Acasa CasăBaie Cum alegi tapetul pentru baie

Cum alegi tapetul pentru baie

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 234 vizualizari 13 minute timp estimat

Tapetul pentru baie este o soluție practică atât din punct de vedere al costurilor, cât și al rezultatului estetic. Există modele de tapet care sunt realizate din materiale rezistente la umezeală, ceea ce le face perfecte pentru a fi utilizate în baie. Care sunt acestea, dar și ce modele sunt indicate pentru pereții din baie, îți spunem în cele ce urmează, cu multe amanunte utile. 

De ce să pui tapet în baie?

Este foarte corect să te întrebi de ce ai alege să pui tapet în baie, în condițiile în care, în mod tradițional, pentru această încăpere există multe alte soluții de finisare pentru pereți. Tapetul în baie poate reprezenta o extravaganță, dar vine cu cel puțin trei avantaje majore care-l fac o alegere mai bună comparativ cu soluțiile clasice.

Soluțiile estetice pe care le oferă tapetul sunt mult mai diverse comparativ cu alte variante de finisaje. Mai mult, tapetul este o alegere inspirată în băile mici, în cele de serviciu și poate oferi variante de decor inedite, de exemplu fototapetul sau cel cu imagini 3D (despre care vorbim puțin mai jos). Practic tapetul poate răspunde la orice provocare de amenajare. 

Este mai ieftin comparativ cu variantele clasice. Totodată este mult mai ușor de montat, iar costurile manoperei mult mai mici. Unde mai pui și faptul că, dacă ai puțină răbdarea, te documentezi bine înainte îl vei putea monta singur sau cu ajutorul unor prieteni. Și-ți va fi suficient un weekend ca să finalizezi tot proiectul. 

Este mai prietenos cu mediul, pentru realizarea acestuia fiind necesar un consum mult mai mic de energie comparativ cu plăcile de faianță sau gresie.   

La aceste avantaje nete se adaugă și: 

  • Curățarea foarte rapidă și ușoară, fără urme și pete; 
  • Nu mucegăiește (dacă este ales corect, dacă folosești adezivii corespunzători și-l montezi corect); 
  • Nu formează depuneri de calcar; 
  • Foarte bună rezistență în timp; 
  • Acoperă toate imperfecțiunile pereților fără să fie nevoie de manopere intermediare. 

tapet pentru baie colorat vesel

Ce calități trebuie să aibă tapetul pentru baie

Din capul locului trebuie spus că, pentru baie (dar și pentru bucătărie) trebuie ales un tapet cu proprietăți specifice, diferite de cele ale unui tapet pentru pereții camerelor. În consecință tapetul pentru baie are caracteristici speciale, după cum urmează:  

  • Rezistența la apă. Capacitatea tapetului de a rămâne impermeabil este esențiale, dacă este folosit în zonele umede ale casei. 
  • Imun la mucegai. Aceasta este o altă calitate esențială pe care trebuie să o îndeplinească tapetul pentru baie. Proprietatea se poate susține prin folosirea unor adezivi speciali. Este un element la fel de important ca și alegerea tapetului în sine. 
  • Cauciucarea. O astfel de proprietate va permite scurgerea picăturilor de apă, evită absorbția umezelii în material și trecerea sa pe perete. Cauciucarea stratului superior se face prin aplicarea, din procesul de producție a unei folii de plastic rezistent sau includerea în compoziția tapetului a unor materiale care nu permite umezelii să treacă, dar care lasă peretele să respire.  
  • Lavabil sau superlavabil – un tapet lavabil sau ultralavabil se va curăța ușor, cu o lavetă umedă sau doar cu apă și săpun. Una din calitățile suplimentare ale tapetului pentru baie este că nu permite formarea peliculelor de murdărie. 

Un tapet de calitate, ideal pentru baie trebuie să fie rezistent la lovituri și zgârieturi – aspect foarte important în condițiile în care multe modele sunt structurate, iar, în plus, trebuie să aibă și proprietăți antimicrobiene. Se obține această calitate prin includerea unor soluții pe bază de argint în structura acestuia. 

Toate acestea sunt aspecte pe care producătorul trebuie să le menționeze ca fiind, sau nu,  proprietăți ale tapetului pe care-l alegi pentru baie și, eventual, bucătărie. 

tapet pentru baie din fibre de sticla

Ce tipuri de tapet se potrivesc în baie

Pentru utilizarea în zonele umede sunt recomandate a folosi tapet proprietăți specifice care-l face inert la acțiunea repetată a aburului și a umezeli. Aceste tipuri de tapet pentru baie sunt tratate cu substanțe care elimină riscul apariției mucegaiurilor. Suprafața acestora fiind acoperită cu o peliculă din plastic rezistent. 

Dacă alegi o astfel de variantă ia în calcul că vei avea nevoie de aditivi speciali pentru a lipi efectiv tapetul, care sunt realizați pe bază de silicon și care au înglobate substanțe cu proprietăți hidrofobe. 

 În general, pentru baie sunt recomandate două tipuri de tapet: 

  • Tapet din vinil. Acesta are stratul exterior acoperit cu o peliculă de vinil ceea ce-l face impermeabil. Vinilul îl face rezistent la decolorare și permite curățarea ușoară. Totodată îi menține forma, astfel că nu se va ondula sub acțiunea apei și umezelii. Reușita depinde de modul în care este aplicat și de corecta sigilare a zonei de îmbinare a foilor de tapet. O calitate aparte a tapetului din vinil este că acesta poate fi folosit și pe un perete deteriorat sau crăpat, deoarece au o suprafață structurată și, prin urmare, acoperă denivelările peretelui.
  • Tapet din fibră de sticlă – este realizat prin fibre rezultate prin topirea sticlei. Este o alegere ideală pentru baie și are numeroase avantaje. Rezistă bine la uzură, se curăță ușor chiar și cu produse agresive, nu emană substanțe toxice, are un risc redus de igrasie și mucegai. La acestea se adaugă faptul că permite pereților să respire. Un avataj este și că se aplică direct pe tencuială, beton, gips carton, fără a fi necesară gletuirea acestora. Una dintre calitățile tapetului din fibră de sticlă este aceea că poate fi vopsit, fără să fie necesară desprinderea lui, proprietățile de bun izolator fiind menținute. 

tapetul pentru baie tridimensional

Ce model alegi pentru tapetul din baie

În mod evident, tapetul pentru baie îl alegi în funcție de stilul de amenajare din baie. Una dintre beneficiile care fac din acest tip de tapet o opțiune bună este diversitatea de modele și culori. Aceasta îți permite identificarea soluției optime. Principalele modele de tapet sunt: 

  • Tapet 3D. Acesta oferă impresia de spațiu, prin crearea unei iluzii vizuale. Este potrivit în băile mici, dar trebuie avută mare grijă la alegerea modelului pentru a nu obține un efect contrar celui urmărit. În băile mari este o alegere mai mult decât inspirată și poate crea un decor fabulos. 
  • Tapetul simplu. Modelele clasice de tapet sunt cele mai populare pentru că oferă un decor minimalist simplu de adaptat la orice tip de amenajare pentru orice dimensiune ar avea camera de baie. 
  • Tapetul cu motive florale.  Aceasta este varianta romantică a amenajării, potrivită pentru băile mari, luminoase. Alege modele cu flori mari pentru băile mari. Asociază-l cu tapetul cu dungi pentru un decor boho. Folosește modele florale mici, în tonuri pastelate, pentru băile mici. 
  • Tapetul cu aspect de piatră și marmură. Această variantă oferă un aspect elegant somtos băii și este o alegere potrivită indiferent de dimensiunea băii, dar trebuie armonizată cu restul elementelor funcționale din încăpere. 
  • Tapetul cu dungi. Fie că alegi dungile orizontale (ideale în băile mici) fie pe cele verticale (potrivite mai ales în băile mari) dungile sunt un element inspirat și elegant. Evită dungile groase în băile mici, pentru că vor satura vizual spațiul.

Tapetul de baie peste faianță

Aceasta este dintre soluțiile ideale dacă vrei să renovezi baia în cel mai simplu mod cu putință. Foliile de tapet se pot aplica doar pe suprafața fliselor, doar a unora dintre acestea, sau continuu. Tapetul structurat are grosime de câțiva milimetri și poate schimba baia rapid. Vei revitaliza decorul ușor și complet. Marele beneficiu este că u va mai fi nevoie să îndepărtezi plăcile de faianță. 

Alegerea tapetului pentru baie este o soluție perfectă, dacă dorești să schimbi aspectul acestei încăperi fără mult efort. Tapetul are o rezistență bună în timp, se montează și se curăță ușor. Foarte important, este accesibil și creează un efect spectaculos în baie.

👉 Oglinda de baie. Mici secrete pe care nu le știai

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro