Acasa Idei practice Cum se curăță corect toaleta

Cum se curăță corect toaleta

Află detalii pe care nu le-ai luat niciodată în calcul!

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 351 vizualizari 8 minute timp estimat

Este dovedit faptul că majoritatea germenilor și virusurilor, inclusiv coronavirusurile, rezistă pe suprafețe chiar și mai mult de zece ore dacă acestea nu sunt curățate și, mai ales, folosite corect. Îți spunem tot ce trebuie să știi despre cum se curăță corect toaleta.

Testele au demonstrat că în baia unei familii obișnuite vasul de toaletă are mai puțini germeni decât cei care au fost identificați pe periuțele de dinți. Vasul de toaletă este unul dintre cele mai curate obiecte sanitare din baie. Cu toate acestea, în interiorul vasului, pe butoanele bazinului de apă, pe capac și în jurul WC-ului s-au găsit mereu germeni foarte periculoși. Acest lucru se întâmplă deoarece, de regulă, nu dezinfectăm corect acest obiect sanitar.

Forma vasului de toaletă și germenii

Pare greu de crezut, dar acesta este adevărul: forma vasului de toaletă are legătură directă cu germenii.  Vasele de toaletă cu forme complicate sunt mult mai greu de întreținut și sunt, de obicei, cele care au condiții favorabile pentru a întreține colonii întregi de inamici. Modul în care se evacuează apa din bazin fac diferența între un vas curat și unul murdar. Există modele realizate din materiale cu efect antibacterian, ceea ce reprezintă un element de siguranță în plus. Evident că și acestea din urmă trebuie curățate, dar nu vor fi niciodată gazde bune pentru comunități mari de bacterii și virusuri.

Curat nu înseamnă neapărat și dezinfectat

Este important să alegi produsele de curățenie corect. Din păcate, citim foarte rar etichetele acestora și nu le folosim pe cele potrivite. Acolo scrie clar dacă au sau nu efect bactericid (omoară germeni și virusuri). Pe etichetă este trecut și intervalul de timp în care produsul trebuie lăsat să acționeze. Nu este suficient să pulverizezi o soluție bactericidă pentru WC-uri, după care să tragi imediat apa. Ea trebuie lăsată să acționeze între cinci și 15 minute pentru a-și face treaba cu adevărat. În caz contrar, ai folosit-o degeaba sau, în cel mai bun caz, ai distrus doar o parte dintre microbi.

Este important de spus faptul că germenii care rezistă mult timp sunt și cei mai periculoși, dar și cei mai greu de distrus. Mai mult, un vas de toaletă curat, care miroase frumos, nu este neapărat și un vas igienizat.

Soluțiile de curățare

Soluțiile de curățenie și dezinfecție pentru uz casnic, adică cele pe care le găsim în magazine, au o capacitate bactericidă limitată. Efect cert au clorul din înălbitori și cele destinate special pentru curățarea vasului de toaletă. Oricum, dacă nu este menționat pe etichetă efectul bactericid, soluțiile de curățenie nu omoară microbii. În mod normal, aceste soluții trebuie folosite cel puțin o dată pe săptămână pentru o igienizare temeinică a vasului de toaletă. Dacă traversăm o perioadă cu risc epidemiologic (gripe sezoniere, epidemii) sau dacă cineva din casă este bolnav, dezinfectarea trebuie făcută mai des, adică la două zile, în mod ideal, sau chiar în fiecare zi.

camera de baie cu toaleta si chiuveta, cu perete colorat

Cum se curăță corect vasul de toaletă

Dacă nu o faci corect, tot ce reușești este să muți germenii din interior în exterior și invers. Ordinea operațiunilor pentru o reală curățare a vasului de toaletă este cea mai importantă.

Cum se curăță corect toaleta? Se consideră că acesta este cel mai eficient mod de igienizare și curățare a vasului de toaletă:

  • Pulverizează soluția în vasul de toaletă, pe toată suprafața interioară a acestuia;
  • Aplică soluția dezinfectantă pe partea interioară a capacului de toaletă și pe colac, pe ambele părți ale acestuia, apoi lasă capacul în jos. Nu uita de zona din spate, acolo unde este fixat colacul pe vasul de toaletă;
  • Stropește apoi bazinul de apă și partea superioară a capacului de WC;
  • Ultima etapă este curățarea piciorului scaunului de toaletă și de jur împrejurul acestuia pe o suprafață de 30-40 de centimetri, precum și pe peretele din spate.

Este important ca soluția să fie lăsată să acționeze exact cât timp este necesar. Dacă suprafețele tind să se usuce, ele trebuie din nou umezite. Germenii mor numai dacă suprafețele tratate rămân ude atât timp cât are nevoie soluția să-și facă efectul.

Clătirea se face exact în ordinea inversă. Începi cu pereții, zona din jurul vasului, piciorul WC-ului, cazanul de apă, colacul și capacul pe ambele părți și, la final, interiorul.

Câteva sfaturi în plus

Germenii au prostul obicei de a se răspândi atunci când tragi apa. Prin urmare, un gest foarte sănătos, care menține curată zona din jurul vasului de toaletă, este acela de a lăsa capacul înainte de a evacua conținutul. Dacă îți va intra în reflex, vei reduce cu peste 90% contaminarea suprafețelor din jur.

Calcarul și alte urme rezistente se curăță cu produsele adecvate abia după ce ai realizat o igienizare temeinică a vasului. În plus, butonul de evacuare a apei trebuie curățat zilnic, cu șervețele sau soluții dezinfectante. De asemenea, e bine să cureți în fiecare zi partea internă a capacului și colacul vasului de toaletă, pe ambele părți. Dacă folosești un coș de gunoi pentru baie, acesta trebuie să aibă neapărat capac și trebuie golit și curățat zilnic.

La final, un ultim sfat: spală-te pe mâini nu doar după ce folosești toaleta, ci și înainte. Este o măsură importantă pentru siguranța și sănătatea ta.

👉 Cum alegi becul potrivit și ce trebuie să știi despre acestea

Sursa foto: unsunsplash.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro