Acasa Eco Soluții naturale cu efect antimucegai pentru pereți

Soluții naturale cu efect antimucegai pentru pereți

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 596 vizualizari 11 minute timp estimat

Există o soluție antimucegai pentru pereți care să nu conțină clor sau alte produse chimice dure? Da! O să găsești, în acest articol 4 soluții naturale care funcționează foarte bine și care te pot ajuta să scapi de petele de mucegai de pe pereți, fără să fie nevoie să folosești soluții urât mirositoare. 

Ce este și de ce apare mucegaiul

Mucegaiurile sunt ciuperci. Este bine de știut că sunt specia cea mai larg răspândită pe Terra. Sunt peste tot. În sol, în aer, pe noi, pe hainele noastre, în colțurile casei, în mașina de spălat, în dulapul din bucătărie. Prezența lor nu depinde de cât de multă curățenie faci (sau nu), ci de câteva condiții de mediu. Sporii ciupercilor de mucegai există în aer. Dacă există un loc prielnic unde să poată prolifera, o vor face mai devreme sau mai târziu. 

Locul prielnic pentru a se dezvolta este unul umed și întunecat. Mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, baia, în general, uscătorul de rufe, colțurile camerelor, mai ales dacă sunt așezate în fața lor piese grele de mobilier uneori chiar pantofii umezi pe care nu i-ai șters bine, mopul și umbrele, dar și rufele insuficient uscate pe care le-ai pus în dulap sunt locuri prielnice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. 

Perioada rece din an, dar și cele umede sunt favorabile pentru apariția mucegaiurilor în casă. O ventilație insuficientă, câteva zile cu umezeală mai ridicată în interior sunt suficiente pentru ca sporii de mucegai să prolifereze. O concluzie este că lupta între noi și ciuperci este inegală și șansele de victorie (ale noastre) reduse. 

Există mai multe tipuri de mucegai. Diferența este culoare și gradul de pericol pe care-l reprezintă. Mucegaiul alb are un aspect pufos, este mai puțin toxic și poate fi mult mai ușor eliminat. Mucegaiul negru – numit așa pentru că inflorescență pe care o formează este neagră, ușor umedă și pătează, este extrem de toxic. Sporii acestuia pot fi inhalați, ajung în plămâni și sunt cauza unor afecțiuni care pot deveni grave. Astmul, bronșitele cronice sunt agravate de mucegaiul negru.  

Semne că ai mucegai

Nu este deloc exclus să ai mucegai – alb sau negru – și să nu știi asta. Dar, va fi util să faci o verificare atentă și meticuloasă a tuturor pereților din casă dacă simți un miros neplăcut, precum cel din beci. Dacă identifici locuri cu pete negre-verzui, atunci ai confirmarea unei infestări cu mucegai. Și, dacă ai descoperit pete într-un loc, atunci cu siguranță mai există locuri în casă cu mucegai. 

Dezvoltarea mucegaiului într-o casă este efectul a mai mulți factori:

  • Umiditatea ridicată  – mucegaiul apare atunci când umiditatea relativă interioară este ridicată (> 70%) sau umiditatea intră în casă, de ex. de la sol, sau imperfecțiuni ale pereților și acoperișurilor.
  • Există locuri foarte izolate unde nu ajunge aer proaspăt, lumină li unde se poate aduna praf. 
  • Materia organică, praf (care în fapt este piele exfoliată), urme de grăsimi (gătești fără hotă, cu ușa deschisă la bucătărie) sunt un alt factor oferă hrană pentru creșterea mucegaiului.
  • Lipsa ventilației sau o ventilație insuficientă
  • Temperaturi relativ ridicate: ≥ 24 – 25 oC
  • Lipsa luminii – întunericul ajută mucegaiul să rețină umiditatea și să evolueze.

Soluții cu efect antimucegai pentru pereți

Ai putea opta pentru soluții chimice pe bază de clor sau alți compuși. În mod cert sunt eficienți și vor îndepărta urme de mucegai alb și negru. Și pentru aceste soluții puternice și agresive repetarea aplicării de două-trei ori va fi necesară. 

Există însă și soluții naturale cu efect antimucegai pentru pereți, lipsite complet de toxicitate, dar la fel de eficiente. Vor acționa mai lent, va fi necesar să repeți și chiar să adopți o atitudine preventivă, tratând zonele cu risc de apariție a mucegaiului, dare efectul va fi similar cu al variantelor chimice. Uneori chiar mai bun, pentru că nu vei avea nicio limitare a folosi aceste soluții naturale cu efect antimucegai pentru pereți, și nu doar pentru pereți, de fiecare dată când va fi nevoie. 

Soluție antimucegai pentru pereți pe bază de bicarbonat

Va fi nevoie de puțină perseverență, dar efortul merită din plin. Prepară o soluție din 500 ml apă și o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu. Pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator și agită foarte bine, până ce bicarbonatul se va dizolva. Durează, dar este important să nu mai rămână urme de pudră, pentru a obține concentrația optimă. Adaugă la final, exact înainte de utilizate o linguriță de oțet sau suc de lămâie. 

Pulverizează direct pe locul unde ai găsit mucegai alb sau negru. Dacă este un perete, așează la bază un prosop absorbant pentru a nu lăsa soluția să se împrăștie. Poți la fel de bine să pensulezi pe locul unde există mucegai. Lasă să acționeze cel puțin 15 minute. Ulterior șterge cu o cârpă ușor umedă (ca să nu împrăștii sporii) și repetă, pâne ce pata dispare complet. 

Pe gresie, pe rosturile din plăcile de faianță este mai ușor, pe pereții afectați poate dura mai mult. 

După ce locul a fost curățat, pensulează soluție în strat subțire. Folosește pensulă și soluție curată, ca să nu însămânțezi locul. Repede la fiecare două zile, timp de o săptămână. 

Mucegaiul va dispărea complet și nu va mai apare. Cel puțin nu în locul tratat. 

Soluție antimucegai pentru pereți pe bază de oțet

Utilizarea oțetului nu ar putea fi mai simplă. Tot ce trebuie să faci este să îl pulverizezi direct pe zona afectată sau, alternativ, să pulverizați oțetul pe o cârpă și apoi să îl aplicați pe zona afectată. Sau, din nou folosește o pensula pentru vopsit. Așteptați 60 de minute dacă este necesar, repetă și apoi finalizează prin ștergerea zonei cu o cârpă umedă.

Utilizarea oțelului ușor încălzit sau a celui cu o concentrație mai mare de acid acetic (o poți obține adăugând aspirină 5 pastile la un litru) este și mai eficientă

Ulei de arbore de ceai – soluție antimucegai pentru pereți

Aceasta este o modalitate bună non-toxică de a învinge mucegaiul negru. Pur și simplu amestecă 4-5 linguri de ulei de arbore de ceai (îl poți procura din magazinele naturiste sau din magazine online) în 259 ml de apă caldă. Pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator și pulverizează pe locul afectat. Lasă-l să acționeze timp de 60 de minute înainte de a șterge. Repetă cel puțin încă o dată. 

Soluție antimucegai pentru pereți pe bază de apă oxigenată

Procedura este identică ca și în situațiile anterioare. Singura diferență este că vei utiliza apa oxigenată ca atare. Acesta are nevoie de o concentrațue de minimum 3%. Este exact formula pe care o găsești în farmacii. Pulverizează pe locul afectat. Lasă-l să acționeze timp de 60 de minute înainte de a șterge. Repetă cel puțin încă o dată. 

Pentru zonele foarte afectate, unde soluțiile acestea nu dau rezultatele așteptate poți utiliza alternativ două dintre variantele menționate. 

Alte soluții antimucegai pentru pereți

  • Pot funcționa eficient soluțiile pe bază de argint coloidal. Acesta este un antifungic confirmat și va funcționa și împotriva mucegaiului. 
  • Alcoolul alb de 90 de grade, poate fi eficient împotriva mucegaiului alb și negru, ca atare sau diluat 1:1 cu apă. 

Este bine de știut: 

  • Mucegaiul negru pătează peretele. Soluțiile despre care am vorbit mai sus îndepărtează mucegaiul, respectiv ciuperca, dar nu și petele lăsate de aceasta. Îndepărtarea petelor se poate face cu apă oxigenată sau cu soluții pe bază de oxigen ori clor diluat. 

Prevenția este foarte importantă. Veridică locurile cu risc potențial periodic, mai ales dacă condițiile din casă pot fi prielnice pentru apariția mucegaiului.

👉 Cum se curăță corect toaleta

sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro