Acasa Grădină Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 262 vizualizari 14 minute timp estimat

Stropirea pomilor fructiferi primăvara este o parte importantă dintre activitățile de îngrijire, dar aceștia au nevoie de atenție pe toată perioada anului, indiferent de stadiul de vegetație în care sunt. Totuși, primăvara, intrarea în vegetație, înflorirea și perioada imediat următoare, implică cele mai importante lucrări. Calendarul pomicol urmărește fiecare etapă. Există lucrări și tratamente, pentru fiecare anotimp, scopul fiind prevenire și intervenția imediată în cazul în care apar probleme care să afecteze recolta de fructe. 

Scopul preventiv al stropirilor de primăvară

Într-o livadă aflată pe rod se execută, în medie, 4-5 stropiri într-un an. Acestea pot fi, alternativ, stropiri preventive sau tratamente de primăvară la pomii fructiferi. Stropirea pomilor fructiferi primăvara are în primul rând scop preventiv. Efectuate corect și la timp este esențiale. Procedurile de întreținere depind de: 

  • condițiile climatice; 
  • starea de sănătate a pomilor; 
  • bolile anii precedenți.

Lucrările preventive, respectiv stropirea pomilor fructiferi primăvara se execută în funcție de: 

  • tipul pomilor fructiferi; 
  • etapa de vegetaţie; 
  • vârsta plantaţiei; 
  • condiţiile climatice specifice zonei; 
  • prognoza meterologică; 
  • precipitații și starea pedologică; 
  • riscurile de îmbolnăvire a livezii; 
  • tratamentele efectuate în toamnă și iarnă.  

Deoarece pomii fructiferi nu intră în vegetație și nu înfloresc toți odată, fiecare având un ritm de vegetație propriu, stropirile se face raportat la ritmul acestora. Mai mult, niciun an nu seamănă cu altul, iar modificările reale ale evoluției climei impun adaptarea programelor de stropiri la parcursul pomilor. 

Programul stropirii pomilor fructiferi primăvara

Stropirea prunilor și a cireșilor se face la finele lui februarie – începutul lui martie, iar a merilor, perilor și gutuilor, în a doua jumătate a lunii martie. Trebuie avut în vedere și faptul că prunii și cireșii fac prima dată flori, în timp ce merii, perii, gutuii fac mai întâi frunze. Pentru caiși și piersici, strategiile sunt specifice, în funcție de soi și de gradul de aclimatizare al acestora. 

Pentru a realiza cu succes stropirea pomilor, este necesară folosirea unui aparat cu rezervor și pompă de presiune pentru pulverizare. Există aparate automate sau manuale. Și unele, și altele sunt la fel de eficiente. Cele automate sunt utile pentru livezi cu suprafață mare, în timp ce aparatele manuale, extrem de versatile, pot fi utilizate în gospodării nu doar pentru pomi, ci și pentru grădina de legume și straturile cu flori. 

Primul tratament al pomilor

Stropirea pomilor fructiferi primăvara , primul tratament se face obligatoriu după tăierile de primăvară și după ce se curăță livada. Tăierile îndepărtează ramurile uscate și bolnave. Ținând cont de faptul că tăierile au loc mereu după ce temperaturile diurne sunt pozitive la finalul lui februarie, prima stropire trebuie să aibă loc înainte ca pomii să intre în vegetație sau este înainte de crăparea mugurelui.  

Sunt folosite soluții pe bază de cupru, respectiv zeamă bordeleză (un amestec de piatră vânătă, numit și sulfat de cupru, neutralizat cu lapte de var stins). Poate fi folosit și uleiul horticol, obținut prin rafinare, din petrol. Stropirea pomilor primăvara cu piatră vânătă trebuie să evite pătrunderea în sol a substanțelor folosite. Se poate obține asta printr-o pulverzare foarte fină, rapidă, în cantități mine, dar astfel încât să acopere complet ramurile pomilor. 

Prevenirea transferului în sol depinde mai ales de aderanța pomilor la substanță. Pentru aceasta este esențial ca pomii să nu fie uzi, și să nu plouă cel puțin 48 de ore după stropire. Este necesar ca temperatura să fie pozitivă, atât ziua cât și noaptea următoare stropirii. Ar fi de dorit să nu fie ceață în acest interval. Cumulul acestor condiții este important și acesta este și motivul pentru care trebuie acționat imediat ce apare o fereastră potrivită.  

Bine de știut despre stropirea pomilor fructiferi primăvara

  • Stropirea pomilor fructiferi primăvara cu piatră vânătă, crește rezistența florilor la îngheț. 
  • Stropirile cu piatră vânătă trebuie evitate după pornirea pomilor în vegetație, pentru că poate arde lăstarii și frunzele.
  • Stropirile în perioadele de înflorire trebuie oprite, soluțiile putând afecta polenul și îndepărta polenizatorii.
  • Ulterior, se mai pot aplica tratamente, dar numai după căderea petalelor și formarea fructului. 
  • Perioada înfloririi, durează în medie 4-7 zile, este una foarte importantă, de care depinde viitoarea recoltă.   

Schemă tratamente pomi fructiferi – stropirea pomilor fructiferi primăvara

  • Calendarul stropirilor pentru sâmburoase (cireșe, vișine, pruni, caiși, piersici) este AICI
  • Calendarul stropirilor la semințoase (măr, păr, gutui), este AICI

Cei care folosesc substanțe chimice pentru tratarea sau prevenirea bolilor și dăunătorilor în livezi au obligația de a avertiza apicultorii, pentru ca aceștia să poată lua măsuri de protecție a roiurilor. Este obligatorie protejarea insectelor cu rol în polenizare, în condițiile în care unele dintre substanțele folosite la stropirile de primăvară (și nu numai) pot fi toxice pentru albine.

Tăierile de întreținere

Tăierile sunt cele mai importante lucrări de întreținere, după stropiri. La soiurile rezistente (măr, păr, prun), acestea se pot realiza în toate zilele cu temperaturi pozitive din timpul sezonului rece. În cazul pomilor sensibili (caiși, piersici, gutui), acestea se pot efectua după recoltare sau toamna după căderea frunzelor, pentru a oferi acestor pomi posibilitatea de a-și vindeca rănile provocate de tăiere, înainte de venirea perioadelor geroase. 

O altă serie de tăieri trebuie realizate atunci când se urmărește obținerea unor recolte bogate la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor, atât pentru pomii pitici, cât și pentru îndepărtarea ramurilor care nu produc rod, oferind un plus de suport celor utile. 

Întreținerea solului și fertilizarea

Fertilizarea solului se face începând cu finele lunii februarie, aceasta fiind cea mai indicată perioadă. Fertilizarea de toamnă, deși utilă, implică riscul unei intrări rapide în vegetație a pomilor, ceea ce poate duce la un risc crescut de expunere a florilor la episoade de îngheț, fapt care provoacă pagube importante sau care poate compromite pomii sensibili (caișii, piersicii și gutuii).

 Procedura de fertilizare se realizează mereu după tăieri și numai după ce ramurile uscate și  bolnave au fost îndepărtate și distruse și începe întotdeauna cu afânarea solului la nivelul superficial, manual sau cu o grapă, un motocultor sau un cultivator. Administrarea îngrășămintelor se face după topirea zăpezii, într-o perioadă ploioasă, pentru a favoriza admisia nutrienților în sol. În funcție de soiurile din livadă și de calitățile solului, se pot administra îngrășăminte specifice, care au ca scop completarea substanțelor nutritive din sol. 

Ca regulă general valabilă, solul pe care se dezvoltă pomi fructiferi are nevoie de un aport suplimentar de azot, potasiu și fosfor, dar cantitățile variază în funcție de tipul pomilor. 

O modalitate foarte bună de a întreține natural solul o reprezintă formarea și menținerea unei pajiști cu floră spontană. Aceasta nu doar că va atrage polenizatori, dar, prin cosire periodică, va furniza azot, flora spontană fiind capabilă să alimenteze solul cu azot atmosferic, astfel că nu vor mai fi necesare îngrășăminte azotate. În plus, o pajiște deasă creează un microclimat pentru specii insectivore și limitează proliferarea fungilor. 

Stropirea pomilor fructiferi primavara

Văruirea tulpinilor

Începând de la jumătatea lunii martie, trunchiurile pomilor pot fi date cu o soluție groasă de lapte de var. Acest tratament, pe lângă efectul estetic, are și un foarte util rol de protecție împotriva insectelor dăunătoare și rozătoarelor. Operațiunea este simplă, dar implică niște pași care trebuie urmați: 

  • trunchiul pomului se curăță cu o perie aspră, pentru a îndepărta insectele și ouăle acestora;
  • locurile unde scoarța este rănită se tratează cu soluții dezinfectante (de exemplu, cu piatră vânătă) și se pot bandaja cu mastic sau chit de grădină, pentru a avea protecție suplimentară; 
  • în soluția de lapte de var se pot adăuga fungicide naturale (obținute din ceaiuri concentrate de coada-calului).

Văruirea tulpinilor pomilor este o metodă care poate elimina necesitatea unor tratamente chimice, dacă este făcută corect și în fiecare primăvară. În timp, acest procedeu întărește scoarța pomilor și o face netedă, ceea ce oferă pomului imunitate în fața posibililor agresori naturali. 

Alte tratamente și îngrijiri pentru pomii fructiferi

Resturile căzute pe pământ se adună cu mare grijă și se îngroapă pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor  Dacă pe trunchiul pomului observi vreo zonă lipsită de coajă, este bine să bandajezi locul cu un amestec de var, aracet, sulfat de cupru și puțin insecticid pentru a te asigura că pe acolo nu vor intra boli sau dăunători.

Cu ocazia curățării pomilor primăvara se îndepărtează și inelele de clei sau cuiburile de omizi observate. Tratamentele cu fungicide și mai ales cele cu insecticidul uleios se fac prin îmbăierea pomilor, pentru a se forma astfel o peliculă protectoare pe suprafața acestora. 

Crengile rupte reprezintă o traumă severă pentru un pom, de aceea trebuie luate măsuri de prevenire a acestor situații prin rărirea poamelor în cursul vegetației sau fixarea de proptele sub ramurile prea încărcate de rod, prin scuturarea zăpezii depuse pe coroana pomilor care, din cauza greutății, poate duce la ruperea crengilor. Tratarea rănilor apărute la pomi din diverse cauze se face fără întârziere. O mare atenție trebuie acordată îngrijirii scorburilor.

👉 Calendar pomicol. Îngrijirea pomilor fructiferi

Îngrijirea pomilor fructiferi este obligatorie dacă urmărești obținerea unor recolte bogate și a fructelor sănătoase. Lucrările de întreținere nu sunt complicate, însă trebuie efectuate la timp, cu atenție și utilizând soluțiile și instrumentele potrivite.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro