Acasa Grădină Cele mai mari greșeli de grădinărit pe care nu-ți dai seama că le faci

Cele mai mari greșeli de grădinărit pe care nu-ți dai seama că le faci

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 5,4K vizualizari 11 minute timp estimat

A face greșeli de grădinărit este important în procesul de învățare, iar greșelile altora pot fi lecții utile pentru fiecare dintre noi. Indiferent dacă plantezi flori de primăvară, bulbi, plante perene sau arbuști și copaci, există întotdeauna ceva nou de învățat despre grădinărit. Și atât începătorii, cât și cei experimentați pot face greșeli. O plantă așezată în locul nepotrivit, un copac prea mare, o sesiune de tăiere exagerată, care lasă un arbust trist și slab… Din fericire, Mama Natură iartă, iar grădina își poate reveni. 

Cele enumerate mai jos sunt cele mai mari greșeli de grădinărit, pe care le facem mereu fără voie, tocmai pentru că avem intenții bune și vrem mai mult de la plantele din grădină.

Stratul de mulci

Un strat de mulci este binevenit pentru că poate împiedica eficient dezvoltarea buruienilor și contribuie la păstrarea umezelii în sol. Cu toate acestea este greșit să pui un strat de mulci sub forma unui vulcan în jurul unei tulpinii unui copac sau arbust. Tocmai capacitatea acestuia de a reține umezeala este cea care poate face rău trunchiului. În plus, se realizează un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor sau altor dăunători și invită insectele la atac.

Corect este ca stratul de mulci să fie pus într-o adâncitură de 10-15 centimetri făcută în jurul tulpinei, într-un strat perfect uniform, niciodată adunat spre tulpină sau mai gros de 5 centimetri.

Plante pentru fluturi

Plantele au nevoie de polenizare pentru a produce fructe și semințe. Unele se autopolenizează, dar multe plante care produc fructe și legume (afinul, mărul, roșiile, dovleceii și altele) au nevoie de albine, muște, gândaci, viespi și fluturi pentru a transporta polenul de la o plantă la altă plantă. Toate aceste insecte sunt atrase de anumite tipuri de plante, iar dacă acestea nu sunt în grădină, probabil că și polenizarea va avea de suferit.

Plantele cu flori galbene, cele aromatice și trandafirii sunt iubite de insecte, iar prezența lor le atrage. Plantează tufe de mărar, cimbru și lavandă printre legume și ai să observi că producția de legume va crește simțitor. Este efectul benefic al polenizatorilor, pe care îi atragi la tine în  grădină.

greseli de gradinarit

Planta potrivită la locul potrivit

După nevoia de apă și cerințele referitoare la calitatea solului, următoarea condiție, pentru buna dezvoltare a plantelor, este expunerea la soare. Evoluția, bună sau rea, a plantelor depinde de expunerea la soare. Sunt plante care se dezvoltă bine în soare, după cum altele au nevoie de umbră sau de o expunere parțială. Principiul: planta potrivită, la locul potrivit este important și trebuie respectat cu maximă atenție.

Este bine de știut că plantele care au nevoie de soare, se simt bine cu 6-8 ore de expunere directă, cele care au nevoie de lumină parțială, au nevoie de 3-4 ore de expunere directă, de preferat seara și dimineața, și de umbră în restul zilei, iar cele care nu suportă soarele trebuie plasate în locuri unde primesc lumină directă doar dimineața, timp de 2-3 ore, după care trebuie să rămână în umbră. Umbra completă înseamnă că planta nu este în bătaia directă a razelor de soare.

Fiecare tip de plantă are nevoie de un tip de climă, între anumite limite. Nu poți planta smochini în nordul Moldovei, afară, pentru că vor muri, dar în Banat poți! Aceste detalii trebuie luate în calcul la amenajarea grădinii sau atunci când vrei să plantezi un pom, arbuști sau flori. Eticheta sau descrierea plantei este cheia. Verifică pentru a te asigura că planta respectivă va supraviețui microclimatului zonal. Pur și simplu nu are sens să cumperi o plantă care va muri iarna următoare. Aceste detalii sunt importante și în ceea ce privește calitatea solului.

Aglomerație

Îți place să fie aglomerat? Să știi că nici plantelor! Fie că este vorba de arbuști sau de roșii, plantele au nevoie de aer care să circule în jurul lor și de spațiu pentru a-și dezvolta ramurile și rădăcinile. A le planta sau cultiva prea aproape unele de altele nu va fi de nici un folos. Nu vei obține producții mai mari. Ba din contră! Plantele vor fi firave, riscul de boli, mult mai mare, iar recolta slabă. Acest lucru este valabil, indiferent dacă plantezi în sol sau în containere.

👉 Oazele verzi din propria locuință – grădinile verticale

Monoculturi

Este de înțeles că dorești ordine și organizare în grădină, sau că vei planta un șir frumos de copaci, cum ar fi arborvitae, în dreptul unui gard. Din păcate asta înseamnă monocultură  – și este o idee proastă. Dacă apar dăunători sau boli, vei pierde întregul rând – sau chiar mai rău. Soluția este să apelezi mereu la soiuri diferite de copaci sau arbuști. Acesta adaugă mai multă diversitate peisajului și oferă un habitat pentru o gamă mai largă de păsări, insecte și animale benefice.

Plantezi la adâncimea nepotrivită

Această greșeală este una dintre cele mai frecvente motive pentru care plantele mor – și este posibil să nu asociezi faptul că pierzi plante doar ca efect al modului în care a fost plantată. Adâncimea nepotrivită de plantare, mai ales pentru pomi, arbuști și alte plante perene, nu duce imediat la moartea plantei, dar este cauza principală a declinului, a evolutiei lente și, deseori, duce la moartea plantei. Pomii și arbuștii sunt cei mai sensibili la acest aspect, dar și bulbii și, în general, toate semințele. 

Adâncimea de plantare este extrem de importantă și trebuie mereu respectată. Ca regulă generală, la plantarea pomilor, gropa trebuie să fie de 3 ori volumul rădăcinii. La fel și la arbuști. Adâncimea de plantare corectă a pomilor, trebuie atent respectată și de regulă se vede exact, pe fiecare puiet locul de la care trebuie să fie deasupra solului.

Împrospătarea solului

Este necesară împrospătarea solului, mai ales în jurul pomilor fructiferi și a arbuștilor, dar simpla adăugare de compost nu este suficientă. Mai mult, poate provoca probleme de drenaj, poate arde tulpina și  poate afecta pomul. Soluția este este să sapi în jurul tulpinii, la o adâncime de 15-40 de centimetri, pe o rază de 30-50 de centimetri în jurul trunchiului și să umpli spațiul creat cu compost sau pâmânt nou. În felul acesta tulpina nu va fi atacată, iar rădăcinile vor primi nutrienții suplimentari de care are nevoie planta.

Udarea în exces

Și aceasta este una dintre marile greșeli de grădinărit și este printre cele mai frecvente. Cele mai multe dintre plante – peste 90% dintre ele au nevoie de un sol permeabil care să dreneze bine și ușor apa. Pentru circa 45% din plante excesul de apa le poate omorî, după cum pentru circa 50% dintre plante excesul de apa favorizează apariția bolilor. Pentru a evita toate acestea nu uda niciodată plantele în exces. Soluția cea mai simpla este să cureți mereu solul de buruieni care sug apă și nutrienții și să uzi doar cand solul este uscat la mai mult de doi centimetri adâncime. 

Faci exces de îngrășăminte

Pe lista cu mari greșeli de grădinărit se află și folosirea în exces a îngrășămintelor, fie ca sunt naturale sau chimice. Și unele și altele trebuie aplicate cu multă atenție, exact atunci cand trebuie, dacă trebuie și în cantitatea care trebuie. Dacă vei exagera cu îngrășămintele vei arde rădăcinile și, în cazul legumelor din grădina vei strica gustul acestora.

Tăierea arbuștilor florali

Tăierea pentru formare a arbuștilor florali se face mereu după înflorirea acestora. Cei mai mulți înfloresc din „lemnul” vechi, de un un an sau doi, și foarte puțini din lăstarii apăruți în primăvară. Dacă tunzi prea drastic este posibil ca acesta să nu mai facă flori. Situația este valabilă pentru forsythia și unele tipuri de hortensii. Tăierile primavara trebui făcute cu atenție și cu multă blândețe, orientându-te către ramurile bătrâne, bolnave sau rupte. Și dacă nu ești sigur sigur ce fel de plantă ai, așteaptă până când arbuștii înfloresc, ca să îți dai seama ce trebuie tăiat și ce nu.

Un sfat în plus: nu te baza pe indicațiile vecinilor, nu te baza pe informațiile adunate la întâmplare, ci caută și cere informații în locurile specializate. vei evita măcar unele dintre cele mai mari greșeli de grădinărit. 

Grădinăritul este una dintre cele mai plăcută, mai sănătoase și mai utile activități. Beneficiile sunt atât ale tale, cel care se ocupă de plantele din grădină, dar și pentru mediu. Greșelile pe care le putem face sunt, până la urmă, parte din experiența pe care o acumulăm.  

👉 Totul despre zambile. Flori de primăvară în ghiveci și în grădină

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro