Acasa Noutăți Construcția casei în regim propriu. Plan și materiale necesare

Construcția casei în regim propriu. Plan și materiale necesare

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 352 vizualizari 14 minute timp estimat

Construcția casei în regim propriu este o soluție aleasă frecvent în România, cu precădere pentru casele de vacanță și pentru cele din zona rurală. Avantajul opțiunii de a trece la construcția unei case în regim propriu sunt costurile mai mici. Dezavantajele sunt legate mai ales de obligativitatea respectării unor dispoziții din legislația referitoare la regimul construcțiilor. 

  • Planul lucrărilor
  • Etapele construcției unei case
  • Materiale necesare 
  • Costuri și surse de finanțare

Planul pentru construcția casei în regim propriu

Chiar și atunci – sau mai ales atunci – când optezi pentru construcția unei case în regim propriu este imperios necesară realizarea unui plan riguros, care să cuprindă ân mod detaliat fiecare etapă, începând cu studiul geologic al terenului, până la proiectul tehnic și arhitectural, precum și de la obținerea avizelor preliminare de construcție până la autorizația de construcție, dacă acestea sunt necesare. O parte din planul lucrărilor trebuie să cuprindă sursele de finanțare și să stabilească bugetul necesar și modalitatea de alocare a banilor.

În funcție de proiect, materialele de construcție variază. Există o specificitate anume pentru construcțiile din cărămidă și beton și o alta pentru cele realizate din lemn sau din prefabricate (de beton sau lemn). Pentru fiecare tip există un necesar de materiale specifice. O serie suplimentară de diferențe ale tipurilor de materiale de construcție reprezintă urmarea: 

  • regimului de înălțime ales;  
  • suprafeței construite; 
  • calitatății solului; 
  • condițiilor meteorologice caracteristice.

Este necesar a fi luate în calcul și avizele obligatorii pentru conectarea locuinței la utilități și nu trebuie omis că existența sau absența acestora influențează direct planul casei. De exemplu, lipsa accesului la rețeaua de gaze va determina alegerea modelului alternativ de încălzire a locuinței: cu lemne sau electricitate, ceea ce implică adoptarea planului de construcție. 

Pentru construcția unei case trebuie realizat: 

  • un proiect de construcție;  
  • planuri anexe pentru utilități (instalația sanitară, electrică și termică. 

Realizarea efectivă a construcției implică planificarea unui flux constant și adaptat ritmului lucrărilor pentru materialele de construcție. Fiecare etapă în sine are nevoie de o serie de materiale specifice care trebuie achiziționate în cantitatea necesară și depozitate corect, pentru a nu se deteriora și a-și pierde proprietățile, până la utilizarea lor efectivă. 

👉 Construcții fără autorizație. Ce ai voie să construiești

constructia casei in regim propriu

Etapele construcției casei în regim propriu

Este nevoie de o planificare foarte bine calculată a momentului în care sunt achiziționate materialele. Lucrările de construcție nu pot începe înainte de a obține avizele necesare, iar achiziționarea materialelor necesare pentru construcția unei case se face treptat, în funcție de fiecare dintre etapele construcției.  

Sunt necesare materiale diferite pentru toate fazele de construcție: 

  • la roșu – fundația, structura de rezistență și acoperișul;  
  • la gri – când sunt realizate compartimentarea interioară și montarea instalațiilor care furnizează utilitățile: apă, gaz, electricitate. și a instalației de încălzire, precum și a ferestrelor și ușilor; 
  • la cheie – cu toate finisajele interioare finalizate. 

Fundația casei

Construcția casei începe cu fundația acesteia, iar structura și adâncimea depind de cât de înaltă va fi casa și de calitatea terenului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesară existența unui plan de construcție care să fie riguros respectat. 

Ridicarea pereților exteriori 

Urmează și ridicarea pereților exteriori și turnarea planșeului care separă etajele, în cazul în care este o structură etajată. La final se construiește șarpanta acoperișului. 

Etapele următoare sunt: 

  • ridicarea pereților interiori; 
  • tencuirea zidăriei exterioare și interioare; 
  • montarea tocurilor pentru geamuri și uși; 
  • finalizarea acoperișului. 

Concomitent, se montează instalația electrică și cea sanitară de bază. Ultima etapă a construcției este reprezentată de finisaje, inclusiv cele ale instalațiilor sanitare, electrice și termice, ale spațiului verde și gardului. 

Între etapele de construire există o perioadă de pauză pentru a permite uscarea și întărirea structurilor realizate. Aceste intervale variază în funcție de calitatea materialelor utilizate și de condițiile meteorologice. 

materiale necesare la constructia casei

Ce materiale sunt necesare pentru construcția casei în regim propriu

Tipurile de materiale necesare depind de tipul construcției

Case din cărămidă și beton

Pentru construcția acestora sunt utilizate materiale clasice, după cum urmează: 

  • beton și beton de nivelare sau cu proprietăți izolatoare pentru fundație; 
  • stâlpi de susținere și distanțiere din beton; 
  • fier beton pentru armăturile structurilor de rezistență; 
  • conducte pentru utilități (canalizare, alimentare cu apă și gaz, conform proiectului de instalații) din polipropilenă sau alte materiale care să le ofere rezistență antiîngheț; 
  • hidroizolația (la terminarea fundației), alte izolații necesare realizate cu tencuieli izolatoare, spumă poliuretanică, membrană de polietilenă sau vopseluri acrilice izolatoare; 
  • cărămidă sau BCA, pentru structura pereților; 
  • grinzi și căpriori pentru mansardă și  acoperiș; 
  • țiglă sau tablă pentru acoperiș; 
  • accesoriile pentru sistemul pluvial (țevi, coturi, burlane, jgheaburi); 
  • izolația și hidroizolația acoperișului folosesc spumă poliuretanică și vată minerală; 
  • materiale specifice pentru montarea instalației sanitare și a celei electrice (cabluri, rezistențe, panou electric); 
  • instalația de încălzire (centrală termică pe gaz sau lemne, după caz, în funcție de utilitățile disponibile), cu toate elementele acesteia, de la centrala propriu-zisă la radiatoare sau sistemul de încălzire prin pardoseală; 
  • termoizolația exterioară cu polistiren (extrudat sau expandat) sau vată minerală (bazaltică sau de sticlă); 
  • materiale pentru finisarea interioară (gresie, faianță, parchet).

👉 5 lucruri esențiale despre construcția unei case în regie proprie de care este bine să ții cont, pentru că pot reduce costurile totale cu mai mult de 15-20%

Case din lemn 

Casele din lemn pot fi realizate diferit în funcție de caracteristicile și gradul de prelucrare anterioară a lemnului care este folosit. 

Astfel, poate fi utilizat lemn din bușteni sau lemn rotund, din grinzi de lemn sau din panouri prefabricate. O casă nu poate fi construită în totalitate din lemn, așa că va fi nevoie și de materiale pentru fundație, similare cu cele ale caselor din cărămidă și beton, fiind necesară realizarea hidroizolației complete. 

O caracteristică a caselor din această categorie este tratarea lemnului, pentru a i se oferi rezistență împotriva factorilor de mediu, a insectelor și, esențial, a focului prin ignifugare. În plus, instalațiile electrice și de încălzire pentru casele din lemn trebuie să respecte o serie de reguli de siguranță suplimentară și trebuie să fie omologate pentru astfel de construcții.

Materialele auxiliare sunt reprezentate din cofraje din lemn sau metal, schele și alte elemente care ajută la ridicarea și finalizarea construcției și pot varia de la o construcție la alta, pot fi reutilizate, dar implică totuși costuri de achiziție, transport și depozitare sau închiriere.

Materialele de construcție, marca și tipul de beton sau lemn, poziția elementelor de rezistență sunt stabilite în proiect pentru a oferi rezistență și durabilitate construcției, în funcție de suprafața, înălțimea și calitatea terenului. La alegerea materialelor este util a se găsi un raport ideal între calitatea și prețul acestora, dar trebuie luată în calcul și rezistența în timp a acestora. 

Costuri și surse de finanțare la construcția casei în regim propriu

Costul construcției trebuie să se încadreze în bugetul alocat. În costurile construcției trebuie incluse și cheltuielile pe care le implică documentația inițială, proiectul, organizare de șantier, dar și taxele pentru obținerea avizelor necesare. Există o împărțire ideală a costurilor din bugetul alocat. Circa 5% reprezintă proiecte și avize, 60% – costurile pentru materiale și manopera pe care o implică ridicarea casei la roșu, iar restul de 35% – finisajele și amenajarea finală. 

Costurile pot varia în funcție de resursele de timp alocate. Un șantier care este pus în conservare, de exemplu, pe perioada iernii poate implica și costuri suplimentare, în timp ce construcția continuă a casei, ideală în perioada aprilie-septembrie, când vremea este bună și caldă, poate aduce economii. 

Construcția casei în regim propriu implică, cu siguranță, efort și costuri, dar și un plan bine pus la punct. Dar satisfacția unei astfel de realizări este inegalabilă. La aceasta se adaugă beneficiile de a realiza o casă care este perfect adaptată nevoilor familiei și care reflectă personalitatea și stilul de viață al celor care o vor locui. 

👉 Programul Prima Casă 2024: ce facilități și beneficii ai

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro