Acasa Grădină Plantarea bulbilor primăvara și toamnă. Sfaturi bune

Plantarea bulbilor primăvara și toamnă. Sfaturi bune

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 197 vizualizari 16 minute timp estimat

Plantarea bulbilor se poate face toamna și primăvara. Cei plantați toamna vor înflori primăvara, iar cei plantați primăvara vor produce flori vara și toamna. Lunile cele mai bune pentru plantarea bulbilor sunt septembrie-noiembrie și martie-aprilie. 

Ne vom referi la bulbii de primăvară ca fiind cei din care vor apărea flori vara și toamna, și la bulbi de toamnă ca fiind cei care produc florile de primăvară

  • Plantarea bulbilor de primăvară
  • Plantarea bulbilor de toamnă
  • Cum alegi bulbii
  • Plantarea bulbilor, sfaturi utile

Plantarea bulbilor de primăvară

Primăvara se plantează bulbii, tuberii și rizomii care vor genera flori vara și toamna. 

Bulbi care se plantează în martie-aprilie

Bujorii, irișii, calele, sunt bulbii, tuberii și rizomii care se pot planta în lunile marie, chiar și aprilie, după iernile geroase și lungi. Alege locuri unde sunt 6-8 ore de soare direct pe zi. 

Pe lista cu bulbi care  se plantează în martie se mai numără: begonia, astilbe, unele specii de crini și toate plantele bulboase care, de regulă, înfloresc în mai-iunie.

Plantarea bulbilor în mai 

În luna mai sunt plantați bulbii florilor sensibile la frig, care depind în mod esențial de o temperatură mai ridicată din sol. Pe listă sunt: bulbii de frezii, gladiole, anemone, unele specii de crini, daliile şi gladiole, margaretele, floarea de piatră. 

Frezia:

  • este foarte delicată; 
  • plantarea bulbului se face după mijlocul lunii aprilie și chiar mai târziu, dacă primăvara este rece; 
  • bulbii se plantează la adâncime mică, cu mugurele în sus;
  • se poate cultiva și în ghiveci;
  • bulbii se scot după ce planta iese din vegetație.

Gladiolele: 

  • alege locuri însorite și în semiumbră; 
  • se pun mai mulți bulbi într-un cuib, la o adâncime de plantare de 10-15 centimetri; 
  • după plantare, cuibul se udă;
  • bulbii se scot toamna și vor fi replantați anul următor pentru că nu rezistă dacă solul îngheață. 

Anemone:

  • delicate și greu de îngrijit, dar foarte frumoase; 
  • se plantează în locuri însorite dimineața și seara; 
  • trebuie ferite de soarele tare de la prânz; 
  • au nevoie de un sol bine drenat cu pH neutru, ușor nisipos; 
  • bulbii trebuie ținuți în apă caldă circa 24 de ore înainte de plantare, pentru a stimula intrarea rapidă în vegetație; 
  • bulbii trebuie scoși toamna, după ce anemonele ies din vegetație pentru că nu rezistă dacă solul îngheață.   

plantarea bulbilor

Plantarea bulbilor de crin

Crinii sunt în mod cert unele dintre cele mai populare flori de grădină și fac un adevărat spectacol din mai până în iunie-iulie. Ideal este să-i plantezi în martie-aprilie, în funcție de soi, iar un criteriu bun este culoarea: crinii albi se plantează devreme, cei colorați, mai târziu, în mai. 

Sunt foarte rezistenți, iar bulbii, odată plantați, pot rămâne în sol până la epuizarea lor biologică, adică vreme de 5-10 ani. Trebuie plantați în locuri însorite, întrucât au nevoie de soare pentru înflorire abundentă. 

Un secret pentru crini frumoși ani la rând este protejarea frunzelor după înflorire circa o lună, pentru a hrăni bulbii. Măsura este suficientă, crinii fiind rezistenți și prolifici. 

plantarea bulbilor toamna

Plantarea bulbilor de toamnă

Plantarea bulbilor care produc flori primăvara (ghiocei, brânduşe de cultură, lalele, narcise, zambile, lăcrămioare) se face toamna, inclusiv în decembrie și ianuarie dacă solul nu este înghețat. Specific bulbilor plantați toamna – în perioada rece este că înfloresc în fiecare an şi se şi înmulţesc. 

Bulbii de zambile 

Parfumate și foarte rezistente, zambilele înfloresc foarte timpuriu. Bulbii se plantează în noiembrie-decembrie în locuri bine expuse la soare. Este bine să pui bulbii grupați și să folosești zambile de mai multe culori (albe, roz, mov), pentru un efect cu adevărat spectaculos. Cu cât sunt mai multe, cu atât sunt mai decorative. 

Bulbi de narcise

Sunt mai multe soiuri, toate fiind flori bulboase. Există narcise mici și albe, dar și soiuri cu flori mari și galbene. Narcisele înfloresc în lunile martie şi aprilie și este ideal să le plantezi în octombrie-noiembrie. 

Plantează bulbii de narcise pitice în grupuri, iar cele înalte, care se evidenţiază, plantează-le solitar. Narcisele pot fi lăsate să se sălbăticească și se vor înmulți singure, formând tufe. Frunzele trebuie protejate un timp după ce florile au trecut, pentru a alimenta cu nutrienți bulbii care intră, la finele lui mai – începutul lui iunie, în repaus. Nu vor înflori din nou decât după ce vor trece prin perioada rece din iarnă. Principiul este valabil pentru toate plantele care înfloresc primăvara din bulb.

👉 Cum se îngrijesc bulbii de flori de primăvară

cum alegi bulbii de flori

Cum alegi bulbii

De felul în care alegi bulbii depinde frumusețea și rezistența viitoarelor flori. Mai mult, pentru bulbii plantați toamna, care au tendința de a se înmulții și prolifera singuri, de sănătatea acestora depinde capacitatea acestora de prolifera. 

Nu te lăsa impresionat de prețul mic al unor bulbi. De cele mai multe ori, sunt bani aruncați, pentru că florile vor fi anemice sau nu vor fi deloc. Bulbii sănătoși sunt mari, fermi și grei, trebuie să fie întregi, să nu aibă locuri moi, să nu fie rupți, loviți sau striviți. Un alt secret este ca bulbii de toamnă să nu fie înmuguriți și să aibă un miros plăcut de pământ curat. Bulbii bolnavi sau putreziți în interior pot arăta bine, dar au un miros neplăcut și sunt ușori. Dacă bulbii au mustăți, acestea trebuie să fie relativ scurte, să nu fie lipite între ele și nici umede. 

Bulbii trebuie manevrați cu grijă, iar din momentul în care au fost selectați și cumpărați și până la momentul plantării trebuie păstrați în condiții optime. Este ideal să-i cumperi cu puțin timp înainte de plantare și, dacă din diferite motive, trebuie să aștepți momentul optim pentru a-i pune în pământ, trebuie ținuți într-un loc întunecat, la mai puțin de 20 de grade Celsius. Nu-i ține în pungi din plastic, pentru că este posibil să mucegăiască. Pot fi ținuți în pungi de hârtie sau împachetați în hârtie de ziar. Nu-i păstra niciodată alături de mere, deoarece acestea degajă etilenă, un gaz care are capacitatea de a coace fructe și legume și asta poate strica bulbii. 

Este recomandat să cumperi bulbii care nu sunt ambalați în prealabil, așa îi poți alege cel mai bine pe cei sănătoși. 

Tipuri de bulbi

Bulbul floral este stadiul latent al unor plante perene, având, de obicei, formă globulară, cu frunze membranoase sau cărnoase suprapuse care au rolul de a păstra rezerve de hrană și permit plantei să reziste în stare latentă și să-și reia procesul de creștere și înflorire atunci când circumstanțele sunt din nou prielnice. Datorită bulbilor, toate aceste plante reușesc să crească și să înflorească foarte repede primăvara, imediat ce condițiile de temperatură se stabilizează și devin favorabile.

Există două tipuri principale de bulb: primul este cel tunicat, cum este ceapa. Sunt multe plante cu flori, rude bune cu ceapa care au un astfel de bulb tunicat. Lalelele, zambilele, narcisele sunt cele mai cunoscute. 

Al doilea tip este bulbul solzos, așa cum este cel din care ies florile de crin, care  prezintă frunze ce nu sunt acoperite cu un strat protector, de unde și aspectul acestora. 

Evoluția bulbilor este condiționată de temperatură. Pentru a germina primăvara, au nevoie de temperaturile scăzute din timpul iernii. Din momentul în care au fost plantaţi, bulbii pot rămâne în pământ, vor înflori în fiecare an şi chiar se vor înmulţi, dacă recomandările nu sunt de altă natură. 

Tuberii sunt considerați și ei bulbi, deși, din punctul de vedere al clasificării, fac parte dintr-o altă clasă. Din cauza formei asemănătoare, deseori sunt vânduți și cunoscuți ca fiind bulbi. Din tuberi ies flori precum calele, lupinul și dalia. 

Rizomii sunt și ei adesea încadrați în categoria bulbilor, însă aceștia sunt mai degrabă un mănunchi de rădăcini. Canna, irisul și lăcrămioara sunt flori care cresc din rizomi.

plantarea bulbilor

Plantarea bulbilor, sfaturi utile

Câteva detalii esențiale sunt importante, pentru că de ele depind frumusețea florilor și capacitatea ulterioară a bulbilor de a se conserva și înmulți:  

  • Alege locuri însorite;
  • Aerează solul șu curăță-l de buruieni; 
  • Culoarea florilor, mai intensă sau nu, depinde de pH-ul solului. Un ph 6-7 amplifică nuanțele florilor; 
  • Bulbii nu suportă să stea în apă băltită;
  • Bulbii se așază în poziție verticală, cu partea mai umflată în jos;  
  • După plantare, indiferent de anotimp, se udă.

Adâncimea de plantare

Adâncimea de plantare este foarte importantă, iar o regulă simplă spune că un bulb se plantează la o adâncime care este de două ori înălţimea sa, însă există şi excepţii: bulbii de begonii şi de dalii ar trebui plantaţi mai aproape de suprafaţă. 

În cazul bulbilor mari, este recomandat ca între ei să fie 10-12 centimetri, iar între cei mici, o distanţă de 5-10 centimetri. Gladiolele ar trebui plantate la o distanţă de 12 centimetri, begoniile, la una de 25, crinii – la 30 cm şi daliile – la 40 de centimetri. 

Îngrijirea bulbului trebuie să continue și după ce înflorește: când floarea se veștejește, se taie, iar frunzele să lasă până în momentul în care trec natural. Perioada durează 2-4 săptămâni și trebuie respectată, pentru ca planta să-şi depoziteze toate resursele în bulb, pentru a înflori şi anul următor.  

Bulbii din jardiniere, spre deosebire de cei din sol, trebuie scoși, curățați de pământ, lăsați să se usuce și depozitați în locul potrivit. Scoaterea se face numai după ce frunzele s-au veștejit natural, pentru ca bulbul să aibă rezerve și să supraviețuiască până la următoarea plantare.

Acum știi totul despre plantarea bulbilor florali și ai toate sfaturile necesare pentru a avea o grădină minunată, tot anul! 

👉 Bulbi de primăvară – viața lor începe în octombrie

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro