Acasa CasăBucătărie Iluminatul bucătăriei. Ce este important să știi

Iluminatul bucătăriei. Ce este important să știi

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 224 vizualizari 19 minute timp estimat

Lumina artificială este esențială în oricare din încăperile din casă, iar iluminatul bucătăriei nu face excepție. Mai mult chiar, trebuie să acorzi o importanță specială, pentru că de modul în care montezi corpurile de iluminat depinde multifuncționalitatea bucătăriei. Lumina artificală, completează și suplinește lumina naturală și susține cele trei necesități principale: iluminare generală, de lucru și de accent. 

Se pot adăuga detalii care să genereze starea de spirit adecvată activităților din bucătărie, dar și elemente care să completeze estetica ambientală generală a spațiului. 

  • Rolul luminii artificiale în bucătărie
  • Lumină caldă, rece sau naturală, pentru iluminatul bucătăriei
  • Scheme practice pentru iluminatul bucătăriei
  • Iluminatul bucătăriei în funcție de dimensiunea și forma acesteia

Rolul luminii artificiale în bucătărie

Lumina artificială poate transforma bucătăria dintr-o încăpere banală, într-un spectaculoasă. Corect amplasată va spori funcționalitatea spațiului, va lăsa impresia unui spațiu mai mare și va genera funcții multiple pentru bucătărie. Sursele de lumină artificială din bucătărie trebuie să îndeplinească trei roluri:

  1. Iluminarea ambientală. Aceasta este principala sursă de lumină și trebuie să fie suficient de puternică pentru a lumina uniform tot spațiul. Rolul ei este să completeze și să înlocuiască lumina naturală. 
  1. Lumina de lucru. Este destinată să lumineze zonele umbrite sau insuficient luminate de lumina naturală sau de cea ambientală și este focalizată asupra zonelor de lucru, cum sunt plita și blatul. Lumina de lucru delimitează zona și oferă o iluminare corespunzătoare. 
  1. Lumina de accent include toate celelalte corpuri de iluminat, care au rolul de a crea atmosferă sau de a pune în evidență elemente din amenajarea generală din bucătărie. Luminile de accent pot fi combinate, în funcție de necesități, cu cele de ambianță generală sau de lucru.

O iluminare corectă a bucătăriei folosește toate aceste trei tipuri de surse. Fiecare în parte poate servi unei anumite funcții și, împreună sau combinate, pot crea o atmosferă potrivită pentru un tip sau altul de activitate. Pe lângă aceasta, lumina adecvată contribuie la realizarea unui decor echilibrat și este în acord cu tendințele de amenajare moderne ale bucătăriei ca spațiu cu multiple funcții în locuință. Luminată corect, bucătăria va fi valorificată eficient, iar aspectul general va fi unul confortabil și plăcut.

tipul luminii

Lumină caldă, rece sau naturală, pentru iluminatul bucătăriei

Există diferențe majore între lumina rece, caldă și naturală. Fiecare în parte poate influența starea  și felul în care te simți, are beneficiile și funcționalitățile. Temperatura luminii este un element important în alegerea becurilor pentru bucătărie. 

Lumina artificială este caracterizată de intensitatea luminoasă și de temperatura culorii, măsurată în grade Kelvin. Lumina unei lumânări are circa 1700 grade Kelvin, un bec LED – 2700-3000. Lumina soarelui are 5600 grade Kelvin, iar cea de la poli, în vara polară 12000 de grade. 

  • Lumina caldă are o tentă ușor portocalie și imită cel mai bine lumina naturală. Temperatura luminii calde este de la 2200 la 3000 de grade Kelvin. Este o lumină blândă destinată spațiilor de locuit, odihnei sau activităților relaxante, induce o atmosferă intimă și ajută somnul. 
  • Lumina rece este opusul. Este albă, intensă și are o tentă ușor albastră. Este ideală pentru a sesiza diferența între culori și detaliile și este similară cu lumina naturală la prânz, într-o zi senină de vară sau iarnă. Temperatura culorii reci este de la 5000 la 6500 de grade Kelvin. Lumina rece crește nivelul de concentrare, ajută activitățile care au nevoie de finețe și îndemânare.
  • Al treilea tip de lumină artificială este cea naturală sau neutră. Acesta combină căldura luminii naturale cu aspectul glaciar al albului rece. Temperatura luminii neutre este situată între 3000 și 5000 de grade Kelvin. Specific pentru lumina neutră este faptul că previne oboseala ochilor, fiind cea mai potrivită pentru birouri și zone cu activitate. 

Scheme practice pentru iluminatul bucătăriei

Schemele de iluminat pentru bucătării sunt nenumărate şi pot fi personalizate pentru fiecare spaţiu și pentru fiecare tip de amenajare. Iluminatul corect ține seama de dimensiunea bucătăriei, de stilul de amenajare și de culorile principale ale acesteia. La fel de important este și tipul suprafețelor corpurilor de mobilier din bucătărie: lucioasă sau mată, precum și de câtă lumină naturală beneficiază încăperea. Totul pentru că o bucătărie corect iluminată  este frumoasă și funcțională.

Din poze totul pare simplu la prima vedere: bucătăriile prezentate în reviste sau în cataloage sunt impecabile, luminoase și pare că nu au secrete de amenajare. Când însă trebuie să amenajezi o bucătărie (de la tras instalația electrică, până la pus prize și stabilit poziția întrerupătoarelor și a corpurilor de iluminat), totul devine complicat, iar eventualele greșeli cu greu mai pot fi reparate ulterior. 

Așa că cel mai ușor ți‑ar fi să știi din timp ce tipuri de iluminat sunt recomandate pentru o bucătărie și care ar fi rolul fiecăruia.

iluminatul ambiental

Iluminatul bucătăriei general

Când spunem iluminat general ne referim la principala sursă de lumină din bucătărie care să lumineze tot spațiul. Pentru acest tip de iluminat, poți alege becuri cu lumină naturală sau caldă. Corpurile de iluminat ambiental pot fi pendule, plafoniere, sisteme cu spoturi reflector, mobile sau fixe.

  • Optează pentru abajururi transparente sau care direcționează fasciculul. 
  • Cele mai potrivite sunt corpurile de iluminat cu un singur bec.
  • Becul trebuie să fie la o cincime din înălțimea camerei (o cameră cu înălțimea de 3 m, becul poate fi plasat la 55-60 cm de tavan). 
  • În bucătăriile cu insule și în cele open space, folosește mai multe surse în tavan, la distanță de 60-80 cm între ele. 
  • Respectă regula numerelor impare. Sursele trebuie plasate la distanțe egale între ele, mereu în zona de mijloc a încăperii
  • În bucătăriile open space, sursele de lumină ambientală se montează la limita dintre living și bucătărie. 
  • În bucătăriile cu insulă, sursele de lumină ambientală se așază întotdeauna deasupra acesteia. 
  • Zona de luat masa este pusă în evidență prin iluminare proprie. 

iluminatul de lucru

Iluminatul de lucru

Este iluminatul care acoperă zona de lucru, respectiv blatul, plita și eventual zona unde este amplasată chiuveta. Un alt rol al luminii de lucru este acela de a izola zona de gătit de restul bucătăriei, ceea ce oferă un sentiment confortabil de organizare. Iluminatul de lucru este obligatoriu în bucătăriile open space. Aduc volum spațiului, delimitează zona și generează un sentiment plăcut de confort anulând sentimentul că faci mâncare în living. 

Spoturile, benzi sau baghetele luminoase, aplice ori lămpile încastrate sunt soluțiile ideale pentru iluminatul de lucru din bucătărie. Toate trebuie poziționate astfel încât, atunci când sunt folosite să nu facă umbră pe blat. 

Dacă nu ai corpuri suspendate deasupra blatului pe care să aplici surse liniare de lumină, poți să folosești iluminatul direcționat, dar din plafon. Poziționarea acestuia este foarte importantă – trebuie să fie perpendicular pe blatul de lucru – pentru că dacă îl vei pune prea în spate, vei face umbră cu propriul corp.

  • Iluminatul de lucru poate include și sursele din interiorul dulapurilor, al sertarelor și al altor spații închise. 
  • Iluminarea din spate este opțiunea perfectă și poate fi folosită indiferent de stilul de amenajare din bucătărie. Aceasta dă un aer dinamic bucătăriei și este foarte estetică și decorativă. 
  • Este util ca luminile de lucru să aibă un întrerupător separat de cel pentru comanda iluminatului ambiental.  

iluminat decorativ

Iluminatul bucătăriei în scop decorativ

Iluminarea de accent sau decorativă este cea care creează atmosfera unei camere și puncte de interes și se poate adăuga celei ambientale sau celei de lucru. Acestea au rolul de amplifica spațiul și pot fi aplice, lămpile cu cleme și veioze. Nu au rol funcțional, dar pun în evidență multifuncționalitatea bucătăriei (zone socială, biroul de acasă, spațiu pentru temele copilului sau diferite alte scopuri). 

Folosește surse de iluminare de accent în bucătărie în corpurile cu suprafețe vitrate, pe podea, sau plasate sub marginea unui blat de lucru. Creează umbre, volume noi și dau personalitate spațiilor. Și iluminatul exterior al casei poate fi inclus ca parte din iluminatul bucătăriei cu scop decorativ. Va unifica spațiile și dă continuitate între interior și exterior. De exemplu lumina din terasa care se deschide din bucătărie, ori balconul care se află în continuarea acesteia. 

Iluminatul bucătăriei în funcție de dimensiunea și forma acesteia

Iluminatul bucătăriei, tipul, complexitatea, elementele utilizate, chiar și tipul de lumină folosit trebuie să se raporteze inteligent la dimensiunea și forma bucătăriei. 

În funcție de dimensiunea bucătăriei

Bucătăriile mici de la bloc nu au nevoie de mai mult de două tipuri de iluminat, pe lângă cel  general și cel punctual, deasupra blatului de lucru. 

În bucătăriile mai mari, schema de iluminat va trebui gândită mai în detaliu și trebuie să delimiteze zone, fiind adaptată pentru fiecare în parte. La aceasta se adaugă și o zonă specială – cea pentru luat masa, insula, eventual aceasta din urmă având rol dublu (blat de lucru și zonă de luat masa de tip bar), în funcție de spațiul disponibil.

iluminatul bucatariei

Iluminarea bucătărei mici

Într-o bucătărie mică fiecare zonă trebuie marcată prin surse de lumină adecvată. Totuși pentru că spațiul este mic, nu se pot include decât un număr limitat de surse, iar soluțiile funcționale sunt:  

  • plafoniere încastrate cu mai multe becuri multidirecționale, de forma bucătăriei (dreptunghiulară, într-o încăpere cu aceeași formă, plafonieră pătrată sau una rotundă în bucătăria mică pătrată); 
  • sursele liniare (nu spoturi – pentru că aglomerează vizual) plasate sub dulapurile suspendate;
  • corpuri de iluminat minimaliste: mereu abajururi transparente, simple; 
  • spoturi simetric amplasate cu becuri de tip LED cu lumină naturală sau caldă și evită lumină rece. 

👉 Ce este iluminatul optimist și cum îți poate schimba viața

iluminarea bucatariei mari

Iluminarea bucătăriei mari

Spațiu generos poate susține mai multe activități, iar iluminarea va răspunde la aceste necesități. 

  • Alege corpuri de iluminat voluminoase, adaptate stilului de amenajare, 
  • Folosește corpuri de iluminat atipice. 
  • Abajururi metalice; combină lumina ambientală cu spoturi sau aplice. 
  • Folosește lumina stratificată (spoturi în tavan, pendule la 60 de cm de tavan, aplice pe pereți la nivelul ochilor, lumini sub dulapuri și la baza acestora, pe podea). 

iluminatul bucatariei

Iluminarea bucătăriei open space

Bucătăria open space trebuie inteligent iluminată pe arii de interes. Este intens recomandată utilizarea tuturor tipurilor de lumină artificială (ambientală, de lucru și decor), unite prin elemente comune.  

  • Corpurile de iluminat nu trebuie să aibă caracteristici comune. 
  • Luminile de accent din bucătărie funcționează ca detalii decorative și pentru living. 
  • Utilizează sisteme de control a intensității luminoase și circuitele electrice independente pentru fiecare tip de lumină pentru a le putea adapta în funcție de nevoie și de activitate. 

Iluminarea bucătăriei, indiferent de tipul ei este la fel de importantă precum amenajarea acesteia. Toate tipurile de iluminare contribuie atât la funcționalități suplimentare, cât și la realizarea unui ambient personal și confortabil.

👉 Greșeli comune pe care le facem cu sursele de lumină artificială din casă

Sursa foto: unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro