Acasa CasăLiving 8 idei de amenajări interioare pentru living

8 idei de amenajări interioare pentru living

Tendințe și sfaturi în 2024

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 537 vizualizari 16 minute timp estimat

În materie de amenajări interioare, în general, și de amenajări interioare living, în special, adaptărie la noile tendințe nu aduc niciodată modificări majore, pentru că nimeni pe lumea asta nu-și schimbă camera de zi, în fiecare an, după noile cartoane impuse de designeri. În fapt, este vorba despre ușoare împrospătări ale spațiului. Culoarea, detaliile decorului, materialele utilizate, uneori chiar modul de organizare al spațiului sunt elementele care pot fi reconfigurate cel mai ușor. 

Micile ajustări și reinterpretările sunt însă suficient de importante pentru a oferi o nouă imagine pentru living. Deseori acestea aduc mai mult confort, un plus de dinamism, mai multă ordine și reechilibrează decorul, astfel încât deși schimbările sunt mici, ansamblul general pare nou. 

O astfel de practică este cel mai des utilizată pentru amenajări interioare living, dar metoda poate fi folosită cu foarte mare succes pentru oricare dintre celelalte încăperi ale casei. Te vei supune și unei reguli generale în amenajările interioare, care recomandă să aduci și să scoți ceva, din fiecare cameră, cel puțin o dată pe an. 

decor interior

Minimalismul, un stil depășit

Minimalismul nu mai este o opțiune pentru amenajările interioare living. Camerele simple, albe, reci și cu un aer auster sunt de domeniul trecutului. Este mult prea multă închistare în lumea mare din jurul nostru, pentru a o transfera și în interiorul casei. În locul minimalismului, va fi dorit și preferat mai mult confort și mai multă intimitate, mai multă culoare și lumini dulci, calde. 

Optează, așadar pentru nuanțele blânde ale unor culori tonice, care ridică spiritul și aduc un plus de dopamină. Elementele neutre pot rămâne la locul lor, dar trebuie „colorate” și echilibrate prin culori mai îndrăznețe. 

Folosește puterea materialelor naturale, fie că este lemn, metal sau fibră. Combinația dintre lână și catifea cu finisaje dure, cum ar fi alamă, piatră și lemnul pot da un suflu nou, mai personal și mai armonios decorului. 

amenajari interioare living

Nu aglomera! Condiția obligatorie, rămâne

Pe măsură ce minimalismul trece în spate, opusul acestuia urcă pe scara valorică și revine puternic în amenajările interioare living. Nu este în niciun caz vorba despre a aglomera, ci de a amesteca.

Tendința care va fi pe val în 2024, și nu numai, este mixul formelor geometrice, al texturilor, metalelor și, în general, al materialelor. 

Strategia este însă foarte bine așezată în tipare. Regula celor trei obiecte identice se păstrează, unitatea stilistică, diferențiată prin textură și formă, este mai departe o condiție. Imaginea de ansamblu nu trebuie să fie aceea a unui bazar, ci să inducă calmul echilibrului într-o diversitate foarte riguros studiată de dimensiuni și materiale. 

pise de accent supradimensionate

Piese de accent supradimensionate

Această abordare nu este nouă, dar devine în mod cert una dintre tendințele cele mai rafinate ale amenajărilor interioare living din 2024. Elemente de accent care să acapareze privirea, în jurul cărora să se învârtă restul decorului este o idee foarte actuală, modernă și care a prins spectaculos. 

Accesorii voluminoase și decor supradimensionat, cu linii curbe, care induc sentimentul combinat de confort și opulență, de stabilitatea și relaxare, este direcția de urmat. Rețeta nu este general valabilă, adică nu vom alege obiecte și piese de mobilier supradimensionate care să ne sufoce, dar putem amplasa o canapea mai mare decât limitele regulamentare ale proporțiilor, un candelabru masiv în locul plafonierei, o oglindă gigantică, în locul cei cuminți, făcute de comandă. 

Supradimensionarea se aplică și detaliilor de decor, atâta vreme cât ele nu saturează spațiul, nu-l acaparează și nu creează blocaje ale percepției asupra spațiului. 

amenajari interioare living

Atingeri personale

Suntem creativi. Ne definește creativitatea. Este una dintre trăsăturile speciei noastre. În consecință, să folosim acest atribut și în stilul abordat în amenajări interioare living. Tendințele anului 2024 cer camere de zi bine îngrijite, foarte atent organizate, dar pline de povestea vieții tale și marcate de deciziile personale, care să reflecte, cu naturalețe stilul de a trăi ce te caracterizează. 

Îndemnul este acela de a fi propriul tău decorator, care filtrează amenajarea prin sita sentimentelor personale, a bucuriilor și triteților experimentate. Casa te definește, deci găsește modalitățile de exprimare care să materializeze asta. 

A decora cu piese semnificative nu înseamnă a urmări o estetică. Adevărata esență a acestei „tendințe” constă în subtilități care să vorbească oricui despre legătura intimă dintre un spațiu și locuitorul său. Aceasta este teoria lui Gideon Mendelson, unul dintre cei mai mari și mai renumiți designeri de interior din New York. Mendelson observă că aceste atingeri nu înseamnă automat antichități. Poate fi orice obiect sau detaliu care spune o poveste.

tonuri calde

Tonuri mai calde

Nuanțele de caisă, piersică și teracotă, dar și albastrul cald, pufos, tonurile care bat spre roșu au fost în creștere în 2023 și vor face legea în 2024 și, probabil și mai târziu. 

Aceste culori cu adevărat calde te fac să te simți revigorat într-o cameră de zi și se potrivesc foarte bine cu finisajele din alamă, cu materiale în culori naturale, cu lemnul simplu și piatra. În fapt, toate tonurile pastelate vor fi binevenite în tiparul modern de amenajări interioare living. 

Atunci când sunt încorporate și combinate cu grijă, fără a se canibaliza unele pe altele, în armonie, culorile pot fi o sursă de liniște și relaxare. 

sutenabilitate in amenajarile interioare

Sustenabilitatea, litera de lege

Nimic din recomandările deja menționate nu exclude sustenabilitatea interioarelor noastre. Ba chiar din contră, vom continua să vedem multă verdeață, materiale ecologice și practici de design durabil.

Sustenabilitatea preia industria designului, nu face niciun efort în acest sens, pentru că este o tendință necesară și deja asumată. O să vedem materiale naturale, minim prelucrate, soluții readaptate, reciclate și repuse în valoare. Primele opțiuni vor fi: piatra și lemnul, lâna. Tot ceea ce este sintetic este exclus, limitat, acceptat doar dacă are o funcție reală și dacă este destinat unei utilizări de lungă durată. 

amenajari interioare

Sfârșitul planurilor deschise

Probabil că trebuia să se întâmple și asta, pentru unii va fi o bucurie, alții vor suspina. Realitatea este că spațiile deschise gigantice, nu au fost niciodată o alegere onestă. Au spulberat intimitatea în numele unei socializări forțate în familie. 

Totuși, dacă ai un spațiu deschis, nu te panica și nu chema zidarii pentru compartimentare. Soluția foarte simplă este delimitarea foarte riguroasă a zonelor de interes și utilizarea pieselor de mobilier, cu rafturi, paravane pentru a obține spații mai bine definite.

👉 Amenajări hol. Idei creative pentru o primă impresie perfectă în casa ta

amenajainterioara

Trucuri de designer utile oricui

Ia în calcul aceste idei și soluții folosite de specialiștii în amenajări interioare living, care pot fi utilizate în orice cameră, indiferent de tipul acesteia sau de stilul de amenajare folosit. 

Evită monotonia cromatică. Combinarea culorilor întunecate cu cele deschise creează un aspect dinamic, care are profunzime și oferă echilibru. Pe de altă parte, designul oricărui spațiu are beneficii dacă folosești puțin alb și puțin negru, indiferent unde. Culoarea dă volum camerei. În orice cameră trebuie să existe două culori principale, din aceeași paletă cromatică (două nuanțe de maro, gri, verde, nuanțe diferite de alb sau combinații între acestea și așa mai departe) și o culoare de accent, intensă, în contrast. 

Culoarea de accent trebuie să fie în contrast puternic cu cea principală, în armonie cu pereții, eventual complementară cu a doua culoare principală. 

Folosește materiale diferite. Alege texturi moi și mai dure, pentru contrast. Combină pielea cu  bumbacul, lâna, iar metalul cu piatra, sticla și adaugă plante vii.

Folosește lemn. De la podele la lambriuri, de la grinzi la polițele de pe pereți. Lemnul este peste tot și trebuie să fie vizibil. Masa de sufragerie, măsuța de cafea, ramele pentru tablouri, picioarele canapelei, toate înseamnă lemn. 

Amestecă tapițeria. Renunță la varianta de a avea canapea și fotolii identice ca formă, dar și îmbrăcate în același material. Optează pentru modele diferite în ceea ce privește fotoliile. Vei da camerei personalitate, stil, culoare, versatilitate, diversitate.

Țesături practice. Vorbind de tapițerie, este deosebit de important să fie nu doar confortabilă, ci și durabilă. În general, țesăturile în ton neutru sunt cel mai sigur pariu, deoarece nuanțele foarte deschise sau întunecate se pătează rapid, iar uzura este vizibilă. Pielea este un material excelent, deoarece poate fi ștearsă cu ușurință și este foarte rezistentă, iar investiția merită.

interior modern

A fi practic, nu înseamnă a ignora calitatea

Covorul. Este un detaliu valoros pentru amenajarea interioară în orice cameră, dar mai ales în living. Covoarele trebuie să fie mai mici decât suprafața camerei, dar suficient de mare pentru a cuprinde canapeaua și fotoliile și a crea ceea ce se numește zona socială. Covoarele cu model sunt potrivite în camerele mari, iar cele într-o singură culoare sau cu desene foarte mari, în camerele mici.  Un covor uni este perfect atâta vreme cât arată impecabil. Dacă are pete sau urme, este un dezastru pentru aspectul camerei. Un covor cu model aduce mari beneficii „celui de-al cincilea perete” – podeaua – și este mereu cea mai bună alegere. În plus, ia în calcul că un covor perfect contrastează ușor cu podelele: podele deschise la culoare – covor în tonuri închise și invers. Ton pe ton este o soluție doar pentru stilurile minimalist și industrial. 

Nu respecta toate regulile! Poate părea un îndemn ciudat, dar camera de zi este un spațiu personal, al familiei, astfel că amenajarea trebuie să fie în acord cu stilul casei și să corespundă gusturilor celor care o folosesc. 

Detalii. O cameră de zi este un spațiu excelent pentru manifestarea personalității, iar asta înseamnă că detaliile pot fi printre cele mai variate, de la un perete decorat artistic până la perne mix-and-match, coșuri de depozitare și mobilier vesel și colorat.

Ordine parțială. Camera de zi este unul din locurile cele mai tranzitate din casă. Evident, este nevoie să fie ordonată și curată, dar fără exagerări. O jucărie aruncată pe jos, o pătură deranjată, o pernă care nu stă perfect sau o perdea care nu are faldurile aliniate va face ca locul să fie viu și va da încăperii aerul de „acasă”. 

Camera de zi este zona care primește mereu atenție maximă, atunci când vine vorba de amenajări interioare living. Tocmai din acest motiv totul trebuie gândit echilibrat, pentru ca rezultatul final să fie elegant, armonios și, mai ales, funcțional.

👉 Cum alegi becul potrivit și ce trebuie să știi despre acestea

Sursa foto: unsplach

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro