Acasa Grădină Iasomia de Madagascar. Tot ce trebuie să știi

Iasomia de Madagascar. Tot ce trebuie să știi

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 414 vizualizari 9 minute timp estimat

Stephanotis floribunda sau iasomia de Madagascar este o plantă căţărătoare cu frunze mari şi lucioase şi flori albe, cu un parfum delicat de iasomie, mai puternic dimineaţa şi seara.  Numele său provine din grecescul „stephanos” (coroană) și „otis” (ureche) – o referire la coroana de stamine din fiecare floare. Stephanotis floribunda a fost premiată cu prestigiosul RHS Award of Garden Merit.

Iasomia de Madagascar, floarea nunții

Florile cerate, în formă de stea, apar pe toată perioada verii şi sunt folosite cu succes în aranjamente florale, decoraţiuni, corsaje şi buchete de mireasă, planta mai fiind numită şi „floarea nunţii”.

Iasomia de Madagascar are nevoie de un loc luminos, dar nu de soare direct. În perioada activă, din martie până în septembrie, planta are nevoie de o temperatură constantă de aproximativ 28°C, iar în perioada de repaus, octombrie-februarie, preferă un loc mai răcoros şi mai puţină apă.

Stephanotis floribunda poate fi cultivată în casă, în ghivece, care pot sta afară în perioada verii (din mai până în septembrie) – în condițiile în care are nevoie de protecție în timpul iernii. Casă. Foarte decorativă pentru frunzele sale lucioase, de culoare verde închis și pentru florile albe cu miros de iasomie, cu înflorire repetată, iasomia de Madagascar este o plantă cățărătoare, care are nevoie de suportul unui spalier pentru a evolua.

Are reputația de a fi destul de dificilă, mai ales în ceea ce privește a doua serie de flori. Acestea apar pe lungimea tulpinilor care apar în anul curent. Înflorirea repetată este condiționată de numărul orelor de soare, deși preferă lumina indirectă, filtrată în locul expunerii directe la soare. 

O altă condiție de care depinde înflorirea este menținerea unei temperaturi constante de în jur de 21°C-23°C. Aceasta face ca iasomia de Madagascar să fie potrivită pentru zonele mai reci, de deal, verile fierbinți din sud, nefiind cele mai potrivite pentru aceasta. Totuși poate suporta ocazional temperaturi extreme, condiția fiind ca acestea să nu dureze mult și să primească apă suficientă în zilele foarte calde. Udarea se face dimineața înainte de răsărit sau seara, după apus.  

Stephanotis floribunda

Avidă de apă

Solul umed și bine fertilizat este un argument care poate determina planta să producă serii repetate de flori. Are nevoie mai ales de un fertilizator bogat în potasiu, element necesar pentru stimularea florilor și menținerea limitată a foliajului. Florile pot produce și fructe. Nu sunt comestibile! Au forma unei pere de circa 10 cm lungime. Fructele pot fi lăsate să evolueze natural iar semințele pot ajuta la proliferarea plantei. 

Iasomia de Madagascar nu suportă uscăciunea, planta are nevoie de apă îndată ce solul se usucă. Trebuie udată imediat ce compostul se simte uscat. Stephanotis prosperă în umiditate, așa că pulverizează apă călduță la fiecare câteva zile și ține ghiveciul pe o tavă cu pietricele și apă. 

10 lucruri importante pentru binele iasomiei de Madagascar

  1. Nu muta planta când este în floare, pentru că florile vor cădea, iar seria următoare va apare greu. 
  2. Fertilizează planta o dată la două săptămâni, din primăvară până la sfârșitul verii. 
  3. Redu udările iarna și ține ghiveciul cu iasomie într-un loc răcoros cu lumină. 
  4. Stephanotis floribunda se poate simți bine în bucătărie, într-o baie cu lumină naturală, pe o terasă închisă – bine ventilată, în balcoane. 
  5. Vara temperatura nu trebuie să treacă de 23 de grade pentru mai mult de două-trei zile. Iarna nu poate sta la mai puțin de 13 grade. 
  6. Suportă destul de greu variațiile de temperatură. 
  7. Folosește pentru iasomia de madagascar fertilizantul și solul recomandat pentru tomate. 
  8. Leagă tulpinile pe măsură ce crește. 
  9. Tundeți ușor primăvara, dacă este necesar, dar nu tăia lăstarii anuali, pentru că aceștia sunt cei care produc flori. 
  10. Transferă planta într-un ghiveci nou, cu substrat nou, dar fără a deranja rădăcinile, la fiecare doi ani. Vasul maxim trebuie să aibă aproximativ 23 cm în diametru. Dacă este prea mare, poți împărții în două vase rădăcinile. 

iasomia de madagascar

Cum se înmulțește iasomia de Madagascar

Stephanotis poate fi înmulțită prin butași, prelevați din aprilie până în iunie. Ar trebui să se înrădăcineze în aproximativ 4-6 săptămâni. Formează butași de 10 cm din tulpini robuste, tăind chiar sub un nod și îndepărtează frunzele inferioare. Butașul de fixează într-un amestec de compost fără turbă și nisip/perlit horticol. 

Ține butașul la temperatură de aproximativ 18-21°C acoperit cu o pungă pe un pervaz cald, ferit de soarele direct. După înrădăcinare se transferă în substrat de compost. Iasomia de madagascar poate fi cultivată și din semințe, salvate din propria plantă.

Ce probleme poate avea Stephanotis

Printre posibilii dăunători, se numara afidele, păduchii țestoși, paduchi lânosi. Aceștia din urmă arată ca niște mase vâscoase, cu aspect lânos. În mediul natural nu are asemenea probleme, iar în aer liber poate fi salvată de buburuze și păsări. În interior pot trage seva plantei și o slăbesc. Este necesară inspectarea în mod regulat, zonele infestate se îndepărtează folosind vată înmuiată în uleiuri vegetale.

Căderea florilor sau mugurilor poate apărea dacă planta este mutată și fluctuațiilor de temperatură, dar și dacă este prea mult sau prea puțin udată.

Lipsa florilor se poate datora umiditatii sau temperaturilor scăzute, tratamentului incorect iarna sau lipsei de fertilizatori. Căderea frunzelor poate fi un semn de temperatură scăzută sau udare excesivă. Frunzele galbene sunt de obicei cauzate de hrănirea insuficientă.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro