Acasa Idei practice Peach Fuzz, culoarea anului 2024

Peach Fuzz, culoarea anului 2024

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 249 vizualizari 6 minute timp estimat

Peach Fuzz, de la Pantone este culoarea anului 2024.

Unul dintre momentele importante ale lui decembrie este anunțul Pantone cu privire la culoarea anului. Poate părea un moft, dar de 25 de ani încoace, de când Pantone anunță culoarea anului, toată industria de design și amenajări interioare se aliniază la trendul impus de aceștia. Și la fel se întâmplă și cu industria modei, cu tendințele cromatice ale mărcilor auto și așa mai departe.

Pantone nu face singura predicție cromatică pentru anul viitor, dar este cea mai așteptată și cea mai importantă autoritate globală a culorilor din diverse industrii, poate și pentru că are o riguroasă clasificare a acestora, pe coduri, nuanțe, tonuri și subtonuri, dar și pentru că a inventat culori. 

Culoarea anului 2024 este Peach Fuzz, o nuanță portocalie născută din combinarea nuanțelor de piersică coaptă cu cele ale portocalei și îndulcită prin adăugarea unor tonuri strălucitoare de alb. Peach Fuzz este o culoare dulce și moale și o mare diferență față de asprimea culorii anului 2023, acel Viva Magenta, îndrăzneț și dramatic.

A devenit cutumă ca Pantone să facă o descriere a culorii pe care o promovează la finalul fiecărui an. Astfel, Peach Fuzz semnifică compasiune și bunătate sinceră, afirmă Pantone în anunțul lor, susținând că, într-o perioadă plină de tulburări și controverse, culoarea catifelată și pastelată este un îndemn la calm și bine și un mesaj de speranță pentru un viitor mai pașnic.

Laurie Pressman, vicepreședinte al Institutului de culoare Pantone, spune: „Observăm o dorință de reformulare a modului în care ne dorim să trăim prin a pune accent pe ceea ce este cu adevărat important în viața noastră, a fiecăruia. Culoarea noastră, asta se dorește a fi. O cale prin care facem apel la sensibilitate și compasiune, la confortul care aduce oamenii împreună. Peach Fuzz îmbogățește sufletul”. 

Există o nevoie inerentă în mintea umană de a asociem culorile cu temperatura. Peach Fuzz se dorește un mesaj mai răcoros mai ales că cele mai potrivite combinații sunt albastrul și verdele (o nuanță de verde era una dintre variantele intens speculate înainte de anunțul oficial), ceea ce aduce echilibrul necesar.

Un alt element pe care Peach Fuzz îl aduce în mod neașteptat este asocierea culorii cu o senzație tactilă – fuzz cu sensul de puf, în engleză – amplifică consistența culorii și-i dă volum și consistență. Peach Fuzz este o culoare pe care o simți. 

👉 Viva Magenta, culoarea anului 2023  

Cum se alege culoarea anului

Pantone își selectează culoarea anului, în urma unor studii de piață, a analizelor și a concursului oferit de specialiști în antropologie și psihologi. Pentru nuanța anului 2024, au început să-și facă temele la începutul anului 2023. 

În ceea ce privește modul în care selectează culoarea, Pantone abordează o strategie complexă. Totul începe cu un pas înapoi pentru a vedea tendințele dea ce este în tendințe. Sunt analizate posibilele asociere între culoare și semnificațiile acesteia. 

Efecte și combinații

Din punct de vedere material, Peach Fuzz oferă un contrast ușor și efervescent cu suprafețele solide precum piatra sau betonul lustruit. Este un contrast intens cu finisajele din lemn și metal mai închis, dar se poate integra în mod coeziv și cu stejarul deschis sau cu metale mai strălucitoare. 

Pentru cei care nu sunt pregătiți să-și însuflețește interioarele în nuanța fructată, culoarea anului 2024 promovează liniștea, calmul, compasiunea și comunicarea.

Piersica Pufoasă vine cu două palete cromatice în completare, culori asociate, complementar care scot în evidență tonul principal și-l integrează. Primul este compus dintr-un amestec de delicii tentante, se numește „Libations” (ritual, cu sens mistic) și vorbește despre gusturi sofisticate și arome urbane moderne, tari și seducătoare. Al doilea se numește „Flavor-Full” și este un grup de nuanțe de bun gust al căror aspect distinct și izbitor se pretează la combinații de culori complexe și captivante. Peach Fuzz să fie!

sursa foto: pantone.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro