Acasa Eco Bradul în ghiveci, o alegere sustenabilă de Crăciun

Bradul în ghiveci, o alegere sustenabilă de Crăciun

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 144 vizualizari 6 minute timp estimat

De Crăciun, te poți bucura de un brad natural și fără să  cumperi clasicul pom tăiat. Anul acesta îi poți oferi  pomului tău de iarnă șansa la o viață lungă și frumoasă – alege un brad în ghiveci, care poate fi  plantat în curte, în grădină sau, de ce nu, în fața blocului, imediat după Sărbători.

Iată cum să ai grijă de un brad în ghiveci, de Crăciun, dar și după. 

  • Un pom de Crăciun în ghiveci poate sta unul sau doi ani în recipientul său. Astfel, nu numai că vei avea un conifer viu în casă, dar te poți bucura de el și după Sărăbători. După acest interval, în funcție de soiul său, trebuie plantat direct în sol, unde va continua să crească în ritmul său, timp de 25-50 sau chiar 100 de ani. 
  • Conferele sunt uneori crescute în pepineiere, după care sunt transplantate în ghivece. Transplantarea este un proces dur și traumatizant, dar, din fericire, cele mai multe plante conifere rezistă. Coniferele au un sistem de rădăcini radicular, care se întinde mult pe orizontală, în subteran, iar în cadrul procesului de transplantare, o parte din acest sistem radicular este amputat. Sunt foarte puține soiuri de conifere care pot fi cultivate direct în ghivece. De regulă, acestea nu cresc mai înalte de un metru, și au un ritm de creștere foarte lentă.
  • În ghiveci, însă rădăcinile sunt extrem de încolăcite, formând o veritabilă țesătură radiculară, densă și improprie unei creșteri normale pentru conifere. Cu toate acestea, udați corect, așezați în locuri parțial umbrite, brazii în ghivechi, pot rezita și două sezoane de Crăciun succesive. Ideal este ca, după acest tratament brutal, pomi de Crăciun să fie mutați într-un loc prielinic, direct în sol, pentru a putea supraviețui.

  • Un brad în ghiveci trebuie, de fapt, ținut afară. Cu ocazia Crăciunului, trecerea în interior se face treptat, dintr-o cameră  cu circa 10 grade Celsius, în camera unde ai amenajat locul pomului de iarnă. În casă, bradul în ghiveci nu trebuie să stea mai mult de 12 zile. Trecerea în exterior se face tot treptat, în două etape, cu o pauză de 24 de ore într-o cameră racoroasă, dar cu temeperatură pozitivă (maxim 10 grade). Nu-l scoate afară într-o zi cu temperatură negativă. Este recomandat să fie „eliberat” la miezul zilei, când este mai cald, și așezat într-un loc adăpostit, alte câteva zile. După aclimatizare, poate sta afară, indiferent de vreme.
  • Ține-l departe de sursele de căldură. Ventilația camerei se face indirect și trebuie menținută o umezeală de 50% minimum. În plus, bradul trebuie udat de două ori pe zi cu cantități moderate de apă. Nu folosi apă de la robinet, ci doar apă stătută, apă de ploaie sau apă obținută prin topirea zăpezii.
  • Nu-l împodobi exagerat și nu agăța nimic de vârful lui. Unii brazi în ghiveci sunt frumoși pur și simplu așa cum sunt, și nu nevoie de podoabe. Vârful este foarte fragil și trebuie protejat. Dacă se rupe, nu va mai crește și, foarte probabil, se va usca.
  • Udă-l cu moderație. Vasul bradului trebuie să aibă scurgere pentru drenaj, iar apa nu trebuie să băltească în farfurie. Apa scursă va fi pusă la rădăcină, la următoarea udare.

brad in ghiveci

  • În recipiente, coniferele cresc lent. Până la 5-6 ani, coniferele pot rezista în ghivece, dar după această vârstă, dacă nu sunt replantate, mor. Un conifer de 50 de centimetri are între 3 și 6 ani de viață, în funție de soi. Dacă după primul Crăciun, decizi să păstrezi bradul în ghiveci, trebuie să-l transferi treptat într-un ghiveci mai mare, la finele lui februarie, începutul lui martie. Vei vedea că în ghiveciul inițial sunt, practic, doar rădăcini, și foarte puțin sol. Cât stă în recipient, trebuie udat cu atenție, iar îngrășămitele, orice fel, trebuie evitate. Poți adăuga un strat nou de sol, la partea superioară a vasului, la fiecare două-trei luni.
  • Plantarea în sol trebuie făcută toamna târziu (noiembrie) sau la finele lui februarie. Alege un loc parțial însorit sau umbrit, ușor în pantă. Solul ideal este unul sărac, acid, calcaros. Trebuie evitate cele lutoase, argilose. Pune coniferul într-un loc umed și ia în calcul poziția sa în timpul verilor fierbinți.

 

Foto: Unsplash.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro