Acasa Grădină Aprilie în grădină

Aprilie în grădină

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 311 vizualizari 13 minute timp estimat

Aprilie în grădină este o lună plină. De fapt, nu-ți ajunge timpul pentru câte sunt de făcut. Activitatea este cu atât mai intensă și mai laborioasă cu cât grădina pe care o îngrijești este mai mare. Dar, indiferent de suprafața, poți face lucruri minunata în aprilie în grădină, iar cele de mai jos sunt o bună sursă de inspirație, la care se adaugă și câteva sfaturi bune, pentru a te putea organiza mai ușor. 

aprilie in grădina

Ce plantezi în aprilie în grădină

O listă cu ceea ce se poate semăna direct în grădină în aprilie. Practic este suficient să pregătești terenul, să amenajezi paturile pentru legume și să faci cuiburile unde pui semințe. Mai departe soarele, apa și vântul vor fi aliații tăi. 

Prima decadă a lunii aprilie este foarte aglomerată, dar pentru mulți și cea mai plăcută, pentru că este clar că avem în față un nou sezon în care munca în grădină se va întoarce înzecit cu  folos. Între 1-10 aprilie vei putea semăna direct în parcelă, în grădină ridichi de vară, cartofi timpurii, mărar. 

A doua decadă a lui aprilie în grădină

  • Dovlecel – se poate semăna direct în grădină începând cu 15 aprilie și până pe 10 mai
  • Dovleac – are perioada optimă de semănat în cuiburi între 20 și 30 aprilie.
  • Fasole de arac – semințele se pun în cuib din 15 aprilie încolo, ideal până la mijlocul lui mai, ca să ai timp să se usuce boaba. Cuiburile pentru recoltat păstăi se pun mai târziu. 
  • Morcovi – începând cu 20 aprilie și până pe 10 mai
  • Pepenii cu coajă verde – îi poți planta între 25 aprilie și 15 mai
  • Pepeni galbeni – tot așa, între 25 aprilie și 10 mai
  • Sfecla roșie timpurie – între 1 și 10 aprilie
  • Busuiocul – poate fi semănat direct din semințe pe tot parcursul lunii aprilie

👉 Leușteanul este deja plantat și deja ar trebui să te poți bucura de recoltarea a câtorva frunze. Este însă important să protejezi planta, mai ales dacă este în primul an de viață, iar rădăcina abia s-a prins.

aprilie in gradina 

Ultima decadă a lui aprilie

După 20 aprilie este momentul bun pentru a semăna sfecla roşie, porumb pentru fiert și toate plantele aromatice pe care le dorești. Dacă ai spațiul suficient sau doar ai în plan câteva cuiburi sau zone mici din parcelele tale, aprilie este ideală pentru asemăna direct în grădină, în aer liber mazăre, spanac, castraveți, dar și pentru a pune răsaduri de conopidă, varză, țelină și praz.  

Dacă solul este bun, parcela este parțial acoperită sau ai garanția că nu vor mai fi temperaturi sub 5 grade, poți pune direct semințe de conopidă, varză, praz. 

Se plantează firele de răsad de ardei – de toate tipurile, inclusiv gogoșari și ardei iuți între 25 aprilie și 20 mai. Răsadurile de roșii se plantează după 25 aprilie, în grădina deschisă. Poți face asta până în 15 mai. Nu există diferențe foarte mari între cele plantate mai devreme și cele mai întârziate, pentru că ritmul de creștere se uniformizează fiind major dependent de căldură și durata zilei. Tot după 20 ale lunii poți pune în grădină răsadurile de vinete. 

Bine de știu! 

Orientează-te după ritmul de vegetație. Datele din calendar sunt doar orientative și de multe ori nu se potrivesc cu mersul real al vremii.  

Un criteriu bun este să iei în calcul floarea prunilor. Când aceștia înfloresc este perioada bună de plantare pentru tot ce se poate pune în grădină, înainte de 20 aprilie. Când înfloresc merii, lasă să treacă alte 2-4 zile și poți trece la plantarea răsadurilor. 

La fel de bine este să știi că fiecare tip de sămânță va germina și va răsări și dacă o vei pune puțin peste limita maximă indicată. 

Aprilie în grădina cu flori

Aprilie face mereu spectacol în grădina cu flori. Ce înflorește în aprilie? 

Liliacul, bucuria lunii aprilie în grădină

Poate unul dintre cei mai iubiți arbuști cu flori, cu rol eminamente de decor, liliacul este bucuria lunii aprilie. Alb, mov, în mai multe nuanțe, batut sau cu flori simple, liliacul este un spectacol.

Arbustul are nevoie de foarte puțină atenție, crește bine în aproape toate tipurile de sol, suportă și seceta și canicula și este o generoasă sursă de hrană pentru albine, fluturi și alte insecte.

Printre cele mai frumoase specii de liliac, diferite prin coloritul şi dimensiunea florilor, se numără Primrose, Congo, Tinkerbelle, President Lincoln şi Sensation.

Lăcrămioarele

Pe numele oficial Convallaria majalis, lăcrămioarele sunt delicate și parfumate și fac parte dintre florile perene din grădină, dacă le acorzi puțină atenție. Un mare avantaj pe care îl au aceste delicate și parfumate flori este acela că iubesc locurile umbrite și umede, astfel că poți acoperi zone din grădina unde alte flori nu s-ar simți deloc bine. 

Lăcrămioarele cresc bine și în solul din grădina, dar se simt bine și în ghivece. Bine îngrijite, lăcrămioarele vor înflori la finele lui aprilie, dacă vreme e caldă sau în mai în primăverile mai reci, dar și în toamna, prin octombrie, a două oară, mai ales dacă vremea este caldă și umedă. 

Poți plantă lăcrămioarele la baza arbuștilor deși, sub liliac și imediat lângă borduri, ziduri și garduri sau în oricare alte locuri umbrite, iar plantele se vor dezvoltă frumos mai mulți ani în șir.

Bujorii, spectacolul lui aprilie în grădină

Spectaculoși, parfumați și extrem de iubiți, bujorii înfloresc la finele lunii aprilie. Bujorii de grădina sunt cel mai des roz, dar există și bujori albi, roșii sau galbeni. Au fost bujori care au făcut flori din aceiași rădăcina chiar și 50 de ani la rând. Bujorii de grădina au flori luxuriante, înalte și relativ rezistente.

Dacă sunt plantați corect, în solul potrivit, bujorii de grădina vor crește singuri cu apă de ploaie, căldură și lumina și te vor bucură în fiecare an cu florile lor fantastice. 

Sânjeneii (iriși)

Stânjeneii fac parte dintr-o familie care are circa 150 de specii. Sunt plante cu rizomi groși și cărnoși, cu muguri din care cresc frunze lungi și tulpini care pot ajunge până la un metru, ceea ce face din stânjenei o floare minunată pentru grădină. Florile seamănă puțin cu orhideele și de cele mai multe ori sunt albastre, dar pot fi și roz, galben sau în combinații de indigo cu alb și galben cu auriu.

Stânjeneii sunt foarte puțin pretențioși. Bulbii se pun în pământ afânat, calcaros și ușor drenabil, în zone aflate în plin soare. Are nevoie de multă apa în perioadă de înflorire.

margarete

Margaretele

Printre florile lunii aprilie sunt margaretele. Simbol al copilăriei și simplității frumoase , margaretele sunt o bucurie și alegerea perfectă pentru un buchet de flori de primăvară sau pentru a le plantă în grădina.

Margareta este „sora” mai mică a Florii Soarelui, iar cele mai populare trei soiuri sunt: margarete Shasta, margarete africane și gerbera. Margaretele Shasta au petale albe și centre galbene luminoase, se găsesc cel mai adesea în grădini sau poienițe. Margaretele africane cresc aproape de sol și au flori portocalii, galbene, piersicii sau albe.

Și toate aceste sunt doar câteva. Adaugă pe lista cu flori ale lunii aprilie panseluțele, crinii, caldărușele, levănțica, garofițele. 

👉 Bulbii de primăvară, adică florile de care te vei bucura în grădină la toamnă se plantează în aprilie. 

Aprilie în grădină mai înseamnă, în multe zone și îngrijirea gazonului, lupta cu buruienile și deseori și prima coasă, mai ales dacă nu ai făcut asta în toamnă. Dar, nu cosi niciodată iarba din curte înainte să treacă păpădiile. Sunt prima hrană consistentă a albinelor. Polenul păpădiilor este foarte hrănitor și o binefacere pentru polenizatoare. 

Bine de știut!

În livadă, păpădiile sunt un beneficiu dublu. Aceste plante din flora spontană sunt excelente fixatoare de azot. Florile păpădiilor atrag polenizatori, care vor contribui la polenizarea pomilor fructiferi.

Sursa foto: https://unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro