Acasa Idei practice Grădinăritul și senzaționalele beneficii pentru minte și trup

Grădinăritul și senzaționalele beneficii pentru minte și trup

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 471 vizualizari 18 minute timp estimat

Grădinăritul are beneficii senzaționale pentru sănătate. Este una dintre cele mai utile activități fizice. În plus, grădinăritul este tonic, face bine la trup și minte, în egală măsură și, la modul concret te ajută să trăiești mai mult și să te bucuri de viață. Un alt argument în favoarea grădinăritului este acela că este aducător de mari satisfacții!

  • Grădinăritul și marile lui beneficii
  • Grădinăritul, cea mai benefică activitate fizică
  • 10 sfaturi mici ca să devii grădinar cu experiență
  • Cum îți faci grădină, ca să te ocupi de grădinărit

Grădinăritul și marile lui beneficii

Nu o spunem noi, ci medicii, psihologii și oamenii de știință: grădinăritul este cea mai sănătoasă activitate pentru trup și minte! Grădinăritul trebuie abordat ca un hobby și dacă este practicat constant – două-trei ore pe zi, în perioada caldă din an, este un veritabil antidot pentru stres, tensiune arterială crescută, funcționează ca un veritabil antidepresiv și susține activitatea cardiacă.

Considerat o experiență senzorială complexă, grădinăritul permite oamenilor să se conecteze la starea primară. Lucrul în grădină are și alte recompense, mai puțin spirituale. În afară de faptul că ocupația poate fi o sursă de produse proaspete și sănătoase.

Un studiu făcut recent în Olanda sugerează că cei care au ca hobby grădinăritul pot lupta cu stresul mai eficient decât cei care practică alte activități de agrement și relaxare. După finalizarea unei sarcini stresante, două grupuri de oameni au fost instruiți fie să citească în casă, fie să grădinărească timp de 30 de minute. După aceea, grupul care și-a petrecut timpul în grădină a raportat că este într-o dispoziție mai bună decât grupul de lectură. Și nu s-au înșelat: cei ce au format primul grup aveau un nivel mai scăzut de cortizol, hormonul stresului.

Grădinăritul, terapie antistres

Societatea în care trăim azi ne obligă la un stres continuu, ne solicită la maximum capacitatea de concentrare (traficul, jobul, activitățile curente, lupta cu timpul, telefoanele mobile și sistemele de comunicații pe care folosim), dar capacitatea omului de a face față la toate acestea este limitată. Când se atinge un punct de maxim, devenim iritabili, greșim, suntem super-stresați, tensionați și supuși unor presiuni care ne fac rău. Specialiștii numesc această stare ca fiind „oboseala capacității de a fi atenți”, iar cea mai bună refacere este activitatea relaxantă pe care o implică grădinăritul. 

Pentru lucrul în grădină nu este nevoie de concentrare, odihna este activă, relaxarea este combinată cu efortul fizic susținut, dar moderat. Cu alte cuvinte, munca în grădină este calea ideală de relaxare și recuperare nervoasă.

Sunt medici care recomandă ca terapie grădinăritul persoanelor dependente de antidepresive. În plus, grădinăritul te scoate la aer proaspăt și la soare, îți pune sângele în mișcare. Săpatul, plantatul, plivirea și alte sarcini repetitive care necesită forță sau întinderi sunt forme excelente de exerciții fizice, în special pentru persoanele care resimt exercițiile mai viguroase ca fiind o provocare, precum persoanele mai în vârstă, cu dizabilități sau care suferă de dureri cronice. Grădinăritul poate preveni demența senilă sau chiar poate opri evoluția bolii.

Nu în ultimul rând, grădinăritul și simpla îngrijire a câtorva legume poate să te îndemne să mănânci mai sănătos, dar poate influența pozitiv și percepția față de tot ceea ce înseamnă natură. Nu există bucurie care să poată fi comparată cu aceea de a culege roșii din planta pusă în pământ cu mâinile tale!

👉 Orice grădinar priceput trebuie să știe totul despre trandafiri, pentru că îngrijirea lor este prima lecție de grădinărit avansată.

gradinaritul

Grădinăritul, cea mai benefică activitate fizică

♠ Toată lumea se pricepe la grădinărit. Nu-i lăsa pe grădinarii mai experimentați să te convingă că nu te pricepi. Oricine poate crește o plantă!

♠ Nu e nicio magie când vine vorba de cultivarea plantelor – plantele cresc pentru că asta fac ele. 99% din abilitățile necesare unui grădinar ține de o anumită atitudine încrezătoare că lucrurile vor merge bine. Restul este o „brumă” de cunoștințe.

♠ Nu există persoane cărora le „trăiesc plantele” și persoane care le omoară. Până și celor mai experimentați grădinari le mai moare din când în când o plantă.

♠ Plantele vor să crească – asta fac ele. Nu au inhibiții. Spre deosebire de oameni, nu suferă de zile proaste și nu sunt supărăcioase. Le interesează doar supraviețuirea.

Plantează orice, cu bucurie!

♠ O mână de semințe de busuioc aruncate într-un ghiveci pe pervazul de la bucătărie nu se va împiedica de faptul că nu le dai atenție cu zilele – vor încolți foarte repede, dacă le pui un pic de apă.

♠ Experimentarea este esențială dacă vrei să înveți ceva despre grădinărit. Doar pentru că nu a mers prima dată nu înseamnă că nu va merge a doua oară. Învață unde ai greșit și încearcă din nou.

♠ Este posibil, în orice condiții de locuire, să creezi un spațiu extern sau intern în care să crești plante.

♠ Oricât de mic sau înghețat ar fi un balcon, un pervaz sau chiar și locul de lângă ușa de la intrare, toate aceste spații pot fi utilizate la maximum pentru a le înfrumuseța cu plante și ierburi aromate (acestea au avantajul că pot fi folosite și la bucătărie).

♠ Capacitatea de a întreține un ghiveci cu cyclamen în sufragerie, spre exemplu, nu are nimic de-a face cu banii pe care îi ai în buzunar, cu stilul de viață sau cu priceperea. Trebuie doar să știi să nu uzi planta prea mult – îi place umezeala, dar nu și apa stătută în farfurioară.

Nu doar cei cu grădină proprie sunt grădinari! 

♠ Nu trebuie să ai o grădină ca să cultivi ierburi aromate sau legume. Dar, dacă ai o grădină, este o crimă să o lași neîngrijită!

♠ Un balcon și un pervaz se pretează foarte bine – busuiocul, rozmarinul, pătrunjelul, ba chiar și roșiile sau ardeii iuți pot fi cultivați din semințe, mai întâi sub formă de răsaduri, în interior, apoi mutate, pe măsură ce se încălzește, în spațiile deschise sau semi-deschise. Toate acestea vor crește aproape singure în grădină!

♠ Plantele îți fac viața mai frumoasă – cumpără-ți un ghiveci cu flori când te simți bine sau când te simți deprimat, când vrei să te răsfeți sau când vrei să-ți înfrumusețezi un colț anume din casă.

👉 Aprilie în grădină și câteva idei ca să fii productiv

gradinarit

10 sfaturi mici ca să devii grădinar cu experiență

Se spune că cei care se ocupă de o grădină de zarzavaturi sau doar de flori își prelungesc viața cu cinci ani. Grădinăritul este tonic, relaxant, mobilizează multe grupe de mușchi și este aducător de mari satisfacții, poate fi un hobby, sau o muncă făcută pentru a câștiga bani.

Cele câteva sfaturi te pot ajuta să devii priceput! 

Instrumentele potrivite. Investește în scule și unelte pentru grădină. Cresc mult randamentul pentru munca în grădină. Cumpără mereu instrumente și unelte de calitate. Chiar dacă sunt mai scumpe, acestea durează mult mai mult, comparativ cu cele ieftine.

Ține uneltele în același loc. Organizează un loc pentru a păstra uneltele. Locul trebuie să fie uscat, ferit de rozătoare și, dacă se poate, bine ventilat pentru a preveni mucegaiurile. 

Tunde pomii și arbuștii de cel puțin două ori pe an. O tundere este pentru formarea și stimularea înfloririi și se face înainte ca mugurii să crape, a doua este pentru întreținere, atunci când este nevoie.

Udă plantele numai dimineața. În cursul zilei, soarele și apa împreună cresc riscul apariției manei, care arde frunzele și strică plantele. Udate dimineața acestea vor folosi apa, în cursul zilei, când sub efectul luminii solare, vor crește. Și udarea seara poate provoca boli, astfel încât trebuie evitată. Plantele se pot uda seara doar în zilele cu cer acoperit și vânt.

Să fii grădinar, înseamnă să fii proactiv! 

Ține buruienile sub control. Buruienile seacă pământul și sufocă plantele. Folosește ierbicide sau soluții naturale, dar niciodată în exces. Cea mai eficientă cale este ruperea periodică a buruienilor, mai ales într-o grădină mică.

Nu lăsa dăunătorii să se înmulțească. Există tendința de a trece cu vederea prezența dăunătorilor care pot infecta plantele cu unele boli. Prin urmare, ori de câte ori observi unele probleme trebuie să intervii imediat.

Nu exagera cu îngrășămintele. Fie că sunt naturale, fie că sunt chimice, nu exagera cu folosirea îngrășămintelor. Acestea pot dăuna plantelor și pot strica calitatea solului. Dozele de îngrășământ trebuie strict respectate.

Ferește grădina de animalele de companie. Câinii și pisicile au tendința să atenteze la grădina ta. Poți ține animalele la distanță pulverizând o soluție concentrată de ardei iute, la limita zonei unde nu vrei să ajungă câinele sau pisica ta. Protejează-ți ochii și ține departe animalele o zi după ce aplici soluția. Soluția este un ceai concentrat de ardei iute (5-6 ardei iuți mărunțiți la un litru de apă).

Ai grijă de sol. Calitatea solului este esențială pentru bunăstarea grădinii. Prin urmare, trebuie să ai grijă de sol. Evită săpăturile prea adânci, aratul excesiv, excesul de chimicale și evită să plantezi mai mulți ani la rând aceleași plante în același loc pentru că vei sărăci pământul.

Urmărește calendarul. Lucrările în grădină au regulile lor, iar a respecta calendarul grădinarului este unul din cele mai bune 10 sfaturi pentru grădinărit. Planificarea te ajută să fii organizat și să le faci pe toate la timp. Dacă vei respecta calendarul pentru grădinărit, ai mari șanse să eviți dăunătorii și să ai o grădină înfloritoare.

👉 Nu totul este mereu perfect, așa că îți va fi util să treci în revistă cele mai mari greșeli de grădinărit, ca să știi să le eviți

om care se ocupa de gradina

Cum îți faci grădină, ca să te ocupi de grădinărit

Vrei o grădină în jurul casei, dar aparent totul pare foarte complicat. Iată câteva sfaturi bune și simple care te vor ajuta și te vor îndemna să-ți faci grădină.

Dacă spațiul grădinii este unul mare, se poate alege pentru delimitarea lui plantarea unui gard viu. Pentru spații mici, pot fi aleși arborii pitici, care înconjoară viitorul spațiu verde. Perioada ideală pentru proiectarea unei grădini este octombrie-aprilie. Mulți arbori au nevoie doar de soare pentru a crește, deci nu va fi necesar niciun fertilizator ci doar un pământ curat și apă.

Perioada de acomodare a arbuștilor ornamentali este de maxim trei luni, deci nu intrați în panică dacă după o lună nu observați nicio schimbare la ei.

Alege un punct central

Orice grădină va avea un punct de focalizare, pentru un design armonios. În general, focalizarea se face în centrul grădinii, fie printr-un element decorativ fie printr-o plantă sau arbust, care imprima stilul spațiului verde. Pentru spațiile mici, focalizarea poate fi făcută și în altă parte decât în centrul grădinii. Locul ideal este acela care atrage cel mai bine atenția atunci când privim spațiul nostru de relaxare.

Poți opta și pentru flori în ghivece, dar soiurile alese vor fi cele care rezistă oricăror transformări ale vremii. Culorile punctului de focalizare vor contrasta cu restul grădinii.

În funcție de proiectul fiecărei grădini, poți alege ca plantă centrală o specie de flori roșii de pădure sau arbori fructiferi. Pentru o bună focalizare a acestui punct al grădinii, el va fi delimitat de restul grădinii fie prin colorit fie prin frumusețe.

Alege plante diferite

Pentru o grădină armonioasă, tipul plantelor alese trebuie să fie diferit. Diversitatea devine astfel foarte importantă și pentru ca grădina să nu se transforme într-un loc fix, lipsit de viață și schimbare, va trebui să alegem cu atenție plantele din ea. Florile mari vor fi alternate cu cele mici și suple. Frunzele groase, în abundentă, obosesc privirea și ele vor fi alternate cu plantele mici, suple și cu multe flori.

Culorile de bază pentru orice grădină sunt roșul, galbenul și albastrul. În plan secund, coloritul grădinii va fi completat de flori verzi, portocalii și violete, dar în cantități reduse.

Contrastele în grădină vor fi realizate fie din flori cu nuanțe apropiate fie numai din flori de culori diferite. Pentru grădinile monocromatice, cantitatea este cea mai importantă. Astfel, pentru fiecare parte a grădinii vor fi alese combinații de culori puțin diferite, dar în cantități mici. Dacă grădina monocromatică nu este pe gustul tău, poți alege două culori predominante pentru ea, pe care să le combini armonios.

Pentru fiecare parte a grădinii, nu puteți alege mai mult de trei culori care să contrasteze puternic. Mai mult, formele florilor vor fi și ele diferite, dar imaginea finală va trebui să fie una armonioasă.

În alegerea coloritului grădinii, un factor important este și vecinătatea ei. În funcție de culoarea gardului sau a casei înconjurată de grădină, florile vor fi alese cu gust, pentru a nu obosi privirea.

Mai departe, totul ține de ambiția ta, de cât timp poți acorda grădinii și de gusturile tale.Spor la grădinărit! 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro