Acasa Casă Amenajare în stil scandinav. Caracteristici și sfaturi

Amenajare în stil scandinav. Caracteristici și sfaturi

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 523 vizualizari 15 minute timp estimat

Stilul de amenajare scandinav a cucerit întreaga lume. Simplitatea, eleganța, funcționalitatea acestuia sunt principalele motive. Stilul nordic sau o amenajare în stil scandinav are un aspect distinct care pune accent pe utilitate și minimalism funcțional. A apărut în anii ’50 în Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda și Danemarca, a evoluat și este unul dintre cele mai practice moduri de amenajare interioară. Definit ca fiind cel mai relaxat (și relaxant), accesibil și neaglomerat tipar de amenajare interioară, decorul scandinav se referă la crearea unei locuințe fără excese, dar foarte primitoare. 

Lemnul, metalele industriale și o paletă cromatică ușoară și proaspătă sunt elementele principale. Liniile curate, simple și funcționalitate minimalistă, cu note suplimentare de confort și căldură aduse de un amestec de texturi și iluminare măgulitoare. Amenajarea în stil scandinav este o tendință modernă, contemporană, fără să fie rece și austeră.

Principalele caracteristici și cele mai practice sfaturi prin care poți pune în practică o astfel de amenajare interioară sunt detaliate în cele 10 elemente principale care definesc o amenajare în stil scandinav. 

1. Iluminarea este primordială în stilul scandinav

amenajare în stil scandinav

Pentru a crea cu adevărat un spațiu primitor, o iluminare bună este esențială. Stilul scandinav a plecat de la faptul că o bună parte din an lumina naturală este deficitară. Așa că modul în care iluminatul este utilizat, în design, este primordial pentru o amenajare în stil scandinav. 

Deoarece lumina zilei este un lux, în lunile de iarnă, în compensație decorul include multe surse de iluminat artificial. Acestea ajută la obținerea unui sentiment de confort și au un puternic rol funcțional. Lumina lumânărilor este, de asemenea, un element inclus într-o amenajare în stil scandinav și adaugă o notă de strălucire sofisticată ambianței. 

Stratifică sursele de lumină artificială pe cel puțin trei planuri prin includerea lămpilor de podea și de masă pentru a ilumina diferite colțuri ale camerei și pentru a crea zone și a da spațiului volume. Regula de aur: amplasează surse de lumină la nivelul ochilor, folosind lampadare și veioze, care dau un farmec încăperilor, creează intimitate și o stare plăcută de „loc cald, de acasă”.

2. Stilul nordic combină forma cu funcția

decor interior in stil nordic

În amenajarea în stil scandinav totul este simplu și funcțional. Probabil dificultatea cea mai mare este să reduci totul la ceea ce este necesar și fiecare element din decor fiind util. Liniile sunt elegante, lipsite de elemente complicate, totul supus principiului „mai puțin este mai mult”.  Amenajarea are o puternică tendință minimalistă, care împletește în mod ideal ceea ce trebuie cu ceea ce este frumos și, mai ales, practic. 

Mobilierul are linii drepte și simple sunt calea de urmat. Frecvent marginile sunt rotunjite. Într-o amenajare în stil scandinav piesele de mobilier au nuanțe naturale, designul este inovator și mereu multifuncțional.

Textura joacă un rol important. Dacă un scaun este fabricat dintr-un material metalic brut, vei găsi adesea ceva moale și confortabil drapat pe el. Stilul promovează un mod de viață relaxat, de aceea este obișnuit să găsești perne și pături așezate pe fotolii, canapele, chiar și pe podea. Nicăieri în alt stil de amenajare nu se folosesc atât de mult, în decor, pernele, păturile.

Rafturile de perete cu mai multe niveluri și dimensiuni sunt modul inteligent de organizare a spațiului pe verticală și aduc echilibrul vizual încăperilor. Dulapurile mari, cu uși parțial din sticlă, oferă fluiditate și eliberează spațiul de presiunea pieselor de mobilier masive. 

Combinația insistent aplicată între formă și funcție este modalitatea care elimină dezordinea. Caracteristic pentru o amenajare în stil scandinav fiinde organizarea practică. Abordarea minimalistă fiind secretul care permite un decor mereu perfect pus la punct.

3. Podele, de preferat libere

amenajare în stil scandinav

În amenajarea nordică covoarele aproape că lipsesc. Pot să apară carpete mici, covoare pufoase, în unele zone, dar esențial este podeaua să fie luminoasă și, în mod tradițional, din lemn de esență tare. 

Deseori podelele sunt lăsate în culoarea lor naturală sau vopsite în alb. Acest lucru contribuie la extinderea spațiului și la amplificarea luminii. Abordarea în aceste tipare este întâlnită în toate camerele, cu atât mai mult cu cât casele cu un astfel de design interior folosesc încălzirea prin podele.

4. Plante cu frunze verzi, esențiale în amenajarea în stil scandinav

vase albe pentru plante cu frunze, in amenajarea scandinava

Plantele de interior stimulează starea de spirit și adaugă o doză de stil. Nevoia de soare și natură face ca în toate amenajările în stil scandinav, plantele să fie o prezență necesară și constantă. Sunt acceptate toate plantele, dar sunt preferate cele cu verzi, luxuriante cu frunze mari. Vasele în care se află nu sunt niciodată înghesuite, adunate pe un  pervaz, ci sunt parte integrantă din decorul din casă. La acestea se adaugă florile proaspete considerate și ele o necesitate, nu un lux. 

Folosește plante suculente așezate în vase mici pe masă, pe rafturi suspendate sau pe noptiere. Tot ceea ce este viu și verde adăugă culoare, stil și eleganță oricărei încăperi.

5. Culori neutre și tonuri de accent intense

amenajare în stil scandinav

Există o paletă de culori asociată cu stilul scandinav. Albul, griul, negrul și maroul sunt adesea împletite, creând un aspect curat și calm. Designul impune și alte culori, în tonuri vii, care încălzesc și personalizează ambianța. Alege rozul prăfuit, albastru marin, verdele tare, dar și tonuri de roșu, toate folosite mai ales ca nuanțe de accent. 

În spațiile tipic scandinave, pereții sunt păstrați albi, permițând mobilierului, în culori naturale, pieselor de decor să iasă în evidență. În ansamblu, culorile păstrează amenajarea simplă, limpede și ordonată, pentru un efect proaspăt, natural și liniștit.

6. Organizare și ordine

interior scandinav

Dacă vrei o casă perfect organizată și mereu ordonată, decorează totul în stil scandinav. Nu poți avea o amenajare scandinavă și dezordine.

Una dintre caracteristicile importante ale designului interior scandinav este utilizarea extrem de corectă a spațiului, lipsa oricărei aglomerări inutile, reducerea pieselor de mobilier la ceea ce este cu adevărat folositor, alegerea variantelor multifuncționale, totul în favoarea spațiului liber, fluid.

Scandinavii au inventat mesele pliante și canapelele extensibile! Și dacă nu este așa, atunci ei sunt cei care le-au pus cu adevărat în valoare. Depozitarea este implementată pe scară largă sub formă de dulapuri înalte, extrem de încăpătoare, cu rafturi, uneori chiar în toate camerele, dacă este necesar. Tipic este faptul că dulapurile sunt înguste și înalte, confundându-se cu peretele sau făcând corp comun cu acesta.

Decorul merge intenționat pe principiul „cât mai puțin și doar necesar” și, după ce te obișnuiești, orice altă amenajare va părea sufocantă. Spațiile sunt libere, într-un mod calculat, extrem de practic.

7. Ferestre luminoase, fără perdele

decor luminos nordic de amenajare interioara

Pentru noi ideea unor ferestre goale, fără perdele și draperii, fără jaluzele, poate părea neplăcută, dar este una dintre caracteristicile practice de amenajare în stil scandinav. Lumina naturală este foarte importantă și foarte prețioasă, iar în susținerea acestei idei ferestrele sunt lăsate libere. 

Rar, și numai dacă este cu adevărat necesar, sunt folosite jaluzele. Dacă se utilizează totuși perdele, sunt preferate țesăturile ușoare, voal, mătase, eventual organza, și mereu albe. Dar, pentru că acest stil de amenajare este unul care pune în prim plan dorințele și personalitatea celor care locuiesc, există și excepții. Acestea se traduc prin utilizarea unor perdele din materiale extrem de vaporoase și fine, în tonuri mai dense de gri și chiar negru. Contrastul aduce un plăcut echilibru interioarelor.

8. Accente de decor simple

amenajare în stil scandinav

Accentele decorative în designul scandinav sunt simple. Vaze elegante din ceramică și perne miniaturale cu modele geometrice adaugă culoare și textură subtilă unei amenajări. Florile, plantele, eventual desene abstracte, sunt elementele de decor preferate. 

Lămpile, lampadarele și toate țesăturile sunt piese utile, dar și detalii care personalizează decorul. Și nu trebuie uitate lumânările, extrem de potrivite cu acest stil de amenajare.

Și de data aceasta elementele sunt incluse inteligent în decor. Este permis, și chiar indicat, să decorezi pereții. Soluția ideala este reprezentată de elemente multe și mici, așezate asimetric. 

9. Textile

amenajare în stil scandinav

Designul scandinav nu ar fi complet fără elementele confortabile. Pleduri groase, covoare de pluș sau perne din blană.

Alese mereu cu maximă atenție, se poate spune că toate detaliile textile ale unei amenajări scandinave contribuie în mod esențial la decor. În țările cu climă rece, nu este de mirare că o parte a decorului vine sub formă de materiale textile calde. Piele de oaie, lână sau mohair și bumbac moale, toate oferă o senzație de căldură și confort, dar adaugă și stil amenajării.

10. Lemn și metal

decor minimalist scandinav

Designul scandinav modern folosește lemnul nu numai în pardoseala lor, ci și decorativ în mobilier și pe pereți. Există, de asemenea, o tendință populară de a aduce finisaje metalice în piese de iluminat și accent. Pandantivele și aplicele din cupru și alamă sunt un mod de a adăuga strălucire unei camere.

Prima alegere o reprezintă mereu materialele naturale. Sunt admise și încurajate piesele reciclare, restaurate, care primesc o nouă viață. 

Folosind aceste 10 elemente ca un ghid pentru o amenajare în stil scandinav, poți crea un spațiu care încorporează simplitatea, utilitatea și frumusețea, totul în numele confortului și al bucuriei de a trăi.

👉 Te-ar putea interesa și detaliile care definesc stilul Boho

Sursa foto: unsplash

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro