Acasa Grădină Totul despre trandafiri – lecție de grădinărit

Totul despre trandafiri – lecție de grădinărit

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 397 vizualizari 22 minute timp estimat

Demersul de a spune totul despre trandafiri, într-un singur articol este unul foarte curajos. Așa că o să fim onești și o să recunoaștem că din cele ce urmează vei afla aproape totul despre trandafiri, dar suficient de multe pentru a te putea bucura de tufe spectaculoase, cu flori multe, din mai până târziu în toamnă.  

Frumusețea fără egal a trandafirilor, culorile și parfumul lor sunt principalele motive pentru care îi iubim și-i îngrijim cu drag și pasiune în grădinile noastre. Plante perene, extrem de rezistente și foarte prolifice, trandafirii fac parte din genul Rosa al plantelor Rosaceae. Cu o varietate impresionantă de forme, dimensiuni și culori, trandafirii își găsesc loc în orice grădină, fie că sunt din soiuri nobile, altorite, sau dintre cele populare, fie că formează tufe sau sunt cățărători. 

  • Tipuri de trandafiri
  • Cele mai populare soiuri de trandafiri
  • Totul despre trandafiri – plantarea 
  • Totul despre trandafiri – butașii de primăvară
  • Totul despre trandafirii de grădină
  • Cum alegi trandafirii potriviți pentru grădina ta
  • Totul despre trandafirii urcători

Tipuri de trandafiri

Există multe tipuri de trandafiri, cu creșteri foarte diferite. O amplasare inspirată și o tovărășie bună pentru trandafiri sunt de dorit dacă vrei ca aceștia să strălucească și să prolifereze în grădină. 

Genul Rosa are peste 300 de specii și câteva mii de soiuri, create de-a lungul secolelor. Fiecare varietate de trandafiri are o serie de caracteristici comune, în timp ce altele sunt unice și proprii fiecărui soi în parte. Unii trandafiri înfloresc repetat, de primăvara până la prima brumă, alții fac flori mai rar, unii sunt foarte pretențioși, în timp ce alții sunt incredibil de simplu de întreținut. 

Cele mai cunoscute specii sunt cele tradiționale, trandafiri cățărători, poliantha de tip tufă, hibrizi, trandafiri englezești sau Floribunda. În ciuda numărului foarte mare de varietăți, trandafirii se împart în doar trei categorii: 

  1. Trandafirii de grădină din soiurile vechi. Florile sunt mici și înfloresc doar de trei-patru ori pe parcursul unui sezon. Înfloresc în valuri, astfel că, după o repriză de înflorire, urmează o pauză de circa două-trei săptămâni, apoi vor apărea din nou boboci. Florile sunt rezistente, durează mult, iar planta în sine, practic, nu are dăunători. 
  2. Trandafirii sălbatici.  Nu au fost niciodată supuși la hibridizări, altoiri sau încrucișări. Florile sunt mici, au doar cinci petale și sunt aproape mereu roz, ceva mai rar albi, foarte rar galbeni și, cu totul și cu totul întâmplător și extrem de rar, roșii. 
  3. Trandafirii de grădină hibridizați prin altoire și încrucișări. Înfloresc continuu, planta va avea concomitent boboci, flori mature și flori epuizate. Florile sunt mari, cu o diversitate de culori: alb, roz, roșu, galben, portocaliu, mov, uneori, cu nuanțe combinate. Au parfum discret și sunt mai puțin rezistenți la bolilor și dăunătorilor. 

👉 Există și o varietate de soiuri de trandafiri pitici, fiecare având caracteristici proprii: culoare, înălțime maximă și nevoi specifice. Totuși diferențele în ceea ce privește condițiile de cultivare sunt sensibil asemănătoare cu ale trandafirilor clasici. 

Trandafiri urcători (cățărători)

Există trandafiri urcători cu crengi foarte lungi și flexibile și o altă categorie cu crengi mai puternice și creștere mai modestă. Primii trandafiri nu se pot descurca fără suporturi, pe care se leagă lăstarii. De notat că aceștia nu au sisteme de „agățare”, precum vița sălbatică, de exemplu, dar, ghidați și legați de elementele de susținere, cresc prodigios. Ceilalți au nevoie doar să găsească un sprijin. 

Dacă sunt ajutați pot ajunge cu pergole și spaliere pot ajunge la 4-5 metri înălțime. Trandafirii cățărători produc mai multe flori pe segmentele orizontale, comparativ cu cele verticale.

Trandafiri arbuști

Aceștia sunt cei care nu cresc doar pe verticală, ci fac tufe frumoase, arată foarte bine plantați în spații mari. Trandafirii de arbust sunt spectaculoși și pot ajunge la 3-5 metri înălțime. Tunși și modelați, pot lua forma unui veritabil copac cu trandafiri. Sunt foarte rezistenți la ger și îngheț, dar este destul de dificil de ajuns la forma finală, cu adevărat spectaculoasă.  

Trandafirii tufe

Aceștia au tulpini lungi și produc flori în vârful ramurilor sau pe ramificații. Florile au un număr variabil de petale, de la 30 la 50, dar mereu un număr par de petale. Acestea sunt fine și își păstrează aromele, când sunt uscate. Din categorie fac parte trandafirii de dulceață și cei pentru ceai și există mii de variante hibride. 

Trandafirii pitici

Trandafirii pitici sau miniaturali sunt un soi hibrid, adaptat la o evoluție foarte bună în ghivece. Pot sta și în grădină, unde nu vor crește mai mult de 30 de centimetri. Au flori mici, sunt rezistenți, dar suportă mai greu gerurile și înghețul, pentru că rădăcinile se află destul de mult la suprafață. Unele specii sunt parfumate, dar cele mai multe nu au miros. 

👉 9 curiozități despre trandafiri

totul despre trandafiri

Cele mai populare soiuri de trandafiri

Am făcut o listă scurtă cu cele mai populare soiuri de trandafiri, perfecte pentru grădini. Toate aceste soiuri de trandafiri înfloresc din luna mai până la primul îngheț și pot fi plantați primăvara sau, cel mai bine, toamna. Aceste soiuri de trandafiri  sunt ușor de cultivat și au o gama coloristică vastă, diverse forme și parfumuri. 

Pinguin este un trandafir frumos și viguros, cu flori mari albe cu umbre de crem și roz. Înflorește din cursul  lunii  mai până toamna târziu.

Honey Vanilla are culoarea vaniliei, este un trandafir cu înflorire repetată, are flori grupate mari, rotunde, cu multe petale, ușor parfumat. Florile supraviețuiesc cel puțin 12 zile după ce au fost tăiate, în apă. Este rezistent și foarte decorativ. Se poate înmulți ușor prin butași, crește repede și poate forma tufe extrem de frumoase.

Trandafirii de Damasc sunt considerați printre cei mai vechi, fiind originari din timpurile biblice. Sunt două soiuri, unul de vară, altul de toamnă, care înfloresc în anotimpul respectiv. Din petale se extrage ulei esențial și se poate face dulceață. Soiul cel mai bine adaptat la condițiile climatice din România este Rosa Damascena Mill. Există multe soiuri rezultate prin altoire din Trandafirul de Damasc, multe dintre ele extrem de spornice și foarte rezistente.

Trandafiri din Persia

Rose de Rescht provine din Persia și datorită texturii petalelor și parfumului intens din acest trandafir se obțin dulcețuri și siropuri. Florile sunt mijlocii, de culoare roșu-liliachiu, care se transformă în mov spre toamnă. Trandafirul înflorește abundent și repetat până toamna târziu. Se folosește ca plantă solitară sau poate fi plantată și în grupuri. Foarte cunoscut mai este și Gertrude Jekyll, o variantă englezească de trandafir de dulceata, de culoare roz intens, foarte parfumat. 

Chrysler Imperial, unul dintre cei mai parfumați trandafiri. Are bobocul lung cu petale de roșu închis catifelat iar florile sunt foarte mari. Acesta înflorește repetat din mai până toamna târziu, este robust și are tendința de a forma tufe.

Alba Roses este unul dintre cele foarte vechi soiuri, fiind confirmată existența sa în aceeași formă precum cea de azi, în anul 100 d.Hr. Sunt trandafiri albi, cu circa 30 de petale parfumate, cu frunze foarte verzi, care formează tufe dense. Sunt rezistenți la boli, ușor de întreținut. Înfloresc abundent, atât în zonele umbrite, cât și în cele cu climă mai rece. 

Trandafiri populari

Fragonard este un trandafir viguros care va produce flori mari, duble, într-o superbă nuanță de roz și cu un parfum puternic, care cresc într-un frunziș strălucitor, verde-închis. Înflorește precoce și abundent de primăvara până toamna târziu, iar frunzișul său sănătos are o foarte buna rezistență la boli. La maturitate poate atinge înălțimi între 80 și 100 cm.

Rosa multiflora sau Floribunda este una dintre cele mai populare variante. Acești trandafiri pot fi roșii, roz sau albi, au flori mai mici, cu 20 de petale și o variantă cu 40 de petale. Sunt parfumați suav, înfloresc în buchete, formează tufe de 1-1,5 metri și, dacă sunt ajutați, se cațără, fără să fie un soi de trandafiri cățărători. Sunt excepțional de rezistenți, înfloresc în valuri, de 4-5 ori pe an, din mai până în octombrie, iar cei roșii sunt prezenți aproape în toate grădinile și parcurile. 

Totul despre trandafiri – plantarea toamna

Nu poți știi totul despre trandafiri dacă nu știi cele mai importante secrete legate de plantarea acestora. 

Vremea perfectă pentru a planta trandafiri este mijlocul lui septembrie. Cea mai bună perioadă este cea cu soare, după câteva zile umede și ploioase.

La începutul lunii septembrie este perioada ideală pentru a face rost de butași. Alege soiurile și culorile pe care le vrei în grădină, dar verifică furnizorii pentru a nu avea surprize, mai ales că unii butași sunt destul de scumpi. Tot aceasta este perioada bună pentru a face rost de butași de trandafiri de dulceață.

Plantează butașii după zile ploioase,într-o zi cu soare, când solul este umed, dar bine drenat. Fă o gaură cât mai adâncă și suficient de mare. Dacă este prea mică, rădăcinile rămân în stratul de suprafața și nu se vor prinde.

Mocirlirea 

La baza găurii se pune mocirlă. Acesta se face pe loc, într-o găleata adâncă, din părți egale de apa și sol, la care se adaugă îngrășământ natural. Amestecă bine până rezultă o pastă groasă. Că îngrășământ, se folosește compost, bălegar sau combinații chimice speciale din florării. Respectă dozele recomandate, în cazul îngrășământului chimic, pentru a nu arde rădăcină. Rădăcina plantei se afundă în această mocirlă de mai multe ori, încet pentru că acestea să fie complet îmbrăcate în noroiul hrănitor. Pune butașul în gaură și astupă bine.

Plantează trandafirii la soare

Alege un loc bine luminat și însorit pentru plantarea trandafirilor, deoarece aceștia iubesc soarele și căldură. Lasă suficient spațiu între ei, pentru că au nevoie de spațiu. Dacă plantezi trandafiri tufe sau cățărători trebuie să le lași mult mai mult spațiu. După plantare, se udă zi de zi câteva zile, abundent, iar apoi cu din ce în ce mai puțină apă, timp de 3 săptămâni. Udările se fac până la mijlocul lui octombrie, începutul lui noiembrie dacă toamna este caldă și frumoasă.

Mușuroirea

Mușuroiește butașii după ce udările încetează. Acoperă bine cu pământ, paie sau mulci. Butașii plantați toamna, bine protejați cu paie, pământ și mulci nu trebuie acoperiți cu borcane, dar dacă vrei să faci asta folosește vase de plastic cu dopul în sus pentru a putea aerisi butașul în fiecare zi, până dă prima ninsoare. Protecția se scoate abia în martie. Butașii protejați pot duce la flori mai firave și mai puțin rezistente.

Totul despre trandafiri – butașii de primăvară

Înmulțirea trandafirilor prin butași, primăvara-vara, se face în lunile mai-iulie. Procedura are mai multe șanse de succes decât butășirea de toamnă.  

Această metodă nu se poate aplica la toate soiurile de trandafiri, dar merge perfect la trandafiri urcători, la cei pitici și la trandafirii de grădină. Înmulțirea trandafirilor prin butași este posibilă doar din ramurile trandafirilor cu lemn moale pentru că doar aceștia au însuşirea de a produce rădăcini atunci când sunt puse în pământ și au condiții propice.

Formarea butașilor

Butaşii pentru înmulțirea trandafirilor primăvara se fac din lăstarii vechi de un an care au făcut un rând de flori. Alege lăstraii, lasă-i să înflorească și lasă floarea să se usuce. Abia apoi taie lăstarul pentru butășire. Lăstarii trebuie să fie lungi de 10-15 centimetri, iar la vârf se lasă două frunze. Lăstarii se taie la bază imediat sub un ochi, iar la vârf, cu 1-2 centimetri deasupra ultimului ochi. Foloseşte un briceag bine ascuţit și curat astfel încât tăietura să fie curată și să nu rupă canaliculele din tulpină.

Înrădăcinarea 

Pentru înrădăcinare, butaşul se poate înfige în ghivece sau lădiţe cu nisip, până la circa 3-4 centimetri adâncime. Pentru a asigura umiditatea necesară, nisipul din ghiveci se menţine în permanenţă reavăn, iar butaşul se acoperă cu un borcan de sticlă (mult mai bun decât sticlele de plastic). În primele zile, se pulverizează zilnic cu apă. Ridici borcanul pentru această operație și îl pui imediat la loc. Vara, butășirea se poate face direct în solul din grădină.

În zilele foarte călduroase butaşii se udă bine și se stropesc cu apă. Dacă totul decurge normal, în 3-4 săptămâni butaşii au deja rădăcini.

Aclimatizarea butașilor

Aclimatizarea butașilor este următorul pas. Ziua butașii pot fi ținuți fără borcanul protector, iar seara se acopera. În luna august udarea este esențială, iar butașii pot să rămână descoperiți și ziua și noaptea. Toamna butașii de primăvară trebuie bine protejati de ger cu paie, coceni și frunze.

trandafiri de gradina

Cum alegi trandafirii potriviți pentru grădina ta

Trandafirii au nevoie de soare și căldură. Fără excepție toate soiurile de trandafiri sunt dependente de soare. Apoi, unele soiuri de trandafiri sunt mai rezistente la temperaturi scăzute decât altele. Unele trec fără probleme peste iernile geroase, în timp ce alte soiuri sunt mai puțin rezistente. Când alegi trandafirii pentru grădină trebuie să ții cont, printre altele, de spațiul pe care îl ai și de calitatea solului.

Înălțimea la maturitate a tufei de trandafiri trebuie de asemenea luată în considerare, pentru că un trandafir care crește mult mai înalt decât toate florile din jur sau din grădină poate arată stingher. Este bine de știut că unele specii de trandafiri pot atinge înălțimi mari care nu pot fi modelate prin tăieri decât în mică măsură și sacrificând producția de flori.

Soiurile rezistente la îngheț sunt obligatorii pentru zonele înalte și pentru cele unde iernile sunt serioase. Există varietăți de trandafiri care pot sta tot timpul afară, fără protecție specială și care fac față cu succes temperaturilor sub zero.

Un alt factor care poate părea ciudat pentru unii, este parfumul. Dacă parfumul puternic al trandafirului va provoacă reacții alergice, atunci alege un soi cu miros mai slab sau inodor. Evident sunt soiuri puternic parfumate și dacă asta vrei, asta trebuie să alegi.

Spațiul este esențial pentru că trandafirii au nevoie să se desfășoare și nu suportă să crească înghesuiți. Este bine de știut că sunt trandafiri „prietenoși” care suporta alte plante în imediată vecinătate și sunt soiuri solitare care vor să domine grădina și care nu suportă plante alături.

👉 Despre amenajarea grădinii se pot scrie tomuri întregi, subiectul fiind vast și plin de detalii unele mai captivante decât altele. Îți va fi utilă o sinteză care te va ajuta să amenajezi o grdină, pentru că, a avea grijă de grădină poate fi una dintre cele mai plăcute și mai relaxante activități.

trandafiri cataratori

Totul despre trandafirii urcători

Dacă plantaţi trandafiri urcătorii lângă un zid, nu-i aşezaţi prea aproape de perete (nu mai puţin de 40-50 cm), deoarece acolo solul este alcalin din cauza materialelor de construcţie şi trandafirii vor suferi de cloroză (îngălbenirea frunzelor).

Dacă trandafirii urcători sunt plantaţi lângă pereţi, ei trebuie udaţi cu regularitate, căci de multe ori acolo nu ajunge apa din precipitaţii, caz în care trandafirii suferă, creşterea lor devine slabă şi intermitentă. Nu este lipsit de sens ca atunci când plantăm lângă pereţi să punem în groapă un amestec de pământ care conţine şi puţină turbă, un amestec cu pH acid, care se amestecă cu pământul din groapă.

Folosește întotdeauna un sistem de susţinere pentru trandafirii urcători (reţele lângă ziduri, fixate, pergole, ghirlande, diferite construcţii din lemn sau beton uşor, coloane în jurul cărora trandafirii pot fi înfăşuraţi).

Încă n u știi totul despre trandafiri, dar deja cele mai importante informații și sfaturi le ai. Practic poți fi un grădinar priceput pentru trandafirii pe care deja îi ai sau pentru cei pe care îi vei planta de acum înainte.

👉 Tăierea trandafirilor primăvara. Sfaturi pentru flori spectaculoase

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro