Acasa Noutăți 16 curiozități despre bujori pe care nu le știai (până acum)

16 curiozități despre bujori pe care nu le știai (până acum)

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 400 vizualizari 6 minute timp estimat

Sunt spectaculoși și tocmai pentru asta merită să știi câteva dintre curiozitățile despre bujori pe care, probabil nu le știai. 

1. Sunt … instagramabili. Hashtag-ul #bujori (sau #peonies) are peste 2,3 milioane de postări pe Instagram. De la începutul lunii mai și până în iulie, fac spectacol.

2. Numele peonies provine din cuvântul latin, paeony, care este un derivat al cuvântului grecesc, pauon, care înseamnă „a vindeca”. Acesta este motivul pentru care bujorul simbolizează vindecarea și sănătatea, iar prin extensie au devenit un simbol pentru viață și frumusețe. Bujorii simbolizează longevitatea.

3. Printre cele mai puțin cunoscute curiozități despre bujori este că aceștia au o istorie bogată în mitologia greacă. Totul a început cu un război între Hercule și Pluto. Ca urmare a unui dezacord, Hercules îl rănește pe Pluto în umăr cu o săgeată. Sângerând Pluto se întoarce în Olimp în căutarea unui remediu de la Asklepios, zeul medicinei, dar nu-l poate găsi. În schimb, își găsește studentul, Paean, care îl vindecă pe Pluto cu o floare. Când Asklepios află despre asta, pentru că este invidios pe succesul lui îl ucide pe Paean. Îl salvează Zeus transformându-l într-o floare frumoasă numită „Paeonia”.

curiozitati despre bujori4. Chiar și atunci când sunt culeși înainte de a înflori, din bobocul foarte mic se va deschide o floare impresionant de mare. Deși este sincer recomandat să nu-i culegi, bujorii sunt foarte rezistenți și vor înflori. Ulterior rezistă între 4 și 5 zile, la fel de frumoși, dacă sunt ținuți în apă. Este bine să le schimbi apa în fiecare zi și să scurtezi puțin din codiță.

Acesta este motivul pentru care sunt recoltați în momentul în care se vede culoarea petalelor, dar bobocul este închis. Sub formă de boboc pot rezista mai multe zile, dacă sunt doar stropiți cu apă și ținuți la mai puțin de 15 grade. Dacă alegi să cumperi bujori, alege mereu bobocii complet închiși. Vor înflori cu siguranță. 

Dacă vrei să înflorească mai repede, ține-i într-un loc cald și însorit. Se vor deschide în câteva ore. 

👉 Bujorii de grădină. Plantare, îngrijire și câteva curiozități

5. Bujorii simbolizează norocul și o căsnicie fericită. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt frecvent prezenți în buchetele mireselor și în florile de nuntă. 

6. Puțin știu, deși aceasta nu este una dintre curiozități despre bujori, că aceștia sunt originari din China. Aici sunt un simbol al romantismului, prosperității, norocului, căsniciei fericite, bogăției, onoarei și compasiunii.În prezent sunt cultivați în toată lumea, dar mai ales în zonele temperate și reci. Cele mai mari culturi de bujori pentru exploatare sunt în Marea Britanie, Franța și Olanda.

7. Pe lista de curiozități despre bujori se află și longevitatea lor excepțională. Există tufe care au depășit 100 de ani. Este efectul rezistenței lor excepționale, atâta vreme cât nu vei umbla la rădăcina lor. 

8. Un alt amănunt care poate intra în topu celor mai ciudate curiozități despre bujori este că forma tufei este aceeași în fiecare an. Și to în fiecare an vor produce aproximativ același număr de flori. Evident, pentru asta au nevoie să le fie satisfăcute nevoile: spare și apă. 

9. Există câteva sute de soiuri de bujori. Unii dintre ei produc cele mai mari flori, diametrul depășind 20 de centimetri, uneori chiar și 25. Cele mai mari flori aparțin soiului Sarah Bernhardts, care au o culoare roz pudrată.

10 Bujorii pot produce nectar, chiar și atunci când sunt tăiați. Acesta este dulce, este o atracție irezistibilă pentru albine, furnici și fluturi. Pe măsură ce înfloresc, produc și mai mult nectar. Acesta ajută petalele să alunece unele peste altele atunci când se deschid. 

11. Petalele de bujor sunt comestibile. În fapt sunt folosite în medicina tradițională, uscate în prealabil pentru ceai. Au efecte pozitive pentru suferințe pulmonare și se pare sunt un tratament naturist pentru astm. 

12 Multe flori sunt iubite de iepuri și căprioare. Nu și bujorii. 

13. Una dintre cele mai spectaculoase curiozități despre bujori este că au nevoie, din momentul în care răsar, în martie, și până înfloresc de cel puțin 400 de ore de expunere la soare, dar fără ca temperatura să fie mai mare de 25 de grade. Acesta este motivul pentru care nu cresc bine în climă mai caldă.

14. Cu totul excepțional pot înflori a doua oară. Vor face puțin flori, mult mai mici. Se poate întâmpla în august. 

15. Bujorii nu pot stoca energie pentru înflorirea de anul următor, dacă frunzele tufei nu rămân la soare cel puțin alte 400 de ore după înflorire.

16. Una dintre cele mai interesante curiozități despre bujori este să nu culegi niciodată toate florile unei tufe. Dacă faci asta bujorul moare.

Sursa foto: pexels

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro