu de Ziua Îndrăgostiților. Versatili, spectaculoși, într-o gamă uimitoare de forme, dimensiuni și nuanțe, trandafirii au câteva secrete pe care merită să le știi. Te vor face să-i iubești mai mult, să-i îngrijești cu drag, iar florile parfumate te vor bucura mai mult. 

👉 Cea mai importanta etapă în îngrijirea trandafirilor o reprezintă tăierile de primăvara.

Trandafirii, o floare ancestrală

Trandafirul (genul Rosa, familia Rosaceae) este cea mai veche specie de plantă cultivată în scop decorativ. Arheologii au descoperit fosile de trandafiri care datează de acum 35 de milioane de ani. Documentele datate din anul 50 d.Hr. sugerează că vechii romani cultivau flori în plantații vaste și sere locale pentru a asigura o aprovizionare pe tot parcursul anului cu extracte medicinale, ingrediente de gătit și ornamente. Romanii antici foloseau trandafirii pentru a decora casele, în timp ce petalele erau așternute pentru a crea covoare pe alei în onoarea conducătorilor victorioși, a împăraților ori la diferite procesiuni. 

Există dovezi care datează de peste 5.000 de ani care atestă că japonezii și chinezii au plantat trandafiri, închinați zeităților sau în scop ornamental. În mod similar, Teofrast (382-287 î.Hr. – filozof grec la Școala Peripatetică, și considerat părintele botanicii), a scris un tratat despre cultivarea, tăierea și îngrijirea trandafirilor. Tratatul se numește „Istoria trandafirilor, fapte despre trandafiri

Trandafirii au o viață foarte lungă

Tocmai pentru că sunt extrem de rezistenți și au o putere foarte mare de regenerare, rădăcina trandafirilor rămâne viabilă foarte mult timp. Este ceva comun ca tufe de trandafiri să aibă peste 100 de ani, 

Cel mai bătrân trandafir viu are peste 1.000 de ani. Crește pe zidul Catedralei din Hildesheim din Germania și prezența sa este documentată încă din anul 815 d.Hr. Există și o legendă locală care spune că acel trandafir simbolizează prosperitatea orașului și că atâta timp cât va înflori, orașul va exista. În 1945, bombardierele aliate au distrus catedrala, dar trandafirul a supraviețuit. Rădăcinile lui au rămas intacte  și tufa s-a regenerat.

trandafir roz comestibil

Trandafirii sunt comestibili 

Trandafirii au fost mereu folosiți ca hrană și medicament. Sunt nu doar plante de decor, dar au și o utilitate. Petalele tuturor soiurilor de trandafiri sunt comestibile, iar apa de trandafiri (obținută din infuzarea petalelor în apă), poate fi adăugată la jeleuri sau gemuri ori folosită ca aromă în mâncărurile indiene și chinezești.

Reține că, dacă utilizezi trandafiri ca hrană, trebuie să nu conțină substanțe chimice. Nu folosi trandafiri care au fost stropiți cu pesticide sau alte substanțe chimice, de asemenea, nu folosi trandafiri tăiați de la florărie sau supermarket, deoarece au fost cultivați cu multe substanțe chimice. Creșterea propriilor trandafiri este cea mai bună modalitate de a te asigura că ai trandafiri buni pentru dulapul de medicamente, pentru esențe, ceai sau orice altă utilizare.

O categoria aparte o reprezintă trandafirii ale căror petale sunt folosite pentru a face fabuloasa dulceață de trandafiri. Aceștia sunt un soi aparte, foarte parfumat, cu petale cărnoase și catifelate. 

Ingredient în industria parfumurilor 

Uleiul de trandafir este un ingredient important în industria parfumurilor și asta nu de ieri, de azi, ci de secole. Procesul de extragere a uleiului de trandafiri din flori necesită o cantitate imensă de flori. Din două mii de trandafiri se produce doar un gram de ulei. Mirosul de trandafir provine din alveolele de parfum microscopice din petale. Valea Trandafirilor, din Bulgaria, produce 85% din uleiul de trandafiri din lume. 

Mirosul atât de plăcut și suav al trandafirilor este una dintre cele mai apreciate caracteristici ale florii. Rosa centifolia sau trandafirul de Provence și trandafirii de Damasc sunt cele mai folosite soiuri de trandafiri pentru a extrage uleiul. Petalele sunt culese chiar înainte de răsărit, când cantitatea de esență este maximă. 

Apa de trandafiri este un produs secundar al procesului de producere a uleiului de trandafiri. Este folosită în industria parfumurilor, cosmetică (pentru proprietățile calmante și emoliente excepționale), dar și în industria farmaceutică. Este folosită și în bucătăria din Orientul Mijlociu, unde este ingredientul principal pentru siropul de trandafiri. Și francezii folosesc apa de trandafiri în gastronomie, la deserturi, bezele și băuturi.

👉 Pregatirea trandafirilor pentru iarna și de ce este important să te procupi de protecția lor 

Simbolul iubirii

Între iubire și modul ei de exprimare și trandafiri există o legătură adâncă. Sursa ei este în mitologia greacă. Se spune că Afrodita a transformat în trandafiri roșii sângele iubitului ei, Adonis, după ce acesta a fost ucis.

Alegerea culorii joacă, de asemenea, un rol în ceea ce simbolizează trandafirul. Dacă oferi un buchet de trandafiri, alege cu atenție cât de deschise sunt florile trandafirilor. Bobocii simbolizează o dragoste nemărturisită, iar florile deschise simbolizează dragostea mare, pasională. 

Trandafirii au devenit un simbol al iubirii și pentru că au fost folosiți ca mijloc pentru a transmite mesaje. În Evul Mediu, de exemplu, un trandafir agățat la locul unei întâlniri era semnul unui legământ pe viață pentru a păstra un secret. De aici vine latinescul „rosa sub”, ceea ce înseamnă întâlnire de taină, care va rămâne veșnic secretă.

Semnificațiile trandafirilor în funcție de culorii 

  • roșu – dragoste și romantism; 
  • roz – grație și eleganță; 
  • galben – prietenie;
  • alb – puritate și inocență și spiritualitate;
  • portocaliu – entuziasm și energie.

În lume sunt mii de soiuri de trandafiri și mai mult de 100 de specii. În fiecare an apar soiuri noi, urmare a încrucișărilor și altoirilor. Sunt zeci de culori și combinații de culori pentru trandafiri, rezultate în urma acestor încrucișări. Totuși, nu există trandafiri negri și nici trandafiri albaștri. Ceea ce uneori ar putea fi denumit trandafir negru, de exemplu, „Trandafirul Negru al Turciei”, este de fapt un trandafir roșu foarte închis, obținut prin selecții și încrucișări. 

Pigmenții albaștri nu apar în mod natural în trandafiri. Există o mulțime de soiuri vechi cu tente mov și liliachi, obținute în anii 1950 și 1960 (Argint Sterling, Lavender Dream și Lilac Charm), dar aceștia nu au nicio urmă de albastru. Rhapsody in Blue, un arbust viguros cu flori mov-fumurii, este unul dintre cei mai populari trandafiri moderni, dar nu este albastru. Și asta în condițiile în care există nenumărate alte flori albastre. Dar nu și trandafiri. 

Exemplare albastre sunt modificate genetic sau tratate după recoltare. În 2004, cercetătorii au folosit modificări genetice și au adăugat un pigment albastru de la alte plante. Au obținut un trandafir mov, nu albastru.

Este floarea națională a Statelor Unite ale Americii

Pe 20 noiembrie 1986, președintele Ronald Reagan a făcut oficial trandafirul emblema națională a Statelor Unite, în celebra Grădină de Trandafiri a Casei Albe. Diverse soiuri de trandafiri sunt, de asemenea, floarea statului Georgia, Iowa, New York, Dakota de Nord și Washington, D.C.

George Washington a fost un grădinar împătimit și unul dintre primii care au creat soiuri noi de trandafiri. Unul dintre acestea a primit numele mamei sale, Mary Washington. La finalul celor două mandate ale sale, în 1797, s-a stabilit în Mount Vernon, și s-a dedicat horticulturii, ceea ce și-a dorit întotdeauna să facă. A plantat trandafiri nativi, Old Blush, Eglantine și trandafiri de Damasc. 

Rose Juliet

5 milioane de dolari pentru un soi de trandafir

Crescătorul de trandafiri David Austin a cheltuit 5 milioane de dolari pentru a crea hibridul cu nuanțe de caisă. Efortul a durat 15 ani. Rezultatul se numește Rose Juliet, a fost expus prima dată în 2006 la Chelsea Flower Show. Primii trandafiri Juliet s-au vândut cu 15,8 milioane de dolari în 2006, ceea ce l-a făcut și cel mai scump trandafir din lume.

Cea mai bună sursă de vitamină C

Măceșele sunt forma sălbatică a trandafirilor, iar fructul lor este cea mai bogată sursă naturală de vitamina C. Și trandafirii de grădină produc capsule cărnoase și ele foarte bogate în vitamina C. Fructele trandafirului, care se formează după ce floarea trece, poartă numele de „măceșe”.  Fructul poate fi portocaliu, roșu, violet închis sau chiar negru. 

Măceșele pot fi uscate și pot fi folosite pentru ceai. Gustul acestuia este foarte plăcut, dulce acrișor, parfumat  și foarte răcoritor. Măceșele sunt folosite pentru a face gem și sirop.

trandafiri cataratori

Februarie și trandafirii

Februarie, mai ales după mijlocul lunii, este perioada perfectă pentru a începe lucrările la trandafirii din grădină. Dacă este încă foarte frig sau zăpadă, amână această operațiune, dar dacă este soare și temperaturile sunt pozitive ziua, poți începe să tai trandafirii. Lucrările timpurii la trandafiri stimulează producția de flori.

Trandafirii pot fi atacați de numeroase boli: mucegai gri, mucegai negru, fainare și altele. Interesant este că leacul tuturor bolilor trandafirilor stă în soare și apă. O tufă de trandafiri care va crește în soare nu se va îmbolnăvi niciodată, după cum cele care sunt udate corect și constant vor produce cele mai frumoase flori.

Niciodată nu planta un trandafir nou în locul unde a murit un trandafir. Locul trebuie lăsat gol cel puțin un an, iar solul complet împrospătat. Se spune că niciun trandafir nu crește în locul unde, altul, a murit 

Există o metodă foarte simplă pentru a ști dacă un trandafir este arbust sau dacă este trandafir cățărător: forma spinilor. Trandafirii urcători au vârful orientat înapoi și funcționează ca niște cârlige, în timp ce trandafirii arbust au vârful spinului orientat în sus.

👉 Ce lucrări se fac în gradină în luna februarie  și tot ce este util să știi despre acestea.

Trandafirii pe care europenii îi oferă de Ziua Îndrăgostiților nu sunt din Europa. Pe continent aceștia nu au încă flori, așa că aceștia sunt aduși din locuri foarte îndepărtate: Chile, Columbia, India, Kenya și Africa de Sud. Un motiv în plus să-i prețuiești! 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro