Acasa Idei practice Cum scapi de umiditatea din casă

Cum scapi de umiditatea din casă

Umezeala și confortul termic

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 2,1K vizualizari 17 minute timp estimat

Umiditatea din casă este un inamic și trebuie tratată ca atare. Fără milă! Umezeală din casă îți afectează sănătatea și lucrurile. Aerul are un miros specific, pereți sunt reci, par jilavi, există condens pe ferestre și pe țevile reci, așternuturile sunt reci și se încălzesc greu și ai o senzație neplăcută de frig. Acestea sunt principalele simptome care arată că nivelul de umiditate din casă este peste ceea ce ar fi normal să fie. 

Un grad ridicat de umiditate în casă este o mare problemă în sezonul rece, dar poate să fie o complicație neplăcută și vara, accentuând senzația de căldură. Indiferent de anotimp umezeala din casă favorizează apariția mucegaiurilor și este cauza principala pentru multe afecțiuni respiratorii și alergii.

Ce este umiditatea relativă din casa ta?

Ca să poți identifica cele mai bune soluții care să combată umiditatea din casă, trebuie să știi ce valoare are umiditatea relativă  și care sunt cauzele care duc la creșterea sau scăderea acesteia. Un nivel ideal de umiditate în aerul din interior asigură un randament termic ideal, atât atunci când folosești aerul condiționat, pentru a răci, sau surse de căldură pentru a ridica temperatura din interior. Cu alte cuvinte, nivelurile corecte de umiditate te ajută să-ți fie răcoare vara și cald iarna. Un nivel incorect al umidității produce disconfort și poate aduce daune casei.

Umiditatea relativă este cantitatea de vapori de apă prezenți în aer. Pe măsură ce temperaturile cresc sau scad, capacitatea aerului de a reține apa se schimbă. În lunile de vară, umiditatea medie, în interior, ar trebui să fie cuprinsă între 30-45% (obligatoriu sub valoarea de 50%). Iarna umiditatea relativă ideală este sub  40%. Vara, la umiditate corectă temperatura de confort este undeva la 26-27 de grade Celsius. O umiditate mai mare reduce temperatura de confort la 20-22 de grade, deci vei consuma mai multă energie electrică pentru a răci spațiul. 

Iarna, o umiditate mai mare de 40% va face geamurile să formeze condens, iar temperatura de confort nu va mai fi, așa cum este ideal, 22-23 de grade, ci undeva la 27 de grade. Și asta înseamnă tot un consum de energie suplimentar.

👉 Umiditate optimă în casă. Ce valori are și cum le menții

Ce valori ideale are umiditatea din casă

Se consideră că un nivel al umidității ideal este cuprins între 45 – 55% cu efecte benefice asupra mucoaselor nasului și gâtului care rămân umede și astfel asigură o protecție eficientă împotriva potențialilor agenți patogeni. Nivelul de confort maxim îl atingem la valori ale umidității cuprinse între 30 – 60%, în timp ce o umiditatea între 55 – 80% produce disconfort evident.

Umiditatea scăzută

În primul rând, aerul din interior tinde să se usuce atunci când există un nivel scăzut de umiditate în exterior. Efectele unui aer uscat sunt:

  • electricitate statică
  • piele și păr uscat, cu senzație de mâncărime;
  • mucoase uscate;
  • sensibilitate la răceli și boli respiratorii;
  • mediu propice pentru viruși și germeni;
  • se produce o deteriorare a mobilierului și pot apărea crăpături în parchet (mobila troznește, podelele scârțâie);
  • se crapă vopseaua;
  • electrocasnicele se pot strica (din cauza energiei electrostatice din aer).

Cum crești umiditatea din interior

Este importantă menținerea unui echilibru corect mai ales în perioada rece din an. Cea mai simplă metodă este aceea de a pune un vas cu apă pe calorifer, care trebuie în mod constant atât curățat cât și umplut. O altă soluție eficientă este aerisirea frecventă a încăperilor, cel puțin 60 de minute pe zi, în reprize de 20 de minute. Aerul cu o umiditate bună se va încălzi mai bine. Așa că dacă simți că este frig în casă, iarna, deși caloriferele sunt fierbinți, deschide geamul. Aerul proaspăt se va încălzi mai bine, mai repede și atmosfera din casă va fi mai plăcută. 

umiditatea din casă

Umiditate ridicată din casă, marea problemă

Umiditatea ridicată din casă nu este confortabilă, fiind chiar mai neplăcută decât una redusă. Vara te simți lipicios, iar temperaturile ridicate sunt greu suportate, iar iarna accentuează senzația de frig. În casă, umezeala ridicată în mod constant deteriorează lemnul, vopseaua și poate afecta instalația electrică. În plus, este principala cauză care duce la apariția mucegaiurilor, favorizează dezvoltarea acarienilor și provoacă alergii, astm și afecțiuni ale căilor respiratorii superioare.

Semnele unei umidități excesive sunt:

  • condens pe fereastă, iarna:
  • pete de mucegai;
  • pereți umezi (mai ales acolo unde este vopsea lavabilă, gresie sau tapet).

Cauzele umidității excesive din casă

Chiar dacă umiditatea excesivă este asociată sezonului cald, există o mulțime de alte cauze pentru care aerul este prea umed:

  • activitățile zilnice sunt principala cauză; dușurile fierbinți, gătitul frecvent într-o bucătărie care nu este bine ventilată, spălatul vaselor, utilizarea mașinii de spălat sunt activități care pot crește nivelul umidității; acest lucru se întâmplă în mod special când sistemul de ventilație nu funcționează corect; 
  • uscarea rufelor în casă nu înseamnă altceva decât eliberarea vaporilor de apă în aer, iar în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, acest lucru duce la creșterea umidității; 
  • udarea în exces a plantelor de interior; 
  • pereții neizolați care favorizează infiltrațiile, ceea ce duce la condens, igrasie și mucegaiuri; 
  • scurgeri din conducte, pe care este bine să le verifici din când în când, ca să te asiguri că nu există scurgeri;

Cum reduci umiditatea din interior

Dezumidificatoarele sunt cea mai bună soluție și sunt o cale simplă care poate echilibra rapid confortul termic din casă.  Acestea funcționează cel mai bine atunci când o cameră este închisă, inclusiv cu toate ferestrele și ușile.

Alte soluții sunt:

  • Ventilația adecvată. Regula celor 60 de minute în care casa/camera este corect aerisită este esențială, indiferent de anotimp. Aerul umed este greu astfel că simpla deschidere a unei ferestre nu este suficientă. Pentru a reduce umiditatea dintr-o cameră ventilația trebuie făcută astfel încât să se facă „curent”, iar masa de aer să se mobilizeze.
  • Hota este o soluție bună pentru reducerea umidității. Lăsată pornită aceasta poate absorbi o parte importantă din vaporii din casă.
  • Aerisirea corectă a băilor și bucătăriei, care sunt principalele surse de vapori de apă din casă, mai ales iarna.
  • Nu folosi, ca surse de încălzire, aparate cu filamente fierbinți sau incandescente care circula aerul, de tipul aerotermelor, care prin combustia particulelor de praf din aer produc dioxid de carbon și vapori de apă.
  • Nu usuca hainele în interior. Aceasta este una dintre marile surse de umezeală din casă care fac aerul greu respirabil și foarte neplăcut. Alternativa este să folosești un uscător de rufe sau să usuci rufele afara, indiferent de vreme. 
  • Folosește plante iubitoare de umezeală. Acestea vor absorbi în mod natural o parte din umezeala iîn exces. În plus, este important să nu lași apa să băltească în farfuriile plantelor.

Ce nivel optim are umiditatea din casă, iarna

Este indicat ca în casă să existe un sistem capabil să măsoare valoarea umidității din aer, care trebuie verificat tot așa cum verifici temperatura pe termometrul de cameră. Dacă apar valori anormale este bine să se intervină rapid pentru a regla această valoare.

Vremea a devenit in ultimii ani extrem de schimbătoare de la o zi la alta, iar umiditatea trebuie adaptata în funcție de temperatura de afara. Iată care este nivelul optim de umiditate în funcție de temperatura de afară:

  • Dacă temperatura de afară este cuprinsa între 10 și 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie sub 50%.
  • Dacă temperatura exterioară este între 0 și 10 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie sub 45%.
  • Între -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie sub 40%

Cum scapi de umezeala din baie, cauza umidității din casă

Ideal este să existe aerisirea în baie. Beneficii precum prețul acceptabil sau compartimentarea reușită te pot convinge să treci peste acest inconvenient. Totuși, este foarte important să scapi de umezeală în baie, pentru că aceasta poate avea efecte negative asupra sănătății familiei și este principalul factor care creștere umiditatea din casă.

Montează un sistem de ventilație

Există mai multe tipuri de ventilatoare:

  • cu montare în cavitate (pe perete sau tavan);
  • cu inserție în tub (se montează în conducta de aerisire);
  • cu tub radial (mai potrivite pentru pod, pivniță etc, din cauza zgomotului puternic)

În general, ventilatorul este controlat de un comutator sau un timer montat pe perete. Când este pornit, dispozitivul va trage aerul din cameră și îl va „arunca” în exterior. Există numeroase opțiuni pe piață, clasificate în funcție de modul în care se montează, capacitatea produsului și zgomotul creat. O baie de dimensiune medie are de obicei nevoie de un ventilator cu debit de 160 mc/h. Specialiștii recomandă un dispozitiv care produce sub 40 de decibeli.

Folosește un dezumidificator, soluția ideală pentru umiditatea din casă

Există 2 tipuri de dezumidificatoare:

  • electrice;
  • cu tabletă de absorbție

Primul tip este mai costisitor.  Avantajul este că au funcții utile precum un afișaj electronic al umidității, timer, filtru antibacterian sau posibilitatea racordării unui furtun la canalizare. În cazul unui dezumidificator cu tabletă, aceasta trebuie schimbată la 2-3 luni pentru că se consumă atunci când absoarbe umiditatea. Ambele au un rezervor care trebuie golit atunci când se umple.

Ține ușa de la baie deschisă

Pentru ca încăperea să se aerisească constant, ține mereu ușa ușor deschisă (10-15 cm), iar după duș deschide-o larg.

Asigură-te că obiectele din baie se usucă repede

Dacă ai perdea la cadă, trage-o într-o parte imediat cum ai terminat dușul, pentru a scăpa de aburi. La scurt timp după, întinde-o înapoi pentru a se putea usca.

Covorașele de baie trebuie aerisite des și spălate la 3 săptămâni, altfel vor căpăta un miros neplăcut. Nu lăsa în baie nici prosoape foarte ude, ci întinde-le la aer după ce ai făcut duș. Acestea trebuie spălate de 2 ori pe săptămână.

După ce ai utilizat mașina de spălat, lasă deschis capacul sau hubloul, pentru ca umezeala să se evapore.

Umiditate relativă din aerul din casă este unul din elemente de care depinde confortul termic din casă, atât vara, cât și iarna. Nivelul de umiditate din casă se reflectă inclusiv în valoarea facturilor, indiferent de anotimp. Gestionarea valori umidității interioare trebuie să fie o prioritate pentru că de aceasta depinde modul în care percepem temperatura interioară.

👉 De ce este necesară izolarea balconului închis

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro